Impuls

Okładka książki Impuls autora Jonathan Kellerman, 9788324130009
Okładka książki Impuls
Jonathan Kellerman Wydawnictwo: Amber Cykl: Alex Delaware (tom 22) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Przemysław Bieliński

Kup Impuls w ulubionej księgarnii

Oceny książki Impuls

OPINIE i DYSKUSJE o książce Impuls

Ciekawy zwrot akcji, którego się nie spodziewałam. Jak dla mnie zbędne wątki poboczne i dosyć płascy bohaterowie.

„Impuls” to już 21 część przygód Alexa Delawere’a i Milo Sturgisa, a ja wciąż nie mam dosyć czytania o mrocznych zaułkach Los Angeles i jeszcze mroczniejszych umysłach jego mieszkańców…. Blichtr miasta Aniołów każdego roku przyciąga z całego kraju dziesiątki tysięcy młodych ludzi, którzy szukają tu sławy i wielkich pieniędzy. Lecz miejski moloch jest też dobrym miejscem do ukrycia swojej tożsamości, rozpoczęcia życia jako zupełnie nowa osoba, a także jest to doskonałe terytorium dla drapieżników w ludzkiej skórze. I to tropem takiego drapieżnika ponownie rusza nasz nierozłączny duet. Najpierw mamy pozornie niewinną kradzież samochodu, potem morderstwo dokonane w biały dzień, wreszcie kilka spraw z przeszłości, które nigdy nie zostały rozwiązane. Pomimo pewnych różnic, Mili i Alex dopatrują się w nich wspólnego mianownika i powoli, lecz konsekwentnie zbliżają się do prawdy.
Jak zwykle u tego autora w książce mamy drobiazgowe opisy zarówno miejsc, jak i postaci, co pozwala niemal poczuć kalifornijskie klimaty. Policyjne śledztwo (z nieocenionym wsparciem psychologa) to mozolne przekopywanie się przez stosy raportów i różnych baz danych, a także niekończące się rozmowy z potencjalnymi świadkami. A na końcu oczywiście łączenie zdobytych elementów układanki i domyślanie się, co powinno być w lukach.
Książka nie jest specjalnie odkrywcza, bo pan Kellerman zastosował w niej swój stary, sprawdzony schemat, ale ja bardzo lubię ten styl, niespieszne tempo akcji i zdaje się, że po prostu staję się fanką całego cyklu.

W końcu nie ma zabójstwa, które spowodowane było jakąś tajemnicą z przeszłości - to na plus. Jednak jest to jedna ze słabszych historii o Aleksie Delaware.

738 użytkowników ma tytuł Impuls na półkach głównych
189 użytkowników ma tytuł Impuls na półkach dodatkowych