Krótka historia człowieka

- A Short History of Man — Progress and Decline
- 2015-10-01
- 2015-10-01
- Łukasz Dominiak
Krótka historia człowieka to kolejna książka Hansa-Hermanna Hoppego, która zarówno w sposobie argumentacji, jak i treści argumentów przełamuje wiele współczesnych polityczno-poprawnościowych mitów i wymyka się tradycyjnym podziałom czy to na poszczególne nurty myśli politycznej, czy to na dyscypliny naukowe. Jeden z takich niekonwencjonalnych aspektów filozofii politycznej Hoppego starałem się choć trochę przybliżyć: tezę o prakseologicznej, socjologicznej i kompatybilności anarchokapitalizmu i konserwatywnego ładu kulturowo-moralnego[1]. Z twierdzeniem tym, ale i z innymi tezami prezentowanymi przez Hansa-Hermanna Hoppego – o wyższości monarchii nad demokracją, o plutokratycznej naturze tej drugiej, o różnicach w inteligencji pomiędzy rasami, o niemoralnej naturze instytucji państwa etc. – Czytelnik niniejszej książki będzie miał niewątpliwą przyjemność się zmierzyć, kontynuując lekturę (…)
Kup Krótka historia człowieka w ulubionej księgarni
Oceny książki Krótka historia człowieka
132 użytkowników ma tytuł Krótka historia człowieka na półkach głównych- Chcę przeczytać 93
- Ekonomia 3
- Historia 2
- Polityka 2
- Filozoficzne 1
- Nauki 1
- E-book niekomerc. PDF, rtf, doc. txt 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krótka historia człowieka
ciekawe.
Nikt nie zna przyszłości i nie warto wierzyć różnym magikom od straszenia.
Trzeba się przed sobą przyznać, że nie wiemy co będzie. Nie ulegać propagandzie.
ciekawe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tom.in. dlatego że zwraca uwagę na to że wszystkie prognozy w tym też oparte na modelach to tylko wymyślanie.
Nikt nie zna przyszłości i nie warto wierzyć różnym magikom od straszenia.
Krótka Historia Człowieka to zbiór krótkich, ale treściwych esejów na temat filozofii państwa. Hoppe analizuje historię państwowości z punktu widzenia libertariańskiego, rozstrzyga problem zagadki maltuzjańskiej, wykazuje różnice między państwem a społeczeństwem bezpaństwowym, porównuje prywatną produkcję bezpieczeństwa z państwową i rozmyśla nad charakterem wojny z perspektywy libertariańskiej.
Argumentacja Hoppego jest przekonująca, najbardziej w części dotyczącej wojny i produkcji bezpieczeństwa, a jego sądy w kontekście wyższości arystokracji nad innymi ustrojami wprowadziłyby w zastanowienie największego zwolennika demokracji; należy jednak zwrócić uwagę na pojawiające się niestety braki w niektórych argumentach, czyli przyjmowanie niektórych stwierdzeń za oczywiste bez wyjaśnienia dlaczego (przy czym często nie są to twierdzenia oczywiste). Mimo to książka warta jest przeczytania, chociażby jako impuls do głębszej refleksji nad tematem państwowości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWystawiłbym mniej gwiazdek, gdybym ocenę uzależnił od ''kreatywności'' pozycji. Po przeczytaniu ''Demokracji - Boga, który zawiódł'' spora część treści była jedynie ''odświeżeniem'' kilku kwestii. Najciekawsza wydaje się analiza zawarta na pierwszych stronach (tj. dotycząca procesu historycznych przemian, wydostawania się z pułapki maltuzjańskiej etc.)
Wstęp prof. Dominiaka pozwala dodatkowo usystematyzować ważne punkty myśli ekonomisty pochodzenia niemieckiego. Podsumowując - książkę polecam min. osobom poszukującym odpowiedzi na pytanie: ''jak może funkcjonować obronność/system sprawiedliwości/prawo w anarchokapitalizmie.''
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstęp prof....
Do połowy dobrze się czytało a od połowy trochę męczenie buły. Wiele tych samych stwierdzeń napisanych może nieco inaczej. Dałem 7 ze względu na tezy z którymi się zgadzam. Dobrze by było żeby podobne treści były przekazywane w bardziej zjadliwy sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce tej autor powielił konstrukcje myślowe, które zawarł w książce "Demokracja: Bóg, który zawiódł", lecz w bardziej przejrzystej i spójnej formie. Ponadto odpowiada na pytanie w jaki sposób ludzkość wydostała się z tzw. pułapki maltuzjańskiej, czyli sytuacji w której zyski z produktywności są przejadane przez zwiększającą się populację co skutkuje stagnacją w poziomie jakości życia. W przeciwieństwie do Rothbarda, który twierdzi, że zawdzięczamy to głównie instytucji własności prywatnej - Hoppe twierdzi, że to tylko jeden z komponentów do osiągnięcia dobrobytu i równie ważna jest inteligencja, a co za tym idzie przedsiębiorczość. Argumentuje to przykładami z historii takimi jak rewolucja neolityczna czy przemysłowa. Po lekturze pozostaje spory niedosyt, osobiście brakuje mi większej ilości odwołań do wydarzeń w historii, które ubarwiły by tę dość sztampową, pisaną w akademickim stylu rozprawę. Polecam zagorzałym etatystom oraz początkującym wolnościowcom, wytrawnych entuzjastów wolności może nudzić.
W książce tej autor powielił konstrukcje myślowe, które zawarł w książce "Demokracja: Bóg, który zawiódł", lecz w bardziej przejrzystej i spójnej formie. Ponadto odpowiada na pytanie w jaki sposób ludzkość wydostała się z tzw. pułapki maltuzjańskiej, czyli sytuacji w której zyski z produktywności są przejadane przez zwiększającą się populację co skutkuje stagnacją w...