ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać8
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać28
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska151
Krucjata wyklętych. Z bronią w ręku przeciw komunie
Głównymi bohaterami książki są walczący z pojałtańskim porządkiem partyzanci nazywani Żołnierzami Niezłomnymi lub Wyklętymi. Nie zapomniano również o bojownikach prowadzących wieloletnią walkę w obronie polskości Kresów, anektowanych przez sowieckiego sąsiada. Autor przypomina, że opór zbrojny w Polsce nie wygasł w 1947, ani nawet w 1963 roku. Swoją opowieścią obejmuje także akcje partyzantki miejskiej, aktywnej jeszcze w latach 80. Opisuje też działania partyzanckie w innych krajach Europy Środkowo-Wschodniej, poddanych sowietyzacji. W książce sporo miejsca poświęcono polskim żołnierzom-tułaczom, walczącym przeciw komunizmowi na czterech kontynentach. Występują w niej np. piloci wykonujący tajne, podniebne misje nad górami Albanii i Tybetu czy ochotnicy Legii Cudzoziemskiej zaangażowani w bój w dżunglach Indochin. Autor nie ukrywa, że jego sympatie leżą po stronie Wyklętych, ale nie lukruje historii. Opowiada także o zdradzie i kolaboracji osób o nieraz chwalebnej przeszłości. Nie omija spraw mrocznych, jak przypadki dobijania rannych kolegów, aby ci nie wpadli w ręce oprawców z UB. `Krucjata Wyklętych` to wielobarwna opowieść, w której zabawne anegdoty z życia `leśnych` przeplatają się z porażającymi relacjami z pól bitew i miejsc kaźni.
Kup Krucjata wyklętych. Z bronią w ręku przeciw komunie w ulubionej księgarnii
Oceny książki Krucjata wyklętych. Z bronią w ręku przeciw komunie
42 użytkowników ma tytuł Krucjata wyklętych. Z bronią w ręku przeciw komunie na półkach głównych- Chcę przeczytać 25
- Historia 5
- 1.8.Dzieje Najnowsze 1
- 0.3.Do kupna/pożyczenia 1
- Polskie podziemie antykomunistyczne 1945-1963 1
- Ciekawostki 1
- Historia Polski 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krucjata wyklętych. Z bronią w ręku przeciw komunie
Andrzej Solak dość niesłusznie nie łapie się nadal w szeregi mistrzów reportażu historycznego, mimo, że jego teksty są bardzo dobre. Mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych pozycji w tym temacie. Oprócz informacji o polskim oporze wobec komunizmu znajdziemy tu także o tym działającym na Litwie czy w Estonii. 📖