Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę

Okładka książki Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę autora Johanna Basford, 9788310129680
Okładka książki Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę
Johanna Basford Wydawnictwo: Nasza Księgarnia literatura dziecięca
literatura dziecięca
Enchanted Forest
2015-09-09
2015-09-09
Joanna Wajs

Kup Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę w ulubionej księgarnii

Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę

Oceny książki Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę

Wzory są bardzo przyjemne, ale dwustronnie drukowane, na niezbyt fajnym, mocno szorstkim papierze.

Moja ulubiona kolorowanki tej autorki. Duże elementy, różnorodność obrazków, bo i przyroda i zwierzęta i przedmioty, ładne obrazki. Miły dodatek z wyszukiwaniem przedmiotów i dobrze, że jest lista obrazków na końcu, łatwiej coś szybko znaleźć oraz odpowiedzi do wyszukiwania. Pokolorowałam już sporo stron z tej książki i planuję ją skończyć, ale to jeszcze potrwa, bo obrazków jest dużo i są szczegółowe, ale to dobrze. Jeśli chodzi o papier w polskim wydaniu, to tak jak z całą serią, niezbyt ładny, nie jest gładki, żółtawy, przebijają niektóre media, więc najlepsze są kredki, plusem są zszyte strona, książka mi się nie rozpadła.
Na Youtube, na kanale EmiYume, dodałam film z pokolorowanym jednym z obrazków, w przyszłości będą pozostałe.

Piękne ilustracje, baaaardzoooo dużo liści co dla mnie jest ogromnym plusem. Niestety polski papier nie jest zbyt dobrej jakości-dużo kredek po prostu nie daje na nim rady. Pomimo wszystko często sięgam po tą kolorowankę i odnajduję w niej uspokojenie :)

133 użytkowników ma tytuł Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę na półkach głównych
80 użytkowników ma tytuł Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę

Johanna Basford
Johanna Basford
Szkocka ilustratorka, która używa długopisów i ołówków do tworzenia ilustracji. Jej ręcznie robione rysunki - nie używa komputera, gdyż uważa, że tak powstające rysunki są zimne i pozbawione duszy - w przeważającej części są czarno-białe.

Harry Potter. Książka do kolorowania praca zbiorowa
Harry Potter. Książka do kolorowania
praca zbiorowa
Idealny prezent dla Potteromaniaka, który lubi rysować (i kolorować)? Kolorowanka z postaciami z Harry’ego Pottera! Tę część dostałam od mojej przyjaciółki na Boże Narodzenie i to jeden z najlepszych prezentów, jakie do tej pory dostałam ;) To, co podoba mi się w Potterowskich kolorowankach, to okładka: Mamy tu złocenia, pewne elementy są już kolorowe, ale okładka jest tak zrobiona, że spokojnie możemy ją pokolorować i spersonalizować. Cudo. Oczywiście okładka jest najmniej istotną częścią kolorowanki. Co znajdziemy w środku? Kilkadziesiąt stron pełnych ilustracji do pokolorowania. Część z nich jest tylko na jedną stronę, ale są takie, które zajmują dwie sąsiednie strony. Wśród nich znajdują się sceny, które znamy z filmów o Harrym Potterze. Część ilustracji to postacie na bądź stworzenia na tle (które czasami składa się z powtarzalnego wzoru). Są również „zapychacze”, czyli jeden wzór, który powtarza się na całe dwie strony. Niektóre są jeszcze takie, że wyglądają w miarę przyzwoicie, a są też takie, że naprawdę można było je sobie darować. Kilka ostatnich kartek jest zapełnione kolorowymi ilustracjami i zdjęciami, tak, że podczas kolorowania można sobie zajrzeć do tyłu, by zainspirować się, jak pokolorować daną ilustrację ;) W kolorowankach ważną sprawą jest papier: Jest tutaj dość gruby i jeśli zamierzamy kolorować kredkami, jest w sam raz. Niestety nie polecam go do malowania farbami czy mazakami – będzie przebijać na drugą stronę, a niestety całość jest zapełniona ilustracjami, więc jeśli Wam coś przebije, zniszczy obrazek po drugiej stronie. Niestety, chociaż koloruję tylko kredkami, nie uniknęłam takiej sytuacji – mam taką dziwną kredkę, która właśnie mi przebiła na drugą stronę – szczęście w nieszczęściu, że po drugiej stronie był powtarzalny wzór, a nie coś konkretnego, ale i tak mnie to trochę zdenerwowało. Czy to kolorowanka dla Was? Jeśli lubicie kolorować i jesteście fanami Pottera, to na jakieś 90% powinno Wam się spodobać, ale najlepiej samemu pójść do empiku czy jakiejś księgarni i ją po prostu przejrzeć. Można wybrać również opcję „pocztówki” albo „plakaty” – z tego, co oglądałam, to wszystko jest stworzone na podstawie tych samych ilustracji, które znajdują się w tej kolorowance. Ja osobiście bardzo lubię tę kolorowankę i uważam, że te z serii o Potterze są najlepszymi w mojej skromnej kolekcji ;)
Iza_Grrru - awatar Iza_Grrru
Moje książeczki. Księga pierwsza Adam Bahdaj
Moje książeczki. Księga pierwsza
Adam Bahdaj Hanna Januszewska Helena Bechlerowa Anna Świrszczyńska Ada Kopcińska-Niewiadomska Mirosław Pokora
„Moje książeczki. Księga pierwsza” to solidna książka w grubej oprawie z czarnym kotem w czerwonych butach na okładce. W środku znajdziemy ilustracje przypominające dziecięce malowanki i utwory z bardzo dużą czcionką. Zawiera ona bajki znane nam z dzieciństwa.”Koniczyna pana Floriana” Heleny Behlerowej przenosi dzieci w świat końskich marzeń. Białogrzywek z karuzeli dzięki magicznej koniczynie zyskuje wolność, a Kasztanek piękne lejce. Adam Bahdaj w „Podróży w nieznane” wyprawia małą łakomą myszkę na środek jeziora, gdzie może ona zaznać radości, smutku, strachu i zawrzeć nowe, interesujące znajomości. Anna Świrszczyńska w „O wesołej Ludwiczce” pokazuje nam pogodną dziewczynkę zawierającą nietypowe znajomości, które mają opierać się na wzajemnym wspieraniu, radowaniu, szukaniu zalet w innych, niesieniu pomocy. Natomiast Ada Kopcińska w „Prawie wszystkich przygodach Zuzanny” pokaże małym czytelnikom świat z punktu widzenia ciekawskiego szczeniaka. Helena Bechlerowa podzieli się z nami magicznym „Zajączkiem z rozbitego lusterka”. Mały, niepozorny zwierzak staje się dla Piotrusia pocieszeniem w czasie jego chorób lub w deszczowe dni. Adam Bahdaj zaprosi nas na do obserwacji nietypowego „Wielkiego wyścigu”, a Hanna Januszewska przeniesie w świat „Złotego koszyczka” stylistycznie doskonale wpisującego się w rosyjskie baśnie. Całość bardzo dobrze uzupełniają ilustracje, które odbiegają od Disneyowskich kanonów, dzięki czemu otwierają dziecko na różnorodność. Akcja we wszystkich utworach toczy się wolno. Do tego użyto prostego języka zrozumiałego dla małych czytelników. Książkę polecam przedszkolakom. Bardzo dobrze sprawdzi się również podczas nauki czytania.
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na109 lat temu
Cuda wianki. Polski folklor dla młodszych i starszych Marianna Oklejak
Cuda wianki. Polski folklor dla młodszych i starszych
Marianna Oklejak
Cuda wianki to książka, którą kupując dziecku kupiłam poniekąd...dla siebie :) Marianny Oklejak nie trzeba chyba nikomu reklamować - książka jest naprawdę pięknie wykonana i należy do takich do których regularnie się wraca i nigdy nie kurzą się na półce. Chociaż mojego synka interesują głównie typowo męskie tematy jak np. motoryzacja czy narzędzia cały czas wraca do tej jakże uroczej książki. Dla niewtajemniczonych dodam, że zawartość to współczesna historia wpasowana w cykl pór roku, podczas której poznajemy elementy polskiego folkloru, mamy np. drogi dla pojazdów z haftów z różnych regionów, poznajemy różne ludowe instrumenty, stroje i obyczaje, a w dialogi powplatano fragmenty dawnych pieśni. Zdecydowanie nie jest to książka dla leniwego rodzica, chcącego odklepać treść linijka po linijce ponieważ trzeba wiele dziecku wytłumaczyć, raczej mamy tu zachętę do niespiesznego odkrywania, nic nie jest prosto podane na tacy -dla mniej kreatywnych mamy sporo przypisów na ostatniej stronie, choć muszę zaznaczyć, że pytania dziecka mnie niekiedy przerastały:) Zachwyceni zarówno pięknymi ilustracjami, jak i całokształtem książki dokupiliśmy sobie do kompletu ,,Cuda niewidy" - zagadki z motywami ludowymi, nawiązujące stylistyką do ,,Cuda wianków". Mamy teraz piękny komplet do odkrywania bogactwa ludowej kultury. Synek zachwycony, jednak od razu zaznaczę, że dzieci mało czytające lektura może zniechęcić, to raczej pozycja dla tych bardziej wnikliwych i dobrze obytych z różnorodnymi książkami.
lotosu_kwiat - awatar lotosu_kwiat
Historia Polski 2.0: Polak potrafi, Polka też... czyli o tym, ile świat nam zawdzięcza Jan Wróbel
Jan Wróbel Ewa Wróbel
Megadawka rewelacyjnie dobrych informacji podnoszących nasze pozytywne postrzeganie siebie i Polski w świecie! Nie miałam pojęcia, że aż tak wszędzie nas pełno. Prawie pod każdym kamieniem w dowolnym zakątku ziemskim. Że jesteśmy, że istniejemy i ze współtworzymy historię ludzkości – tak, ale że na tak ogromną skalę – nie. A podejrzewam... Co tam podejrzewam! Wiem na pewno, że dokonania Polaków wymienionych w tej pozycji to tylko ułamek dużo większej całości. A jesteśmy wszędzie! Gdzie nie spojrzeć, w którąkolwiek stronę nie pojechać, można napotkać polskie nazwiska lub ślady polskości. I to zarówno w znaczeniu geograficznym, jak i społecznym. Autorzy sięgnęli po przykłady osób, które odniosły lub odnoszą sukcesy (bo to bardzo współczesna książka jest!) w takich dziedzinach, jak nauka, sport, sztuka, filantropia, a nawet biznes. Zajrzeli do dorobku życiowego nie tylko Polaków z przeszłości, ale i tych mi współczesnych, jak Jurek Owsiak, Anna Dymna czy Janina Ochojska. Nie tylko znanych, jak Mikołaj Kopernik, wrzuconych na wabia, do czego autorzy przyznali się we wstępie, używając dokładnie tego wyrażenia, ale i tych całkowicie zapomnianych, o których dokonaniach, przyznam się, dowiedziałam się z tej publikacji po raz pierwszy. Każdy rozdział ma swojego bohatera - wynalazcę, handlowca, artystę, filantropa, podróżnika czy odkrywcę – pokazanego w ciekawy sposób. Nie encyklopedyczny, chociaż oparty na faktach, ale tak pokazanych, by zaciekawić, tworząc atmosferę sensacji i ponownego odkrywania znanego/nieznanego. Dzięki temu zabiegowi także ci sławni stawali się nieszablonowi. Każda opowieść podana z dużym poczuciem humoru językiem często i gęsto sięgającym do określeń i zwrotów kolokwialnych. Autorzy jako czynni dydaktycy (są między innymi nauczycielami w liceach) świetnie zdają sobie sprawę, że taki swojski styl przekazu czyni pozycję przystępną zarówno młodym odbiorcom, jak i dorosłym. Atrakcyjność przekazu podnoszą rysunki ilustrujące tekst. Niektóre w formie minikomiksu. Komentarze internautów oraz komentarze w dymkach z wizerunkiem autorów budują wrażenie dyskusji z czytelnikiem. Czyta się tę dawkę budującej wiedzy jednym tchem! Bo lubimy być dowartościowani. Lubimy być chwaleni. Lubimy być wartościowi i ważni. A ta książka dostarcza, nam Polakom, mnóstwo powodów do dumy. Leczy z kompleksów i jest antidotum na nasze narzekanie, „bo to tylko tak się wydaje, że nam nigdy nic nie wychodzi, poza narzekaniem, które wychodzi bardzo dobrze”. Autorzy, kontynuując tą pozycją serię „Historia Polski 2.0”, postawili tym razem na podbudowanie poczucia własnej wartości rodaków. Ten cel podkreślają we wstępie – „Wierzymy, że jeśli człowiek (w tym przypadku czytelnik/czytelniczka) otrzyma uderzenie dobrej energii, to już do końca życia będzie wypatrywał, czy aby za jakimś wielkim dokonaniem w przeszłości nie czai się Mazurek Dąbrowskiego. Albo Mazurka.” Bo mnóstwo wśród kreujących markę Polski w świecie jest również kobiet. Możemy pękać z dumy! Jesteśmy od dawna skazani na sukces, tylko, jak zauważyli autorzy, czasami o tym zapominamy. Czas przypomnieć sobie, że nie wypadliśmy sroce spod ogona, a świat kręci się dookoła Słońca tylko i wyłącznie dzięki nam! Polakom! http://naostrzuksiazki.pl/
Maria Akida - awatar Maria Akida
oceniła na76 lat temu

Cytaty z książki Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę

Dodaj cytat z książki Zaczarowany las. Koloruj, szukaj symboli, odkryj tajemnicę