Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy

Okładka książki Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy autora Daniel Gazda, 8311103550
Okładka książki Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy
Daniel Gazda Wydawnictwo: Bellona historia
historia
2006-01-01
2006-01-01

Kup Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy

Lubię obydwie książki i nie bardzo rozumiem złe opinie na ich temat.
W tamtych latach (2007-2008) nie było nic lepszego na polskim rynku gdy mowa o łatwo dostępnych publikacjach popularnonaukowych. Warry osiągał zawrotną cenę, a większości tytułów nawet nie tłumaczono na język polski.

Książka ma pomniejsze błędy ale przede wszystkim przedstawia czytelnikowi jedynie zarys konfliktów, które toczyło rzymskie królestwo, republika i imperium. Trochę fajnych map, trochę uroczych grafik, ważniejsze kampanie i bitwy. Tyle. Bardzo się cieszyłem gdy dostałem je w swoje ręce, a były to czasy gdy nie miałem nawet codziennego dostępu do Internetu.

Dzisiaj pewnie bym ich nie kupił... ale to dzisiaj, gdy wybór jest szeroki. A w tamtych czasach dostanie np. egzemplarza "Magnezji 190 p.n.e" graniczyło z cudem...

Najgorszy i tak jest styl Gazdy. Mimo popularnonaukowego charakteru książki nie nadaje się ona "do poduchy"

Lubię obydwie książki i nie bardzo rozumiem złe opinie na ich temat.

Pierwotnie miał to być pierwszy tom całej serii opracowań na temat wojskowości antycznej, a skończyło się raptem na dwóch. Jednocześnie miała to być polska odpowiedź na "Armie świata antycznego" Johna Warry'ego. Efekt tych ambitnych planów okazał się głęboko rozczarowujący: autor ma nikłą wiedzę na temat starożytności, błąd goni błąd, a na domiar złego ilustracje przypominają bohomazy kilkulatka. Niby na bezrybiu i rak ryba, za dużo tego typu książek po polsku nie ma, ale na tą naprawdę szkoda pieniędzy.

Wyjątkowo słaba pozycja! Autor nie posiada żadnej wiedzy źródłowej i pozaźródłowej. Jego "praca" to dosłownie: Sikanie po ścianie! Strata pieniędzy i czasu!!!

P.S. Jak to już pisałem w odniesieniu do innego autora (T. Sińczaka): "Nie idźmy tą drogą!" Mam nadzieję, że autor już nigdy nie wyda żadnej "pracy". Swoimi bzdurami i głupotami zatruwa tylko umysły czytelników... ;/

P.S. Jak to już pisałem w odniesieniu do innego autora (T. Sińczaka): "Nie idźmy tą drogą!" Mam nadzieję, że autor już nigdy nie wyda żadnej "pracy". Swoimi bzdurami i głupotami zatruwa tylko umysły czytelników......

38 użytkowników ma tytuł Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy

Dodaj cytat z książki Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy

Ciekawostki historyczne