Szepty zmarłych

- Dr David Hunter (tom 3)
- Whispers of the Dead
- 2014-12-03
- 2014-12-03
- Sławomir Kędzierski
David Hunter, który wie o śmierci wszystko – w niespełna rok po kolejnym śledztwie, którego omal nie przypłacił życiem - wraca tam, gdzie uczył się zawodu. Tam, gdzie „wszędzie wokoło leżały ludzkie ciała w różnym stadium rozkładu”, a „wielkie czarne litery na bramie informowały, że to Ośrodek Badań Antropologicznych, lepiej znany pod inną, mniej urzędową nazwą.Trupia Farma''.
Tam doktor Hunter ma nadzieję odzyskać wiarę w siebie i znowu „skłonić zmarłych do zwierzeń”.
Tam na prośbę swego mentora rozpoczyna dochodzenie w sprawie makabrycznego morderstwa. Dochodzenie, w którym będzie musiał wysłuchać najbardziej przerażających szeptów zmarłych. W miejscu jeszcze straszliwszym i bardziej nieludzkim niż Trupia Farma.
Kup Szepty zmarłych w ulubionej księgarni
Oceny książki Szepty zmarłych
19179 użytkowników ma tytuł Szepty zmarłych na półkach głównych- Przeczytane 14 488
- Chcę przeczytać 4 546
- Posiadam 2 445
- Kryminał 93
- Simon Beckett 90
- 2014 86
- Kryminały 82

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szepty zmarłych
Trzecia z kolei część cyklu z Davidem Hunterem jeszcze lepsza od poprzednich. Nie spodziewałem się że główny bohater będzie miał ręce dosłownie pełne roboty w tej części. Książka to mega zastrzyk adrenaliny dla czytelnika. Świetna książka którą polecam tym którzy mają mocne nerwy i żołądki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna, trzecia z serii o doktorze Davidzie Hunterze. Kolejna lepsza od poprzedniczki. To są książki, które się czyta w w jeden wieczór. Nic odkrywczego, ot taka rozrywka z adrenaliną. Ale wciąga niesamowicie. Tym razem doktor wyjeżdża do USA i tam prowadzi śledztwo w sprawie okrutnego morderstwa. Tu trupów jest dużo, mnożą się zwłaszcza pod koniec historii. Mi najbardziej podobają się wątki kryminalistyczne, opisy w jaki sposób Hunter i inni dochodzą do różnych wniosków związanych z morderstwem. Wciągająca pozycja.
Kolejna, trzecia z serii o doktorze Davidzie Hunterze. Kolejna lepsza od poprzedniczki. To są książki, które się czyta w w jeden wieczór. Nic odkrywczego, ot taka rozrywka z adrenaliną. Ale wciąga niesamowicie. Tym razem doktor wyjeżdża do USA i tam prowadzi śledztwo w sprawie okrutnego morderstwa. Tu trupów jest dużo, mnożą się zwłaszcza pod koniec historii. Mi najbardziej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrakowało mi takiego kryminału od dawna. Pozycja nie jest nowa, autora znam, pierwszy i drugi tom czytałem lata temu i nie wiem jak to się stało, że umknęły mi następne części. Co do samej książki - napisana tak jak lubię, akcja pędzi bez chwili wytchnienia, bohaterowie bardzo realni, przedstawieni ze wszystkimi wadami i zaletami, rozwiązanie zaskakujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie taka sobie. Długo nic wielkiego się nie działo. Ale chyba sięgnę po inne tomy z Hunterem w roli głównej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja książki
Simon Beckett - Szepty Zmarłych
Po przeczytaniu poprzednich dwóch części wiedziałem ze Simon Becektt będzie pomału wprowadzał fabule w ruch i tym razem tez tak było . David Hunter Brytyjski Antropolog który jak zwykle musi sie wpakować w jakieś kłopoty przyjeżdża na zaproszenie Toma Libermana na trupia Farmę to Tennesy.
W dziwnych okolicznościach policja znajduje zwłoki w opuszczonej chatce .
Czy to zbieg okoliczności oczywiście ze nie ponieważ gdzie David Hunter tak kolejny Morderca.
Fabuła to kosmos jakie tam są fikołki to glowa mala :)
Ale więcej znajdziecie w książce.
Nie zdradzę nic bo na prawdę warto to samemu przeczytać uszanowanko Simon Beckett
Polecam k_s_t_books
Recenzja książki
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSimon Beckett - Szepty Zmarłych
W dziwnych ...
Znacie serię z Davidem Hunterem? Ja właśnie od tej niej rozpoczynałam przygodę z mocniejszym i bardziej brutalnym światem kryminałów i thrillerów.
„Szepty zmarłych” to książka, która od pierwszych stron wciąga nas w mroczny, duszny świat, z którego bardzo trudno się wydostać, więc jeśli już tam wkroczysz to nie próbuj uciekać. Autor po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać thrillery nie tylko brutalne i trzymające w napięciu, ale też psychologicznie wiarygodne i zwyczajnie „ludzkie”.
David Hunter, znany już antropolog sądowy, wraca do miejsca, które powinno dać mu ukojenie: do Ośrodka Badań Antropologicznych, zwanego Trupią Farmą. To przestrzeń jednocześnie fascynująca i odpychająca, opisana przez Becketta z niezwykłą sugestywnością. Czuć tu zapach rozkładu, chłód laboratoriów i ciężar wspomnień, które nie pozwalają bohaterowi naprawdę odpocząć. Hunter jest postacią bardzo autentyczną. Zmęczony, naznaczony wcześniejszymi wydarzeniami, szukający równowagi, a nie sensacji.
Początkowo wydaje się, że to będzie ta spokojniejsza część serii, skupiona na odbudowie psychicznej bohatera. Nic bardziej mylnego. Gdy dochodzi do brutalnego morderstwa, atmosfera szybko gęstnieje, a fabuła nabiera tempa. Beckett mistrzowsko buduje napięcie, stopniowo odsłaniając kolejne elementy układanki. Najciekawsze jest jednak to, jak zmienia się perspektywa. David z myśliwego staje się zwierzyną, a poczucie zagrożenia niemal wychodzi z kart książki.
Ogromnym atutem „Szeptów zmarłych” jest realizm. Autor nie epatuje tanim okrucieństwem, lecz pokazuje śmierć i jej konsekwencje w sposób rzeczowy, momentami wręcz chłodny, co tylko potęguje grozę.
To książka dla czytelników o mocnych nerwach, ale też dla tych, którzy cenią dobrze skonstruowaną fabułę i bohaterów z krwi i kości. „Szepty zmarłych” nie dają łatwych odpowiedzi ani chwili wytchnienia, zostają w głowie na długo po zamknięciu ostatniej strony. Jeśli lubisz thrillery, które wciągają bez reszty i nie pozwalają zasnąć, ta powieść jest zdecydowanie warta sięgnięcia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Szepty zmarłych” to książka, która od pierwszych stron wciąga nas w mroczny, duszny świat, z którego bardzo trudno się wydostać, więc jeśli już tam wkroczysz to nie próbuj uciekać. Autor po raz kolejny udowadnia, że potrafi...
Podobała mi się najbardziej z serii o Davidzie Hunterze. Nie zmienia to faktu, że nie byłam zaskoczona zakończeniem. Schemat bardzo podobny do wcześniejszych pozycji. Bez problemu można było zgadnąć że ktoś jeszcze bierze udział w tej grze 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy kolejny tom lepszy od poprzedniego! ;)
Każdy kolejny tom lepszy od poprzedniego! ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonownie majstersztyk.
Ponownie majstersztyk.