Teatry ciała. Psychoanalityczne podejście do chorób psychosomatycznych

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Theatres of the Body. A Psychoanalytic Approach to Psychosomatic Ilness.
- 2014-01-01
- 2014-01-01
- Marta Kruszyńska-Mąka
Praca z ludźmi, którzy nawykli do „komunikowania się poprzez ciało” jest poważnym wyzwaniem zarówno dla lekarzy, jak i dla psychoanalityków. Joyce McDougall udziela cennych wskazówek, formułuje interesujące koncepcje teoretyczne i poszerza obszar psychoanalitycznych dociekań. Swoje rozważania ilustruje licznymi fascynującymi przykładami klinicznymi, dzięki czemu czytelnik może śledzić zarówno to, co rozgrywa się w „teatrach umysłu” pacjentów, jak i ujawnianie się tych treści w „teatrach ciała”.
Kup Teatry ciała. Psychoanalityczne podejście do chorób psychosomatycznych w ulubionej księgarni
Oceny książki Teatry ciała. Psychoanalityczne podejście do chorób psychosomatycznych
159 użytkowników ma tytuł Teatry ciała. Psychoanalityczne podejście do chorób psychosomatycznych na półkach głównych- Chcę przeczytać 120
- Psychologia 2
- Psychoterapia 2
- Psychoanaliza 1
- Do kupienia NAUKOWE 1
- Dyplomy/prace/artykuły/referaty 1
Tagi i tematy do książki Teatry ciała. Psychoanalityczne podejście do chorób psychosomatycznych
Cytaty z książki Teatry ciała. Psychoanalityczne podejście do chorób psychosomatycznych
Dodaj cytat z książki Teatry ciała. Psychoanalityczne podejście do chorób psychosomatycznych
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Teatry ciała. Psychoanalityczne podejście do chorób psychosomatycznych
Odnoszę wrażenie, że książka zawiera przestarzałe poglądy na temat neuroatypowości czy homoseksualności (brakuje komentarza, posłowia?). Jest też dużo błędów redakcyjnych, co przeszkadza przy tak złożonych i trudnych treściach. Jednak tematyka jest bardzo ciekawa - autorka rozwija tezę, że emocje wyrażane są także poprzez ciało i może to przybierać skrajną formę, taką jak poważne choroby somatyczne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli czytelnik tak jak autorka zakłada/dostrzega to, że uczucia/emocje są ze swojej natury psychosomatyczne to książka da bodziec do refleksji nad swoimi chorobami m.in. chorobami skóry, krążenia, jelit, płuc, serca itp. - "ciało, które cierpi to ciało, które żyje".
Jeśli ktoś liczy na klarowne schematy i uproszczenia to takich tu nie znajdzie ponieważ autorka na podstawie szczegółowo opisanych sesji ze swoimi pacjentami (a nie czystej teorii) chciała właśnie przekazać jakie mogą być przyczyny chorób psychosomatycznych (różnego typu relacje). Taki przekaz ma zarazem minus - treści wydają się przedstawione w chaotycznej kolejności, jak i plus - mają potwierdzenie w przypadkach konkretnych osób.
Myślę, że najbardziej spodoba się tym, których interesuje zależność ciało - psychika - relacje (bardzo dokładnie to ukazuje).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś liczy na klarowne schematy i uproszczenia to takich tu nie znajdzie ponieważ autorka na...