O! JAJO! Bajka i nie bajka o przeróżnych jajkach.
Edukacyjna książka dla dzieci małych i dużych, poruszająca przede wszystkim tematy przyrodnicze. Historia o przygodach głównego bohatera jest przeplatana informacjami i ciekawostkami na temat jaj. Dowiemy się z niej np.: Jakie funkcje pełni skorupka i dlaczego ma tak wiele kolorów i kształtów? Czy ssaki też składają jaja?
Współczesne dzieci, nie tylko miejskie, nie kojarzą związku zjadanego na śniadanie jaja z kurą. Tymczasem jajo jest biologicznym fenomenem, cudownym osiągnięciem ewolucji, skomplikowanym w swej budowie, o wielorakich możliwościach kształtów i kolorów. Na podstawie wyglądu jaja można wiele opowiedzieć o gatunku, który je złożył. Inne są jaja składane w dziuplach, inne składane na ziemi, a jeszcze inne wysiadywane na półkach skalnych. Specjalista na podstawie wyglądu jaja rozpozna gatunek ptaka, ale warto pamiętać i o tym, że każda samica składa nieco inaczej ubarwione jaja. A więc można indywidualnie rozpoznać matkę jaja!
Kup O! JAJO! Bajka i nie bajka o przeróżnych jajkach. w ulubionej księgarni
Oceny książki O! JAJO! Bajka i nie bajka o przeróżnych jajkach.
5 użytkowników ma tytuł O! JAJO! Bajka i nie bajka o przeróżnych jajkach. na półkach głównych- Chcę przeczytać 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce O! JAJO! Bajka i nie bajka o przeróżnych jajkach.
Autorzy książki w jasny i przejrzysty sposób opowiadają o Jajku, które nie wiedziało, po co jest ? kim jest ? i co z niego wyrośnie ?
WIĘCEJ> http://www.testacja.pl/2014/08/recenzja-ksiazeczka-o-jajo.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas swej podróży w poszukiwaniu odpowiedzi na powyższe pytania, zarówno Jajko jak i czytelnik poznają fakty z życia przeróżnych jaj. Wszystkie strony książeczki są pięknie ozdobione w ilustracje, które przedstawiają m.in. przygody Jajka....
Książka napisana jest w formie bajki, która przeplatana jest bardzo przydatnymi ciekawostkami. Odnajdziemy tu mnóstwo informacji, które opisane są w bardzo przystępnym języku. Nasze dzieciaczki nie będą miały kłopotu z przyswojeniem i zrozumieniem historyjek. Dodatkowym plusem są śliczne i humorystyczne ilustracje.
Pierwsze, co przykuło naszą uwagę, to nietypowy kształt książeczki. Taki jajowaty, który świetnie komponuje się z treścią bajki. Książeczka jest w miękkiej oprawie i posiada 32 pięknie ilustrowanych stron. Kartki są dość sztywne, więc nie niszczą się szybko.
Rekomendowany przedział wiekowy dla tej pozycji to 5-10 lat, ale muszę przyznać, że mój 3-latek nie nudził się podczas odkrywania przygód głównego bohatera. Książeczka zapewniła nam mnóstwo dobrej zabawy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze, co przykuło naszą uwagę, to nietypowy kształt...