Greccy bogowie według Percy'ego Jacksona

Okładka książki Greccy bogowie według Percy'ego Jacksona autora Rick Riordan, 9788364297366
Okładka książki Greccy bogowie według Percy'ego Jacksona
Rick Riordan Wydawnictwo: Galeria Książki Cykl: Świat według Percy'ego Jacksona fantasy, science fiction
Świat według Percy'ego Jacksona

Opinia społeczności książki Greccy bogowie według Percy'ego Jacksonai

Książki 661 Opinie 181

Oceny książki Greccy bogowie według Percy'ego Jacksona

OPINIE i DYSKUSJE o książce Greccy bogowie według Percy'ego Jacksona

Wspaniała istne arcydzieło nie dało się mnie od tej książki odciągnąć.
Rick Riordan znowu wspaniałe napisał kolejną książkę

Wspaniała istne arcydzieło nie dało się mnie od tej książki odciągnąć.
Rick Riordan znowu wspaniałe napisał kolejną książkę

Tak jak w przypadku Greckich Herosów Greccy Bogowie wg Percy'ego pokazuje pod innym niż zwykle kątem wydarzenia. Percy jako narrator sam zauważa, poniekąd zgadzając się z czytelnikiem, wątki i decyzję po prostu niemające sensu. Pomaga też zebrać podstawowe informacje o bogach przed lub w trakcie czytania głownej serii osób, które słabo znają mity greckie.

Jestem na nią po prostu za stara i na pewno nie doceniłam jej tak, jak by to zrobiła grupa docelowa :( Natomiast bardzo doceniam styl pisania, humor, a wydanie i ilustracje są po prostu cudowne! Zostawiam w biblioteczce dla potomnych :)

5168 użytkowników ma tytuł Greccy bogowie według Percy'ego Jacksona na półkach głównych
1429 użytkowników ma tytuł Greccy bogowie według Percy'ego Jacksona na półkach dodatkowych

Rick Riordan
Rick Riordan
Amerykański pisarz, autor powieści kryminalnych oraz powieści dla młodzieży z gatunku fantasy. Riordan studiował na Uniwersytecie stanu Teksas, specjalizując się w historii i anglistyce. Przez lata pracował jako nauczyciel. Sławę przyniosła mu bestsellerowa seria powieści dla młodzieży, których bohaterem jest nastoletni Percy Jackson, współczesny amerykański chłopiec, który odkrywa, że w rzeczywistości jest synem greckiego boga Posejdona. Obecnie Riordan mieszka w Teksasie wraz z żoną i dwoma synami.

Złodziej pioruna. Powieść graficzna Rick Riordan
Złodziej pioruna. Powieść graficzna
Rick Riordan Attila Futaki
Zawsze przyjemnie jest wrócić do świata herosów, zwłaszcza, że to tak świetne historie! To właśnie z takim nastawieniem sięgnęłam po ten komiks. Czy się zawiodłam? Niekoniecznie, ale wystarczy powiedzieć, że oczekiwałam o wiele więcej, niż finalnie dostałam. Komiks jest świetny dla młodszego czytelnika, który jeszcze nie chce w pełni wejść do mitologicznego świata i obawia się wielu stron treści, to wszak bardziej przystępna forma dla tych, co dopiero zaczynają czytelniczą przygodę. Jest również dobry dla tych czytelników, co chcą na szybko przypomnieć sobie o wydarzeniach z jednej części na chwilę przed rozpoczęciem lektury kolejnej. Ja jednak zauważam w niej kilka wad, ponieważ najbardziej w serii o Percym zwracam uwagę na historię. W komiksie przedstawiono tylko najważniejsze wydarzenia, na czym cała historia niezwykle cierpi (wszak skrócenie ponad trzysta stronnicowej książki do nie mała stu, jest dosyć trudnym wyzwaniem). Czytelnik nie znający materiału źródłowego może odnieść wrażenie, że ogląda powieść graficzną, w której ktoś wyrwał kilka ważnych stron. W tak krótkiej powieści ciężko jest pokazać motywacje postaci i odpowiednio wykreować mitologiczny świat bogów i herosów, a sama intryga dość szybko zostaje rozwiązana nie dając czytelnikowi nawet chwili na zastanowienie się nad motywacjami bohaterów i dojścia do wniosku kto może stać za tą całą zagadką. Nie do końca również podobała mi się kreska, bo choć w pewnym sensie była przyjemna, idealna dla młodszego czytelnika, była również zbyt uproszczona powodując wiele dziwnych i niepokojących asymetrii w twarzach herosów (i nie tylko). Tło także nie zostało dobrze zarysowane i po prostu sam komiks wygląda jakby był z lekka niedopracowany. Na jego stronach nie czuć klimatu, tak charakterystycznego dla tej opowieści o herosach i bogach greckich. Nie wątpię, że może on się podobać, dla mnie był świetny jako uzupełnienie całości, jednak na pewno do niego nie powrócę, o wiele bardziej podoba mi się materiał źródłowy.
LosingHope - awatar LosingHope
Ktoś mnie pokocha. 12 wakacyjnych opowiadań Cassandra Clare
Ktoś mnie pokocha. 12 wakacyjnych opowiadań
Cassandra Clare Libba Bray Lev Grossman Veronica Roth Stephanie Perkins Jennifer E. Smith Leigh Bardugo Francesca Lia Block Brandy Colbert Nina LaCour Jon Skovron
Bardzo ciekawy i urozmaicony zbiór dwunastu opowiadań, skierowany głównie do młodzieży, ale niekoniecznie. Dorosłemu też może przypaść do gustu. Opowiadania na wakacje , na lato, na miłość, przerywnik w czytaniu, na gorące romantyczne popołudnie , w poczekalni, pociągu, tam gdzie chcesz. Akurat zdążycie przeczytać choć jedno w wolnej chwili. A potem następne... Po prostu , bierzcie i czytajcie po kolei lub wybierzcie sobie coś od serca. Każde na swój sposób jest oryginalne i urocze. Wszystkie wiąże jeden temat miłość, od tej pierwszej subtelnej ,bezbronnej, najczystszej dziewczyny do chłopaka czy odwrotnie; miłości niespełnionej; bez wzajemności; poprzez zaawansowane związki; ostatnie pożegnanie w szpitalu w postaci spektakularnego cofnięcia się w czasie, coś w rodzaju science fiction; opowiadanie grozy; horror w kinie; miłość tęczowa męska, żeńska; pętla czasowa coś w rodzaju filmu ,, Dzień świstaka’’. W tle zaś prawie każdego pojawia się plaża, ciepłe lub upalne dni, woda, ośrodki wczasowe, baseny kąpielowe, camping, ogniska, wakacje, urlopy, obozy wypoczynkowe, wycieczki motocyklowe, skoki z urwiska, kino letnie. Jest wszystko co zapragniecie brać garściami z pięknych , letnich wakacji i gorącego lata , z miłości. Wszystkie opowiadania są wciągające, o wartkiej akcji, żadnych dłużyzn. Naprawdę chce się czytać. Nawet ja co nie zachwycam się makabrycznymi scenami strachu, z wielkim zainteresowaniem pochłonęłam opowiadanie ,, Ostatni bój w Horrelaksie’’. Jest to podwójny horror, na ekranie i w samym kinie na widowni. Polecam wszystkie opowiadania , co do jednego!
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu
Władca piasków Eliza Drogosz
Władca piasków
Eliza Drogosz
Niedawno gdy sięgałam po powieść miałam małe obawy. W końcu próbowałam z nią już wcześniej, ale przeczytałam zaledwie kilka stron i okazało się, że jednak nie mam na ochoty. Bałam się, że okaże się być nudna i zacznę żałować impulsywnego zakupu. Do tego autorka jest młodą osobą, zaledwie kilka lat ode mnie starszą, a do takich mam raczej dystans - kilka razy już się zawiodłam. Jednak temat mnie zaciekawił - no hej, egipscy bogowie, których lubię od zawsze! W końcu sięgnęłam po książkę i przewracałam kartki z szybkością burzy piaskowej! Powieść wgniotła mnie w kanapę i pomimo tego, że nie jest bardzo górnolotna, to czasem miło przeczytać coś typowo dla nastolatków. Władca Piasków to pierwszy tom Ksiąg Ankh - magicznej dwutomowej serii o egipskich bogach. Z powieści na pierwszy plan wysuwa się dwójka bohaterów. Sonia to całkowicie zwyczajna dziewczyna z Krakowa, która w egipskim muzeum doznaje wizji, której nie rozumie, a która ma znacznie zmienić jej spojrzenie na świat. Oliver natomiast to typowy gburowaty nastolatek, który staje się naszym superbohaterem z pustyni (nie pytajcie, ok?). Eliza Drogosz przedstawia nam niesamowity świat, w którym egipscy bogowie odradzają się po latach uśpienia w ciałach niczego nieświadomych nastolatków. Młodzi bogowie nie zdają sobie sprawy ze swojego nadzwyczajnego pochodzenia. Są raczej mało boscy i potężni, ale w kontekście tego całego odrodzenia jedynie dodaje im to magii. Nie wiem czy taki był zamiar autorki, czy to wina małego doświadczenia w zakresie kształtowania postaci, ale wyszło interesująco! Młodzi bohaterowie stają przed obliczem żądnego władzy odrodzonego Ra, dla którego powrót niewolnictwa to dopiero początek zabawy. Czy naszym bohaterom uda się uciec przed bogiem słońca? Jaki jest prawdziwy cel zorganizowania "Na piaskach egipskiej pustyni"? Książka bardzo mnie zaciekawiła i wciągnęła. Spodziewałam się czegoś znacznie gorszego, więc Władca Piasków naprawdę mnie miło zaskoczył. Na jednej z półek już grzecznie na mnie czeka kolejny tom pełen piaskowych przygód. Już nie mogę się doczekać, gdy go zacznę (chociaż w tej chwili nie mam na niego ochoty 😛). W sumie to jedyne co mi się nie podoba to okładka. Jak kolorystyka nawet nawet, tak wykonanie... Według mnie wygląda jak zlepek kilku zdjęć, tak powiedzmy do dwudziestu minut w GIMPie. Nie moje klimaty z tą okładką, a szkoda, bo tak upycham ją z tyłu regału - gdyby była ładna to grzałaby miejsce w pierwszym rzędzie 😃. ~ Aisak z ukochanehistorie.blogspot.com
Aisak - awatar Aisak
Rozkaz zagłady James Dashner
Rozkaz zagłady
James Dashner
„Rozkaz zagłady” to powrót do świata „Więźnia labiryntu”, ale w zupełnie innej odsłonie. Tym razem cofamy się w czasie i odkrywamy początki Pożogi – katastrofy, która zmieniła świat w ruinę. To historia pełna chaosu, przetrwania i rozpaczy, ale też lojalności i przyjaźni, które rodzą się w najmroczniejszych momentach. Muszę przyznać, że książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Od pierwszych stron wciąga swoją intensywnością i mrocznym klimatem. Bohaterowie – Mark, Alec, Trina i reszta – stali się sercem tej opowieści. Każdy z nich był inny, a jednak tworzyli niezwykle silną więź, opartą na trosce i wspólnym pragnieniu przetrwania. To właśnie motyw found family sprawił, że ta książka wybrzmiała tak emocjonalnie. Wiele momentów było pięknych, ale równie wiele rozdzierało serce. Akcja pędziła do przodu – były niespodziewane zwroty, sceny pełne napięcia, a zakończenie dosłownie powaliło mnie na kolana. Miałam wrażenie, że każde kolejne wydarzenie przybliżało bohaterów do nieuniknionego, a jednocześnie nie mogłam oderwać się od lektury. Dashner świetnie zbudował napięcie i pokazał dramatyczne początki tego, co znamy z głównej trylogii. „Rozkaz zagłady” to książka, która zdecydowanie zasługuje na większą uwagę. Daje pełniejsze spojrzenie na świat serii i pozwala zrozumieć, jak to wszystko się zaczęło. To opowieść brutalna, wzruszająca i na długo pozostająca w pamięci. Jeśli lubicie historie pełne akcji, emocji i bohaterów, których ciężko zapomnieć – koniecznie sięgnijcie po tę część.
papieroweslowa - awatar papieroweslowa
oceniła na107 miesięcy temu
Słońce i gwiazda Rick Riordan
Słońce i gwiazda
Rick Riordan Mark Oshiro
Nico di Angelo to najlepsza postać z tej serii i każdej innej. Wewnętrzna przemiana, relacja z Willem i jego niezwykła moc po prostu rzucają na kolana.🖤 Osobiście wątek, że główny bohater przeżył coś mrocznego, tajemniczego i traumatycznego, co dało mu siłę, wiedzę i doświadczenie to dla mnie po prostu wisienka na torcie. Sam opis Tartaru i jego ponurych mieszkańcowi to po prostu 100/10. Dom Hadesa właśnie tym zabłysnął przez co został jedną z moich ulubionych książek Ricka Riordana. W Słońcu i Gwieździe mamy zapewnione to i jeszcze więcej. Odkrywamy przeszłość Nica, jego koszmary, lęki oraz pragnienia. Dowiadujemy się, co się mu przytrafiło podczas samotnej wędrówki przez Tartar. Rozwijany jest wątek Boba (no bo przecież od tego się zaczęło),Nyks oraz magicznych rzek Podziemia. Po raz pierwszy naprawdę mamy okazję poznać Persefonę, jej stosunek do Nica oraz jego ojca. Sam Hades właśnie w tym tomie ma okazję pojawić się jako swego rodzaju najlepszy olimpijski ojciec (co w sumie nie jest takie trudne; małą ma konkurencję😉). Poza tym większą rolę mają także Troglodyci, który po POA zostali bez domu. Więź Nica z Podziemiem też widać w bardzo poruszający sposób. Chłopak uważa Podziemie za swój drugi dom, a strach i błędne stereotypy Willa bierze głęboko do serca.🪦 Poruszane są wątki przemiany i możliwości zmiany niezależnie od swojej mrocznej przeszłości. Ja dla mnie jest to czyste ∞/10🤩🤩🤩🤩. Polecam wszystkim i każdemu (choć, czy to dla każdego, to już inna sprawa).
Mag_MGD - awatar Mag_MGD
Strażniczka książek Mechthild Gläser
Strażniczka książek
Mechthild Gläser
Oh... Wspaniała książka... Zdecydowanie po opisie i okładce nie spodziewałam się czegoś takiego. Ma się rozumieć zostałam pozytywnie zaskoczona (i to jak!). Przede wszystkim muszę podkreślić że do przeczytania tej książki nie trzeba znać tych wspomnianych w opisie ani innych w książce. Autorka świetnie i krótko opisała ich treść a główna bohaterka także wcale wszystkich nie znała. Zdecydowanie ułatwia to czytanie. Dalej, zdecydowanie po przeczytaniu połowy książki nie można znać zakończenia a ja nawet gdy dotarłam do prawie samego końca nie spodziewałam się jak autorka zakończy książkę. Zdecydowanie na plus. Akcja także była świetna, gdy akurat Amy nie była w książkach odkrywała tajemnice rodowe lub przeżywała miłosne przygody. Świat przedstawiony, to... ah... miód malina. Muszę przyznać, że w trakcie czytania marzyłam by też móc tak spacerować po książkach:) Choć całe działanie literackiego świata miało kilka dziur zdecydowanie trzymało się kupy (mało powiedziane:) i było genialnym miejscem. A tajemnicza wyspa rodzinna z gigantyczną biblioteką, czuć było klimacik.... Romans. (Dalej totalny spoiler jak coś) Och, autorka zdecydowanie dawkowała fragmenty Amy z Willem a wtedy tylko jeszcze bardziej wyczekiwałam co będzie dalej. A zakończenie? Totalnie się nie spodziewałam. Proszę sobie wyobrazić że dalej wychwalam plusy "Strażniczki książek" a ja zakończę tak: POLECAM! Uwielbiam! ♡♡♡♡♡♡♡♡
Cecille - awatar Cecille

Cytaty z książki Greccy bogowie według Percy'ego Jacksona