Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać97
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Z chłopa król

- Il re di Girgenti
- 2014-10-09
- 2014-10-09
- Monika Woźniak
Malowniczy powieściowy portret osiemnastowiecznego społeczeństwa sycylijskiego, w którym krzyżują się wpływy hiszpańskie, wielkich rodów włoskich i papiestwa.
W 1718 roku w sycylijskim mieście Agrigento zbuntował się lud i korzystając z politycznego zamieszania, przejął władzę. Rozbrojono garnizon, polowano na administratorów i szlachtę, a przywódca, chłop Zosimo, ogłosił się królem. Jego panowanie trwało jednak tylko kilka dni....
Andrea Camilleri w swej porywającej powieści odtwarza tamte wydarzenia i udowadnia, że jest mistrzem nie tylko powieści kryminalnej. Z chłopa król to jedna z jego najgłośniejszych powieści powstałych poza słynnym cyklem o komisarzu Monatlbano.
Kup Z chłopa król w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Z chłopa król
- Oświecenie 1
- Nie interesuje mnie 1
- Thriller/Kryminał 1

Andrea Camilleri
Andrea Camilleri, włoski reżyser teatralny oraz pisarz, autor powieści kryminalnych. Twórca postaci komisarza Salvo Montalbano. Urodził się i wychował na Sycylii (gdzie wstąpił do partii komunistycznej),jednak przez wiele lat mieszkał i pracował w Rzymie. W latach 1948 - 1950 studiował reżyserię - spektakle (Beckett, Ionesco) wystawiał od wczesnych lat 50. Współpracował z telewizją RAI, wykładał na uczelniach teatralnych i filmowych. Był autorem wierszy, opowiadań i eksperymentalnych powieści, sławę przyniósł mu cykl powieści kryminalnych rozgrywających się w fikcyjnym sycylijskim miasteczku Vigata. Swego głównego bohatera, miejscowego komisarza policji, obdarzył nazwiskiem będącym włoską wersją nazwiska katalońskiego pisarza Manuela Vázqueza Montalbána. Pierwsza powieść z Montalbano ukazała się w 1994. Kryminały Camilleriego to bardzo specyficzne twory. Być może „sympatyczne opowiastki” nie są najszczęśliwszym ich określeniem, bo bez trudu można wskazać sporo przygnębiających tematów, pomijając już nawet morderstwa i prowincjonalne machlojki, pyskówki i aferki, które stanowią niejako clue jego powieści, a jednak, czy może raczej pomimo wszystko, proza Sycylijczyka ma w sobie mnóstwo ciepła i uroku. Camilleri bezbłędnie oddaje nastrój włoskiego południa. Jego powieści, okraszone przyjemną dawką złośliwości, pachną słońcem i aromatycznym jedzeniem, mają uwodzicielsko małomiasteczkowy klimat i, co nie mniej ważne (a może nawet najważniejsze) zupełnie zmyślne kryminalne zagadki. Główny bohater powieści kryminalnych - Salvo Montalbano - jest smakoszem. W każdej książce trafimy na opisy jego posiłków, a czasem nawet na skrótowy przepis na wspaniałe (i często proste) danie kuchni południowo-włoskiej. Montalbano jest w stanie nadłożyć sporo drogi do celu jeśli przy okazji odwiedzi mało znaną, ale "powalającą", lokalną restaurację. Salvo Montalbano nie jest postacią z brązu. To raczej typ budzącego sympatię everymana. W jego postaci Camilleri połączył budzącą zaufanie prostoduszność z zupełnie ludzką dawką wad, które z komisarza czynią postać bardziej wiarygodną. Salvo lubi zjeść, popić i powzdychać do kobiecych wdzięków, miewa parszywy nastrój, bywa upierdliwy i bezczelny, zdarza mu się kłamać, a frustracje z dziką rozkoszą rozładowuje na podwładnych z posterunku, a jednak jest to postać na swój sposób ujmująca. Co nie podoba mi się w powieściach Camilleriego to konstrukcja kobiecych postaci.
Zobacz stronę autora Czytelnicy tej książki przeczytali również
Cytaty z książki Z chłopa król
Pójdź do adwokata, stracisz jaja i kapotę.
Pójdź do adwokata, stracisz jaja i kapotę.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z chłopa król
typowo włoska proza. Dużo komediowych sytuacji, wciąż coś się dzieje. To kawałek prawdziwej historii jak się okazuje wplecionej w zamysł stworzony przez autora. Polecam dla czytelników, którzy polubili książki A.Vitali.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZupełne zaskoczenie!
Impulsem do napisania tej książki „Z chłopa król” była przeczytana gdzieś wzmianka o rodzinnym Argigento.
Powieść opisująca historię prostego chłopa Zosimo oraz jego syna i ojca, żyjącego na przełomie XVII i XVIII wieku na Sycylii. Dzięki nieprzeciętnej inteligencji i sprytowi udaje się Zosimie na krótki czas zdobyć władzę.
W tej niezwykłej historii zawierającej sporo mądrych spostrzeżeń przewijają się fragmenty pełne satyry i rubasznego humoru.
Kobiety również odgrywają tu niebagatelną rolę, jak w większość powieści awanturniczych, gdyż stają się obiektem westchnień, przez co znacząco wpływają na rozwój akcji. Autor bardzo sprawnie porusza się, po wymyślonym świecie.
A tak naprawdę fabuła tej książki wciąga bez umiaru, niczym sycylijskie wino.
Oprócz książki polecam, również sycylijskie wino naprawdę dobre.
Zupełne zaskoczenie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCamilleri, znany dotychczas jako znakomity autor powieści kryminalnych z komisarzem Montalbano a tu powieść historyczna.
To czego nie rozumiesz, dlaczego takie nazwiska lub słowa, tłumaczka w swoim posłowiu jednoznacznie opisała. i tego się trzymaj.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekkie pióro, ciekawa historia i osiemnastowieczna Sycylia, w której jest osadzona powieść, sprawiają, że ta książka staje się idealną lekturą na kilka wieczorów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra powieść opisująca historię prostego chłopa Zosimo , żyjącego na przełomie XVII i XVIII wieku na Sycylii.Dzięki nieprzeciętnej inteligencji i sprytowi udaje ma się na krótki czas zdobyć władzę.W tej niezwykłej historii zawierającej sporo mądrych spostrzeżeń, przewijają się fragmenty pełne satyry i rubasznego humoru.
Warto przeczytać !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto przeczytać !
Pierwsze odczucie: jak Camilleremu udało się napisać tak długą powieść? No, ale jak się dowiadujemy z końca książki, autor pracował nad nią 5 lat, więc objętość wytłumaczona. Całość jest pastiszem łotrzykowskich historii. Głównym bohaterem jest Zosimo oraz jego syn i ojciec. Mamy na prawie 500 stronach opowieść, która pędzi na złamanie karku. Autor bardzo sprawnie porusza się po wymyślonym (nie do końca, zdaje się) świecie. Niestety jako pastisz, ta książka jest nieco zbyt długa, przez co traci pod koniec. Z początkowej świeżości ulatuje powietrze, niestety. Niemniej warto zapoznać się z tą pozycją dla rubaszno - erotycznego humoru autora. Wybitne wręcz określenia jakie tu padają, godne są najwyższych pochwał.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny, wciągający, ale i dający do myślenia pastisz powieści łotrzykowskiej, której głównym bohaterem jest sycylijski chłop - nadspodziewanie mądry, sprytny i inteligentny, zawsze wychodzący cało z najbardziej niebezpiecznych sytuacji (według źródeł historycznych, krótko sprawujący władzę królewską).
Poznajemy nie tylko losy Zosima, ale także burzliwe perypetie jego ojca i syna, dzięki czemu całość układa się w "męską sagę". Kobiety odgrywają tu jednak niebagatelną rolę, jak w większość powieści awanturniczych, gdyż stają się obiektem westchnień (a raczej żądz),przez co znacząco wpływają na rozwój akcji.
Nieprawdopodobne przygody Zosima mają miejsce na tle ważnych dla Sycylii zmian politycznych. Ciągła walka o władzę świecką i kościelną, spory religijne oraz społeczne niezadowolenie przyczyniają się do swoistej kariery, jaką robi chłopski syn. Pomagają mu w tym też różne intrygi, zbiegi okoliczności oraz własna niesłabnąca pomysłowość.
Całość napisana jest barwnym stylem, w którym sporo jest rubaszności i dosadności. W zderzeniu z poważnymi sytuacjami daje to komiczny efekt. Przyznam, że nieraz serdecznie uśmiałam się przy lekturze.
Polecam nie tylko miłośnikom prozy włoskiego pisarza, ale wszystkim, którzy lubią zabawę literackimi konwencjami i nie gorszy ich pieprzny humor.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy nie tylko losy Zosima, ale także burzliwe perypetie jego...