Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów

Okładka książki Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów autora Jorge Blaschke, 9788324701346
Okładka książki Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów
Jorge Blaschke Wydawnictwo: Świat Książki historia
historia
El Enigma Medieval. Los Secretos De La Edad Media
2007-01-01
2007-01-01
Marta Boberska

Kup Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów

Dziwna książka. Oczekiwałam jakiejś konkretnej wiedzy, a dostałam gniot, który kpi ze swoich głównych bohaterów - zakonników. Poza tym chaos i bałagan.

„Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów”. Tytuł niezwykle ciekawy na tle wielu innych książek historycznych. Zaintrygował mnie do tego stopnia, że zapragnąłem odkryć sekrety zakonów wraz z autorem. Czy podróż okazała się satysfakcjonująca?

Nie była. Mało znane fakty historyczne o zakonach są podawane w sposób encyklopedyczny, nieangażujący czytelnika. Jorge Blaschke pragnął przytoczyć każdy aspekt istnienia zakonów, co uniemożliwiło rozwinięcie któregokolwiek z nich. Autor niekiedy pozwalał sobie na sarkastyczne komentarze względem wiary wyznawanej przez opisywane przez niego instytucje czy pojedyncze postacie. Byłoby to wskazane, gdyby w książce dążył do przedstawienia tezy. W przypadku kiedy lektura ma nam przedstawić suche fakty, wypada to nieprofesjonalnie.
„Tajemnice średniowiecza” posiadają oczywiście pozytywne strony. Jorge Blaschke przekazuje nam wiele niepopularnych informacji. Wiedzę na ich temat możemy poszerzyć z innych źródeł. Mocnym punktem publikacji jest epilog, który przedstawia sytuację, w jakiej znajdują się zakony we współczesności. Stwarza to nam możliwość porównania obecnego znaczenia zakonów do tego, jakim cieszyły się na tle zamierzchłych wieków.

„Tajemnice średniowiecza. Sekretną historię zakonów” polecam wyłącznie najzagorzalszym historykom, pasjonującym się średniowieczem z naciskiem na historię zakonów. Odradzam osobom posiadającym rozległą wiedzę na ten temat.

Czytając recenzję myślałam, że będzie ciekawsza, ale się zawiodłam. Wiele ciekawych tematów jest potraktowanych pobieżnie, również wiele nieścisłości, ale czytelnicy, którzy na temat średniowiecza wiedzą niewiele, to znajdą interesujące wątki .

156 użytkowników ma tytuł Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów

Cytaty z książki Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów

Dodaj cytat z książki Tajemnice średniowiecza. Sekretna historia zakonów

Ciekawostki historyczne