Uczta u wiewiórki

- 1966-01-01
- 16 min.
- Maria Kowalewska
Ilustracje: Jerzy Heintze.
Kup Uczta u wiewiórki w ulubionej księgarni
Oceny książki Uczta u wiewiórki
- DZIEDZINA: Bajki, baśnie, legendy 1
- INFO: Z dzieciństwa 1
- Półka Agnieszki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uczta u wiewiórki
Książeczka z PRL-u z serii ,,Poczytaj mi mamo ’’, z 1968 roku, mojej mamy.
Format prostokątny zachowany jeszcze przed zmianami z 1974 roku.
Książeczka cienka, dobry druk. Ilustracje prześliczne, przyroda jak żywa, dzięki Jerzemu Heintze, który całe serce włożył w te obrazki. Ilustracje naprzemienne czarno-białe ,kolorowe itd.
Jerzy Heintze przez blisko cztery dekady był redaktorem graficznym jednego z najważniejszych ówczesnych wydawnictw, Naszej Księgarni, a sam najchętniej ilustrował książki przyrodnicze, bo jego wielką pasją była entomologia. Jerzy Heintze żył w latach 18.07.1921—15.03.1995 .
Moja mama pamięta tę serię ze swoich czasów. Podobno kosztowały kiedyś 1,50 zł i to była stała cena.
Książeczka typowo przyrodnicza , ale nie tylko.
Głównymi bohaterami są wiewiórka i zając. Zły chłopak przetrącił w lecie łapkę wiewiórce i zając widząc konsekwencje czynu , niepełnosprawność wiewiórki, opiekował się nią i żywił.
Po zakończonej letniej kuracji wiewiórka obiecała zająć się w podzięce zajączkiem zimą.
Gdy przyszło co do czego , to żal się jej zrobiło własnych zapasów , a nie biednego szaraka.
Czy zając był zimą bardzo głodny?
W jaki sposób migała się wiewiórka od poczęstunku zajączka?
Czy w rezultacie może zmiękło jej serce?
Poczytajcie koniecznie. Prześliczna historia. Dzieci przy tym nauczą się jak rozpoznawać drzewa i to zimową porą po gałęziach. Bardzo ciekawe.
Morał jest taki ,że najważniejsza jest przyjaźń.
Trzeba nie tylko umieć odwdzięczyć się drugiej osobie za okazane troski, ale głodnego zawsze nakarmić. Mowa tu o prawdziwym głodnym, a nie o tym co zbiera pieniądze na inne cele by wydać.
Lepiej późno niż później albo wcale ,zreflektować się w swoich trochę niecnych czynach.
Polecam! Doskonała dla żłobkowych dzieci , przedszkolnych a nawet wczesnoszkolnych.
Książeczka z PRL-u z serii ,,Poczytaj mi mamo ’’, z 1968 roku, mojej mamy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFormat prostokątny zachowany jeszcze przed zmianami z 1974 roku.
Jerzy Heintze przez blisko cztery dekady był...
Urocza bajeczka o zajączku i trochę skąpej i niewdzięcznej wiewiórce - dzieci mogą się dowiedzieć z książeczki, jak rozpoznawać gałęzie kilku najpopularniejszych gatunków drzew oraz tego, że za przysługę trzeba umieć się zrewanżować.