Bracia z Vestland

Kup Bracia z Vestland w ulubionej księgarnii

Bracia z Vestland

Oceny książki Bracia z Vestland

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bracia z Vestland

Super historia trzech uzdolnionych technicznie braci, budowniczych kolei w Norwegii i Afryce. Trudno nie sięgnąć do atlasu by zobaczyć przebieg linii kolejowej z Oslo do Bergen, urzekają również zdjęcia pejzaży widocznych podczas podróży tą trasą, no i kiełkuje chęć by podróż tą koleją przeżyć osobiście.

Literatura skandynawska kojarzy się przede wszystkim z niezłymi kryminałami, a ta książka jest pierwszym tomem rodzinnej sagi osadzonej w realiach początku XX wieku. Czytałam z zainteresowaniem, bo fikcja miesza się tu z faktami, o których do tej pory miałam mgliste pojęcie.

Wspaniała opowieść o budowie kolei w ekstremalnych warunkach w Norwegii i Afryce na początku XX wieku. Cenna lekcja historii o kolonizacji Afryki i barbarzyństwie kolonizatorów: Leopolda króla Belgów (6mln ofiar),Anglików i Niemców. Świetne fragmenty o matriarchalnym plemieniu i jego seksualnych afrodyzjakach, polowaniach na słonie i ich kły oraz o regatach luksusowych jachtów niemieckiej elity i cesarza Wilhelma II. Jest też I wojna światowa tym razem w Afryce, gdzie Niemcy byli zwycięzcami. Opisy wspaniałych przyjaźni i miłości do nietuzinkowych kobiet głównych bohaterów. Pochłaniająca lektura. Gorąco polecam.

485 użytkowników ma tytuł Bracia z Vestland na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Bracia z Vestland na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bracia z Vestland

Jan Guillou
Jan Guillou
Niezwykle popularny pisarz szwedzki, tłumaczony na wiele języków (w tym polski) i wydawany w wielkich nakładach, znany jest przede wszystkim jako autor kryminałów o superagencie Carlu Hamiltonie (pierwszy tom ukazał się w roku 1986). Zanim zajął się pisaniem, pracował jako dziennikarz. W 1973 roku po ukazaniu się artykułu, w którym ujawnił nielegalną działalność szwedzkich służb IB, został oskarżony o szpiegostwo i skazany na dziesięć miesięcy więzienia. Obecnie oprócz pisania kryminałów zajmuje się komentowaniem bieżących wydarzeń, w szczególności konfliktów na Bliskim Wschodzie. W samej Szwecji powieść "Zło" (1981) sprzedano w ponad 450 tysiącach egzemplarzy. Przetłumaczona na kilkanaście języków, obsypana nagrodami, również poza Szwecją (np. we Francji),została przeniesiona na deski teatru, a następnie sfilmowana przez Mikaela Hafströma. Film nominowano do Oscara w 2003 roku.

Dyrygent Sarah Quigley
Dyrygent
Sarah Quigley
Dzięki tej książce dowiedziałam się o VII symfonii Szostakowicza. Ta muzyka robi ogromne wrażenie nawet w słuchawkach a co dopiero grana na żywo. Wsłuchując się w muzykę, możemy poczuć cierpienie głodujących muzyków, dla których muzyka jest ratunkiem przed okropieństwami wojny. Bardzo podobał mi się fragment rozmowy Szostakowicza z Nikołajem o strachu przed miłością. "-Boisz się bardzo pokochać? (Szostakowicz) - To ja ją namawiałem na dziecko. Miała obiekcje, wiecznie targały nią wątpliwości, ale błagałem ją! Kariera zawsze na Ciebie czeka, zapewniał ją. Ale prawdę mówiąc, w tamtej chwili nie przejmował się jej wspaniałą karierą. Jej kariera nie da mu kopii tego profilu, tych prostych pleców, tego delikatnego, ale dzwięcznego głosu. Tak bardzo ją kochałem. Chciałem mieć pewność, że ta część jej przetrwa, kiedy nas obojga zabraknie na tym świecie. Nie myślałem o ryzyku. -(Nikołaj) - Umarła na grypę - przypomniał Szostakowicz. - Tak, ale osłabiona porodem! - Nikołaj z trudem oddychał - I teraz próbujesz nie kochać waszego dziecka? Wydaje mi się to trochę nielogiczne (Szost) - Nie tyle nielogiczne, ile może paradoksalne. Skoro moja miłość zniszczyła moją żonę, tak samo zniszczy moją córkę. Nie mogę na to pozwolić. (Nikołaj) - Człowiek nie wybiera: kochać czy nie. (Szost) - Co? (Nikolaj) - Nie można wybierać gdy w grę wchodzi miłość. (Szost)" "Ten" nastrój "Ale Nikołaja nigdy całkowicie nie opuścił ten "nastrój". Czasami, jak dzisiejszego ranka, kiedy Sonia objeła go za szyję, ten lęk przed miłością niemal pokonywał samą miłość. Czuł, że będzie się z tym zmagał do końca życia, a było to dość męczące."
Werojulkla - awatar Werojulkla
oceniła na61 rok temu
Kobiety Łazarza Marina Stiepnowa
Kobiety Łazarza
Marina Stiepnowa
„Kobiety Łazarza” Mariny Stiepnowej to powieść, która wciąga czytelnika w głęboki świat emocji, relacji międzyludzkich i wewnętrznych zawirowań. Książka, osadzona w realiach współczesnej Rosji, porusza niezwykle aktualne tematy, takie jak miłość, strata, tożsamość i poszukiwanie sensu w życiu. Jednym z największych atutów tej powieści jest umiejętność autorki do kreowania wielowymiarowych postaci. Kobiety, które przewijają się przez kartki książki, są nie tylko różnorodne, ale także niezwykle autentyczne. Każda z nich ma swoją historię, marzenia i lęki, co sprawia, że czytelnik może się z nimi utożsamiać. Ich losy splatają się w sposób, który ukazuje złożoność relacji międzyludzkich oraz wpływ przeszłości na teraźniejszość. Stiepnowa posługuje się pięknym, poetyckim językiem, który nadaje opowieści głębię i emocjonalny ładunek. Opisy są pełne detali, co sprawia, że czytelnik może niemalże poczuć atmosferę przedstawianego świata. Autorka z wielką wrażliwością ukazuje zarówno radości, jak i cierpienia swoich bohaterek, co sprawia, że lektura staje się nie tylko przyjemnością, ale także refleksją nad życiem. Książka porusza także szersze wątki społeczne i kulturowe, pokazując, jak różne czynniki kształtują życie kobiet w Rosji. Tematy takie jak rodzina, tradycja, oczekiwania społeczne czy walka o niezależność są tu obecne, co nadaje powieści głębszy kontekst i sprawia, że jest ona interesująca nie tylko na poziomie indywidualnych historii, ale także w szerszym ujęciu. POLECAM
DanielDanielowicz - awatar DanielDanielowicz
Smutek samuraja Víctor del Árbol
Smutek samuraja
Víctor del Árbol
Niezmiennie coś mnie pociąga w literaturze opartej na burzliwej i trudnej historii Hiszpanii. Może po prostu szukam potwierdzenia, że Polska w swoim mesjanistycznym cierpiętnictwie wcale nie zasługuje na więcej szacunku czy współczucia niż inne kraje? Hiszpania jest tym ciekawszym przykładem, że długo pozostawała państwem ultrakatolickim, co sprawiało, że etykieta "Chrystusa narodów" niejako kleiła się do niej - może nawet bardziej niż do Polski. Dyktatura Franco i wlokące się latami rozliczenia z tą epoką sprawiają, że bez końca można grzebać w hiszpańskich bebechach i szukać tematu dla powieści. Mistrzem pozostaje dla mnie Jaume Cabre, ale odkryty niedawno del Arbol potrafi także po mistrzowsku snuć na wpół kryminalne, na wpół historyczne opowieści. Pomimo, że historia umocowana jest w okresie wojny domowej w Hiszpanii i ukazuje jej konsekwencje dla współczesności, to jej osią jest nie polityka, lecz problem niełatwych wyborów z tamtych czasów, które wpływają na życiorysy kolejnych pokoleń. Bohaterem tej powieści jest zdrada: ta prywatna rodzinna, małżeńska, między dziećmi, między dziećmi i ich rodzicami, dziejąca się w cieniu wielkiej polityki, która jakoby miałaby ją usprawiedliwić. W obliczu wielkiej historii wszystkie inne relacje i uczucia blakną, staja się nieważne, szkodliwe, uciążliwe, przeszkadzają w realizacji celu lub zwyczajnie komuś zagrażają. Niby nic nowego, ale w powieści aż duszno jest od tego zaprzaństwa: nikt na nikogo nie może już liczyć, nikomu ufać, oczekiwać pomocy. W zakłamanym, obłąkanym świecie najnormalniejszą relacją staje się relacja między więźniami, najbardziej ludzkimi odruchami - odruchy wycieńczonych żołnierzy wobec własnych ofiar. Fabuła trzyma w napięciu i wymaga wielkiej uwagi: nie tylko dlatego, że akcja "skacze" nieustannie między okresem wojny domowej i współczesnością, ale także dlatego, że rola poszczególnych osób tego dramatu nie od razu jest oczywista - czasem nawet długo nie znamy czyjegoś imienia a zwroty akcji odsłaniają dopiero oblicze nowej postaci i jej rzeczywisty charakter. Czas w tej opowieści nie leczy ran, ale powoduje kumulowanie nieszczęść, bólu i wzajemnej nieufności. Nie ma tu i nie może być "szczęśliwego zakończenia" - nawet ci, co zdołali przeżyć koszmar dawnych dni i odgrzanych konfliktów, pozostaną tylko poranionymi, samotnymi istotami.
Telksinoe - awatar Telksinoe
Na drugim brzegu Bosforu Theresa Révay
Na drugim brzegu Bosforu
Theresa Révay
"Na drugim brzegu Bosforu" to kolejna świetna powieść Theresy Revay, francuskiej pisarki, od której książek trudno się oderwać i zazwyczaj czyta się je po kilka razy. Akcja tej powieści rozgrywa się w orientalnej Turcji, głównie w Stambule i Anatolii. Jest rok 1918. Turcja, która opowiedziała się w Wielkiej Wojnie po stronie przegranych Niemiec, jest teraz okupowana przez wojska brytyjskie i francuskie. Następuje chaos i dezorientacja. Jedni popierają sultana, który tak jak umie próbuje układać się z okupantami i dyplomatycznie wynegocjować jak najlepsze warunki porozumień międzynarodowych. Inni, obserwując marne wyniki tych negocjacji, chcą zbrojnie walczyć o swoją wolność i godność. Leyla, kobieta piękna i wykształcona, spełnia tradycyjne role żony i matki. Z jednej strony żyje jej się dostatnio i bezpiecznie, z drugiej strony czegoś ciągle jej brakuje, Porządek wynikający z wielowiekowej tradycji nie zaspakaja jej wewnętrznych potrzeb i ambicji. Nieco przypadkowo, pod wpływem brata, zaczyna sympatyzować z tureckimi nacjonalistami. Ten ruch zmienia wszystko w jej życiu. Odkrywa w sobie wolność, siłę i determinację, których się nie spodziewała. A jednocześnie Leyla będzie potrafić łączyć ze sobą wiele sprzeczności, uczuć i wartości, które wydają się wykluczać. Odnajduje cel i miłość lecz po drodze musi też wiele utracić. Theresa Revay to autorka, która tworzy barwne, skomplikowane, nieuproszczone a przez to i bliskie życiu światy. Jej postaci mają w sobie głębię i prawdę. Pewnie, że jak to w powieściach bywa, nieco za dużo tu cudownych zbiegów okoliczności, ale nie umniejsza to w niczym wartości książki. Dzięki bogatemu tłu możemy obserwować zmieniający się i niezwykle skomplikowany świat Orientu, którego wielowiekowa tradycja rozpada się na naszych oczach. Jesteśmy też świadkami okrucieństwa wojny i haseł, które ocalą jednych a zniszczą drugich. Barwna, wciągająca i świetnie napisana lektura. W bibliotece mojej strony znajdziecie jeszcze recenzje trzech innych powieści tej autorki: "Białej wilczycy", "Wszystkich marzeń świata" oraz "Ostatniego lata w Mayfair". Serdecznie polecam ❤️
Magda Juraszewska - awatar Magda Juraszewska
oceniła na710 miesięcy temu
Ashford Park Lauren Willig
Ashford Park
Lauren Willig
Pierwsze moje skojarzenie związane z tytułem i informacjami na okładce było: coś podobnego do „Downton Abbey”. To był powód, dla którego zainteresowałam się tą książką. Skojarzenie było błędne, ale i tak mi się podobało, bo bardzo lubię takie klimaty. Znalazłam się w świecie angielskiej arystokracji początku XX wieku z jej rezydencjami, dziedzicznymi tytułami, sezonami towarzyskimi i debiutantkami, aranżowanymi małżeństwami i etykietą. Do tej rzeczywistości zostaje wrzucona 6-letnia osierocona Addie, której rodzice zginęli w wypadku, a ona trafia na wychowanie do ciotki. Tam zaprzyjaźnia się z kuzynką Beą i ta przyjaźń będzie głównym wątkiem powieści Lauren Willig. Najpierw dziewczynki, a później młode kobiety dorastają i wkraczają w świat dorosłych. Bea bardzo burzliwie i z właściwym sobie tupetem, a Addie spokojnie i rozsądnie. Punktem zwrotnym w ich relacji będzie znajomość z Frederickiem, która odmieni życie każdej z nich. Ta historia o przyjaźni i miłości przedstawiana jest z punktu widzenia Clemmie, młodej prawniczki, wnuczki Addie, która szuka śladów przeszłości swojej babki, zaintrygowana tajemniczym portretem nieznanej krewnej i zaskakującym wyznaniem własnej matki i ciotki. Wyrusza więc z Nowego Jorku do Anglii, by tam szukać śladów swoich dziadków i dowiedzieć się prawdy o swoim pochodzeniu. Powieść napisana jest bardzo sprawnie. Autorka umiejętnie przenosi nas w różne miejsca (Anglia, Kenia, USA) i w różne okresy (od roku 1906 do 2000),nie tracąc spójności opowieści i nie gubiąc wątków. Odmalowuje sztywny klimat wyższych sfer angielskich, dekadenckiego nastroju lat 20. i typowego dla końca XX wieku wyścigu szczurów. Jednak najciekawsze są zaprezentowane tu portrety trzech kobiet, które walczą o swoje miejsce w świecie, o miłość i możliwość bycia wolnymi. Każda z nich musi podjąć kilka ważnych decyzji, często bardzo dramatycznych i zapłacić za błędy i niefrasobliwość. Wnuczka, poznając losy swojej babki, ma szansę nie powielić jej życiowych błędów i być szczęśliwą kobietą. Jest w tej powieści wszystko, co potrzebne, by była ona interesująca dla miłośników tego rodzaju prozy: rodzinne tajemnice, pełna zwrotów akcji historia miłosna, dobrze odmalowane tło obyczajowe i ciekawi bohaterowie. Mnie się podobała. Jeśli więc ktoś gustuje w takich klimatach to „Ashford Park” mogę polecić. Nie jest to wielka literatura, ale przyjemna lektura na kilka wieczorów.
Anna-Maria - awatar Anna-Maria
oceniła na72 lata temu