Ulysses Moore. Kamienni Strażnicy cz. 2

Okładka książki Ulysses Moore. Kamienni Strażnicy cz. 2 autora Pierdomenico Baccalario, 9788375582727
Okładka książki Ulysses Moore. Kamienni Strażnicy cz. 2
Pierdomenico Baccalario Wydawnictwo: Ringier Axel Springer Polska Cykl: Ulysses Moore (tom 5) literatura dziecięca
literatura dziecięca

Oceny książki Ulysses Moore. Kamienni Strażnicy cz. 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ulysses Moore. Kamienni Strażnicy cz. 2

Fajna książka przygodowa.

Fajna książka przygodowa.

Wróciłam, by kontynuować przygodę w Kilmore Cove i willi Argo, by na nowo odnaleźć się wśród poznanych już bohaterów. I kolejny raz zaskoczyłam się wartką akcją i nowinkami, które do tej pory skryte były przed czytelnikami, choć tak naprawdę od samego początku podane były niemal na tacy. Tak to już bywa z seriami książkowymi. Wydaje nam się, że nic nas nie zaskoczy, a każdy kolejny tom robi to idealnie, łapiąc nas przy tym za nos, jak małe dzieci.

„Kamienni strażnicy” to tytuł początkowo niewiele wyjaśniający nam kolejną porcję przygód rodzeństwa Coventnant. Tym razem, jak to już zostało przyjęte – podejmujemy przygodę przerwaną wraz z końcem poprzedniego tomu. Rodzice Jasona i Julii w końcu docierają wraz z przeprowadzką do willi Argo. Manfred natomiast, oddzielony od Obliwii, przeżywa kolejny upadek z klifu, by zaopiekowała się nim lokalna fryzjerka, Gwendolina. W tym czasie sama Obliwia wciąż przebywa w Wenecji, nie wracając jeszcze do Kilmore Cove, zostawiając swojego goryla właściwie na pastwę losu. Mam inny cel. Właściwie próbuje ubić targu z Peterem Dedalusem, wciąż przebywającym we włoskim mieście na wodzie, a każde z nich z osobna próbuje a wszelką cenę dostać się z powrotem w znajome okolice.

Początkowo czytelnik zaczyna mieć wątpliwości względem prawdziwych intencji kryjących się za zachowaniem nie tylko fryzjerki, ale i dyrektora szkoły, do której uczęszcza rodzeństwo Covenant wraz z Rickiem Bannerem, ale to nie oni są tu na pierwszym planie. Rozgrywka toczy się o Pierwszy Klucz. Najważniejszy klucz otwierający wszystkie Wrota Czasu, tak w Kilmore Cove jak i poza nim. I to na tym kluczu zależy najbardziej nie tylko Julii i Jasonowi, ale też samej Obliwii, która uwzięła się na skorzystanie z wrót umiejscowionych w samej willi Argo.

Nie liczy się dla niej aż tak bardzo dostęp do pozostałych drzwi prowadzących do innych miejsc i czasów, ale właśnie na tych w nowym domu nastolatków. A z każdą kolejną częścią przygody robi się coraz bardziej zawzięta.

Jaką rolę odegra w tym wszystkim Fred Śpiczuwa? Czemu latarnikowi tak bardzo zależy na znalezieniu największego sekretu Wrót Czasu? Kim naprawdę jest Ulysses Moore i czy aby na pewno zmarł, jak od początku jest nam to przedstawione?

Żeby odkryć tajemnice, musicie przygotować się na kolejne zagadki i serię wydarzeń prowadzącą do ich rozwiązania. Nie chcę nikogo zmartwić, ale i ta część serii kończy się zagadkowo i nie pozwoli wam odpocząć, póki nie weźmiecie do ręki kolejnego tomu.

7 wielorybów na 10

7 wielorybów na 10

3472 użytkowników ma tytuł Ulysses Moore. Kamienni Strażnicy cz. 2 na półkach głównych
1180 użytkowników ma tytuł Ulysses Moore. Kamienni Strażnicy cz. 2 na półkach dodatkowych

Okładka książki Czy jest tam kto? Wszystko, co warto wiedzieć o religiach Pierdomenico Baccalario, Vito Mancuso, Federico Taddia
Okładka książki 50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat Pierdomenico Baccalario, Tommaso Percivale
Okładka książki Czy wszyscy będziemy robotami? Wszystko, co warto wiedzieć o technologii Pierdomenico Baccalario, Federico Taddia, Massimo Temporelli
Okładka książki Do czego służą pieniądze? Wszystko, co warto wiedzieć o ekonomii Pierdomenico Baccalario, Simona Paravani-Mellinghoff, Federico Taddia
Okładka książki 50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat. Na wakacjach Pierdomenico Baccalario, Tommaso Percivale
Pierdomenico Baccalario
Pierdomenico Baccalario
Włoski pisarz tworzący głównie literaturę dla młodzieży. Urodził się 6 marca 1974 roku w Piemoncie. Zaczął pisać jeszcze w liceum. Kiedy nudził się na lekcjach, tworzył opowiadania, udając, że robi notatki. Podczas studiów na Wydziale Prawa otrzymał nagrodę "Premio Battello a Vapore" za powieść "La Strada del Guerriero" i, jak sam mówi, był to najpiękniejszy dzień jego życia. Właśnie wtedy zaczął wydawać powieści. Dzięki serii "Ulysses Moore" jego książki trafiły do czytelników na całym świecie. Kocha podróże, zwiedzanie nowych miejsc i poznawanie innych zwyczajów, choć zawsze z przyjemnością wraca do domu.

Cytaty z książki Ulysses Moore. Kamienni Strażnicy cz. 2

Pierdomenico Baccalario Kamienni Strażnicy Zobacz więcej