Okładka książki Lawrence z Arabii. Wojna, zdrada, szaleństwo mocarstw. Jak powstał dzisiejszy Bliski Wschód autora Scott Anderson, 9788363986674
Scott Anderson Wydawnictwo: Magnum historia
historia
Lawrence in Arabia: War, Deceit, Imperial Folly and the Making of the Modern Middle East
2014-06-15
2014-06-15
Władysław Jeżewski, Grzegorz Woźniak

Kup Lawrence z Arabii. Wojna, zdrada, szaleństwo mocarstw. Jak powstał dzisiejszy Bliski Wschód w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lawrence z Arabii. Wojna, zdrada, szaleństwo mocarstw. Jak powstał dzisiejszy Bliski Wschód

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lawrence z Arabii. Wojna, zdrada, szaleństwo mocarstw. Jak powstał dzisiejszy Bliski Wschód

Na pewno dla fanów dzieła Davida Leana, jednego z najwybitniejszych filmów w historii. Biografia Lawrence'a wytłumaczona, spisana wraz z cytatami z jego książki, Siedmiu filarów mądrości, tylko brać z półki. A potem postawić obok Marco Polo, Opisanie świata ( arabskiego ) oraz wyborem z Baśni 1000 i jednej nocy.

4/2024

Powiedzieć, że Lawrence z Arabii, a właściwie Thomas Edward Lawrence jest jedną z zapomnianych postaci pierwszej wojny światowej byłoby dużym przekłamaniem. Jest to wręcz jedna z najbardziej charakterystycznych postaci wielkiej wojny, i to mimo tego, że funkcjonował tylko na froncie arabsko-palestyńskim, który jest zdecydowanie w cieniu walk na Zachodzie i Wschodzie Europy.

Lawrence był brytyjskim archeologiem, postacią na wskroś nietuzinkową. Oficerem został z przypadku, ponieważ jeden z dowódców był zdegustowany, że rozmawia z cywilem i odmówił rozmowy, więc ten został mianowany oficerem. Z czasem Lawrence piął się coraz bardziej w hierarchii brytyjskiego wojska. Mimo, że Lawrence był formalnie oficerem, to brzydził się zadufaniem wojskowych. Dość powiedzieć, że od jakiegoś czasu apelował o uderzenie na Aleksandrettę, gdzie garnizon osmański był symboliczny. Niestety dowództwo, decydowało się na Gallipoli. Z wiadomym, dramatycznym skutkiem. Dlaczego nie chciano uderzyć na Aleksandrettę? M.in. dlatego, że nie był na ten ruch chętny największy sojusznik Zjednoczonego Królestwa, czyli Francja, która była zainteresowana swoim zwierzchnictwem nad tymi rejonami. Francuzi pewnie śnili się Lawrence'owi pewnie do końca życia w koszmarach, ale o tym później.

Wracając jednak do Lawrence, to został on jednym z fundamentów arabskiego powstania, którego dowódcą został charyzmatyczny Fajsal ibn Husajn, syn Husajna ibn Aliego, szarifa Mekki, a później pierwszego króla Hidżazu.

Fajsal i Lawrence zaprzyjaźnili się do tego stopnia, że Arabowie byli gotowi wskoczyć za Brytyjczykiem w ogień, a Lawrence czuł się wśród Arabów jak wśród swoich i cenił ich o wiele wyżej niż Brytyjczyków. Lawrence był zdegustowany tym jak za plecami walczących Arabów Brytyjczycy wspólnie z Francuzami prowadzą brudne zakulisowe gry, których celem było m.in. oddanie Syrii i Libanu pod francuski zarząd. Warto podkreślić, że wkład Francuzów w walki na Bliskim Wschodzie był praktycznie zerowy.

Mimo tego Fajsal i Lawrence okryli się chwałą, z najsłynniejszym zwycięstwem w postaci zdobycia portu Akaba, co było kluczowym wydarzeniem, ponieważ to strategicznie położone miejsce znacznie usprawniło możliwości logistyczne oraz komunikacyjne powstania.

Mimo, że jak wspominałem Lawrence jest jedną z bardziej znanych postaci wielkiej wojny, to wokół jego osoby jest wiele przeinaczeń i zakłamań, za co często odpowiada sam Lawrence. Tak jest chociażby z tragicznymi wydarzeniami w Darze, kiedy to według wspomnień Lawrence'a ten miał być bestialsko torturowany przez Turków, ale jak przytacza autor nie jest fizycznie możliwe, żeby tak okrutnie torturowany człowiek był w stanie uciec i przejechać 100 km na koniu. Najprawdopodobniej Lawrence został pobity i zgwałcony, a tortury wymyślił sobie, bo tak było po prostu prościej wobec Arabów i wobec samego siebie, bo takie wydarzenia musiały pozostawić wielki bolesny ślad w psychice rebelianta.

Mimo, że na dobrą sprawę od początku wybuchu powstania w 1916 roku Lawrence działał na rzecz sprawy arabskiej, najczęściej mniej lub bardziej sprzeciwiając się Londynowi. Mimo tego wg ustaleń francusko-brytyjskich Syria, która miała się znaleźć pod nadzorem Francji miała nie mieć dostępu do Morza, a Liban nie miał wchodzić w skład Syrii, mimo wcześniejszych zapewnień Brytyjczyków. Z pewnością był to ogromny zawód chociażby dla króla Husajna, który wielokrotnie powtarzał Fajsalowi, że Brytyjczykom nie wypada nie ufać, bo to są prawdziwi dżentelmeni...

Finalnie Arabowie otrzymali jeszcze mniej niż zakładano w traktacie Sykes-Picot, w trakcie trwania wojny. Nie oni pierwsi i nie ostatni przekonali się, że w układach z Francuzami i Brytyjczykami trzeba być bardzo ostrożnym, ponieważ mają problem z dotrzymywaniem zobowiązań.

Tytuł jest trochę mylący, ponieważ Lawrence jest jednym z czterech bohaterów tej książki. Pozostałe postacie są zdecydowanie w cieniu tytułowego bohatera, co nie oznacza, że ich losy są mniej ciekawe. Amerykanin William Yale, Żyd Aaron Aaronsohn oraz Niemiec Curt Prüfer, bo o nich mowa włożyli wielki wkład w przebieg wydarzeń na polach walki i za kulisami wielkiej polityki.

Yale był pracownikiem Standard Oli Company of New York. Został skierowany do imperium osmańskiego w celu nabycia zgód do wydobywania ropy naftowej w Palestynie. Dzięki swoim uważnym spostrzeżeniom został po wyjeździe z Turcji bardzo istotnym źródłem informacji o osmańskiej infrastrukturze i systemie zaopatrywania rejonów Palestyny.

Aaron Aaronsohn był Żydem, którego rodzice wyjechali z Rumunii do Palestyny. Z czasem został jednym z największych ekspertów od rolnictwa w Palestynie, co spowodowało, że był bardzo istotny dla Osmanów. Jego istotną pozycja pozwoliła mu podróżować po Palestynie i zbierać informacje, które postanowił wykorzystać z korzyścią dla narodu żydowskiego. Siatka szpiegów miała szpiegować dla Wielkiej Brytanii i wniosła szereg bardzo ważnych dla losów prowadzenia wojny informacji. Celem jaki przyświecał Aaransohnowi i jego siatce NILI był niepodległy Izrael, ponieważ Aaronsohn był zagorzałym syjonistą.

Curt Prüfer był Niemieckim szpiegiem, który doradzał osmanom w czasie pierwszej wojny światowej. Bardzo blisko współpracował z Dżemalem Bejem, dowódcą wojsk osmańskich w Syrii. To właśnie Dżemalowi i Prüferowi Lawrence zadał szereg bolesnych porażek. Po wojnie Pfüfer zrobił karierę w Ministerstwie Spraw zagranicznych. W czasie trwania wojny był m.in. ambasadorem Niemiec w Brazylii.

Książka stoi na wysokim poziomie merytorycznym. Momentami można się pogubić, ponieważ skala zakulisowych rozgrywek była przytłaczająca. Na szczęście autor bardzo umiejętnie przeprowadza nas przez te wydarzenia i podczas lektury ma się dużą przyjemność z poznawania kolejnych wydarzeń.

Następnym wielkim atutem książki Andersona jest to, że ten nie stara się wykreować Lawrence'a na kogoś krystalicznego. Ukazuje nam zmianę jaka zachodzi w bohaterze, kiedy to w tylko kilka miesięcy przechodzi od człowieka dla którego liczy się życie każdego żołnierza, do dowódcy szafującego życiem Arabów. Na wielki plus też działa dociekliwość autora, ponieważ chociażby opisując wydarzenia w Darze mógłby pozostać przy relacji zawartej w książce Lawrence'a „Siedem filarów mądrości”, ale ten postanowił zadać sobie trud i „pogrzebać” głębiej ponieważ coś w relacji Brytyjczyka się zdecydowanie nie zgadzało.

Jest to publikacja, która w wielkim stopniu pozwala zrozumieć genezę wydarzeń, których świadkami jesteśmy teraz w Izraelu i na Bliskim Wschodzie. Sztucznie wyznaczane granice i decydowanie nad głowami zamieszkujących te rejony ludzi położyło podwaliny pod śmiertelną wrogość pomiędzy narodami tam zmaieszkującymi. Jest to bardzo smutny wniosek, bo historia Bliskiego Wschodu i świata z pewnością potoczyłaby się inaczej gdyby władza króla Hidżazu i jego syna nie była sumiennie podkopywana już w trakcie wojny.

Jedynym minusem tej książki jest coś co pojawia się nad wyraz często w moich wpisach. Mianowicie brak map w tego typu książkach jest uciążliwy. Jest to trochę minus na siłę, ale mnie osobiście bardzo to przeszkadza w odbiorze książek historycznych.

4/2024

Rewelacyjna ksiażka. Czytałam jednym tchem. Pozwala na poznanie złożoności problemów na Bliskim Wschodzie i zrozumienia, że nie wszystko jest białe albo czarne, a niektóre nasze aktualne przekonania wynikają z celowej narracji politycznej.

484 użytkowników ma tytuł Lawrence z Arabii. Wojna, zdrada, szaleństwo mocarstw. Jak powstał dzisiejszy Bliski Wschód na półkach głównych
77 użytkowników ma tytuł Lawrence z Arabii. Wojna, zdrada, szaleństwo mocarstw. Jak powstał dzisiejszy Bliski Wschód na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Lawrence z Arabii. Wojna, zdrada, szaleństwo mocarstw. Jak powstał dzisiejszy Bliski Wschód

Scott Anderson
Scott Anderson
Amerykański pisarz, dziennikarz, były korespondent wojenny.

Cytaty z książki Lawrence z Arabii. Wojna, zdrada, szaleństwo mocarstw. Jak powstał dzisiejszy Bliski Wschód

Ciekawostki historyczne