Dwudziesta szósta ofiara

Dwudziesta szósta ofiara
2014-04-24
2014-04-24
9788378562047

Kup Dwudziesta szósta ofiara w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dwudziesta szósta ofiara

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwudziesta szósta ofiara

Na półkach: , , , ,

Niestety- moje pierwsze i myślę ,że ostatnie spotkanie z autorką. Dawno nie wpadła mi w ręce książka ,która jest napisana tak dramatycznie drętwo.Bez jakiegokolwiek tempa czytamy szczegółowe, nudne opisy , postacie są irytująco sztuczne a już dialogi między małżonkami...-brak słów.
Nie wiem skąd tak entuzjastyczne opinie , każdy ma inny gust, ale ja będę autorkę omijać.

Po lekturze tej książki (choć ostatkiem sił dobrnęłam tylko do połowy) czuję się jak kolejna, dwudziesta siódma, ofiara seryjnego mordercy.

Bohaterowie bardzo powierzchowni, autorka ewidentnie nie przywiązuje wagi do jakiejkolwiek głębszej psychologii postaci.
Irma i jej mąż Grzegorz są tak nieciekawi i papierowi jak mało kto. Przez pierwszą część książki pakują się na wakacje, a w dalszej części jak nie jeżdżą po zakupy to się rozpakowują. Ona cierpi na bezsenność i ciągle pisze w swoim dzienniku, a gdy mąż jest w pracy (a wiemy o nim tylko tyle, że gdzieś pracuje) wyjeżdża nie wiadomo gdzie i nie wiadomo po co. A swoje dziwne zachowanie tłumaczy przymusem lub potrzebą, którą koniecznie musi zaspokoić, by znów normalnie funkcjonować.
Prywatny detektyw Tomasz, jak nie przesiaduje w barze u Sylwii, to je odgrzewaną pizzę non stop słuchając wiadomości dotyczących zaginionych mężczyzn. Ewentualnie, od ponad roku, śledzi tajemniczą kobietę (ot tak sobie, dla własnej ciekawości, bo intuicja podpowiada mu, że to może być ważne),o której jak dotąd nie dowiedział się niczego konkretnego. Dodatkowo przeżywa wiele wątpliwości związanych z powrotem do pracy w policji i tym jak odbiorą go nowi członkowie zespołu.
Grupa policjantów, do spółki z psychologami, od 2-3 lat pracuje nad sprawą dwudziestu dwóch zamordowanych mężczyzn i zaginięciem kolejnych czterech, i jak dotąd nie wymyśliła nic konkretnego. I tu do akcji wkracza nasz bohaterski pan detektyw, przywrócony do łask były policjant , wcześniej wyrzucony z pracy z powodu uzależnienia, który ma pomóc w rozwiązaniu sprawy seryjnego mordercy.
Akcja prowadzona w żółwim tempie, a opisy codziennych, nudnych i nic nie wnoszących do treści czynności nużą okrutnie. Po co to wszystko? By zamęczyć czytelnika? Bo niestety takie odniosłam wrażenie.
Dialogi prowadzone na siłę, nieszczerze, górnolotnie. Szczególnie te Tomasza z Rudym. Nikt, w normalnym życiu (a książka powinna umieć je oddać),nie rozmawia tak z facetem, którego zna od ponad dziesięciu lat i którego uważa za swojego przyjaciela. Podobnie Irma i Grzegorz, mimo iż małżeństwo, komunikują się bardzo oficjalnie. Zero naturalności, spontaniczności.

Pod względem językowym i stylistycznym książka woła o pomstę do nieba.
To, co można było zawrzeć w jednej sensownej i złożonej wypowiedzi, często rozwleczone jest na 3-4 nudne zdania. W dialogach, z których jasno powinno wynikać między kim toczy się rozmowa, autorka do znudzenia wprowadza dodatkowe informacje typu: „powiedział Tomasz”, „odrzekł Rudy”, „ripostował szef”, jakby czytelnik sam nie umiał się tego domyślić. I te ciągłe powtórzenia, które doprowadzały mnie wręcz do szału. Czasami jedno i to samo słowo (odmienione na wszelkie możliwe sposoby) pojawia się w pięciu kolejnych zdaniach, jakby w języku polskim nie istniały synonimy.
Moje zastrzeżenia nie odnoszą się tylko do kwestii warsztatu językowego, ale niestety (a może stety) jest on najsłabszym ogniwem całej tej książki.
Przykro mi, ale nie da się tego czytać na spokojnie, a co dopiero szybko i z zaciekawieniem.
Nie polecam, szkoda czasu.

Pomysł na ksiażkę może i niezły, ale styl pisania rozczarowuje.

Pomysł na ksiażkę może i niezły, ale styl pisania rozczarowuje.

224 użytkowników ma tytuł Dwudziesta szósta ofiara na półkach głównych
47 użytkowników ma tytuł Dwudziesta szósta ofiara na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Dwudziesta szósta ofiara

Dodaj cytat z książki Dwudziesta szósta ofiara