ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać8
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać28
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska151
Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze

- satyra
- 2014-06-17
- 2014-06-17
Kolejny tom z wyborem najlepszych i najśmieszniejszych tekstów Artura Andrusa publikowanych na jego blogu internetowym i w prasie.
Teksty tu zebrane zamieszczałem na internetowym blogu, w „Gazecie Lekarskiej” i miesięczniku „Zwierciadło”. Czyli właściwie powinienem tę książkę zatytułować: „Niczym szczególnym, poza osobą autora, niepowiązane ze sobą żartobliwe teksty, pisane z myślą o lekarkach i lekarzach, kobietach, mężczyznach czytujących kobiece pisma oraz wszystkich innych, zwłaszcza posiadających dostęp do Internetu, a teraz już niekoniecznie”. Domyśliłem się od razu, że moja książka może nie mieć aż tak dużej okładki i zrezygnowałem z tego pomysłu. Stąd więc VIETATO FUMARE.
Artur Andrus
Kup Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze w ulubionej księgarnii
Oceny książki Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze
440 użytkowników ma tytuł Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze na półkach głównych- Przeczytane 268
- 2014 9
- Literatura polska 5
- 2015 2
- 2016 2
- 2018 2
Tagi i tematy do książki Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze

Cytaty z książki Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze
Kiedy będąc powoli dorastającym młodzieńcem, prosiłem mamę o opinię na temat mojej szkolnej miłości, wprost domagając się odpowiedzi na pytanie:
- Czy ona nie jest piękna?,
często słyszałem wymijające:
- Sympatyczna.
- Czy ona nie jest piękna?,
często słyszałem wymijające:
- Sympatyczna.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze
Artur Andrus wyrósł nam na narodowego satyryka. Dowcipny, cięty język, a przy tym nienaganna elegancja. W zasadzie chciałoby się zbierać od niego cięgi. Odkładam jego książkę na półkę, by mieć ją zawsze pod ręką, gdy złapie mnie chandra albo inna przypadłość. Jest skuteczniejsza w działaniu niż cała fiolka antydepresantów z apteki :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawet dobrze się czyta, ale najfajniejsze są kawałki powieści, mogły by być jako osobna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak mało śmiechu w moim życiu. Pan Andrus zadbał o to, żebym nadrobiła braki. No cóż - podrażnia endorfinki, oj - podrażnia :o)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak głosi podtytuł, większość tekstów autor opublikował wcześniej w internecie; mamy tu jednak również felietony prasowe.
Co łączy te teksty?
Na pewno satyryczny charakter, inteligentne, przewrotne poczucie humoru oraz językowe żarty.
Autor okazuje się świetnym i wnikliwym obserwatorem rzeczywistości – politycznej, społecznej, kulturowej.
Mimo iż książka ukazała się pierwszy raz niemal 10 lat temu, jej treść w ogóle się nie zestarzała. Nadal drażnią nas i irytują te same przywary, bawią podobne skojarzenia, rozbrajają refleksje na temat ludzi i zwierzaków, zwłaszcza psów i kotów.
Niezmiennie czyta się świetnie, dlatego polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo łączy te teksty?
Mimo iż książka ukazała się...
Zaczynam rok 2023 kończąc przygodę z felietonami Artura Andrusa. Jak zwykle: dowcipnie, niebanalnie, bez schematów, z dużym poczuciem humoru. Kto nie czytał, a lubi cięty dowcip i charakterystyczną dla jednego z moich ulubionych artystów ironię - musi tę książkę mieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię humor Artura Andrusa, to niejeden z tych autorów, którzy potrafią rozśmieszyć. Do tego błyskotliwy, inteligentny - i on, i jego dowcip.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArtur Andrus jest niesamowicie błyskotliwy. Uwielbiam go za jego żart - bardzo inteligentny, wymagający. A przy okazji zauważa on różne absurdy, na które nikt inny nie zwraca uwagi, a czym potrafi naprawdę zaskoczyć. Ta książka to zbiór felietonów, ale czyta się ja bardzo szybko. Czasami zdarzało mi się śmiać w głos, a jak nie w głos to na pewno w duchu. Polecam na pochmurne dni, albo jeśli po prostu potrzebujecie czegoś na rozluźnienie, bo ta książka na pewno Wam to zaoferuje.
Artur Andrus jest niesamowicie błyskotliwy. Uwielbiam go za jego żart - bardzo inteligentny, wymagający. A przy okazji zauważa on różne absurdy, na które nikt inny nie zwraca uwagi, a czym potrafi naprawdę zaskoczyć. Ta książka to zbiór felietonów, ale czyta się ja bardzo szybko. Czasami zdarzało mi się śmiać w głos, a jak nie w głos to na pewno w duchu. Polecam na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo topan Andrus dba o język polski! i choć nigdy nie będzie rodzimym Georgem Carlinem, to...może i lepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham Andrusa! Nie jestem obiektywna :)
Kocham Andrusa! Nie jestem obiektywna :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja świetnego "Bloga osławionego między niewiastami". Równie dowcipna i kapitalna książka! Lekkie pióro Andrusa bardzo mi odpowiada, czytam to z przyjemnością!