Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze

Okładka książki Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze autora Artur Andrus, 9788378397755
Okładka książki Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze
Artur Andrus Wydawnictwo: Prószyński i S-ka satyra
satyra
2014-06-17
2014-06-17

Kup Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze

Artur Andrus wyrósł nam na narodowego satyryka. Dowcipny, cięty język, a przy tym nienaganna elegancja. W zasadzie chciałoby się zbierać od niego cięgi. Odkładam jego książkę na półkę, by mieć ją zawsze pod ręką, gdy złapie mnie chandra albo inna przypadłość. Jest skuteczniejsza w działaniu niż cała fiolka antydepresantów z apteki :)

Nawet dobrze się czyta, ale najfajniejsze są kawałki powieści, mogły by być jako osobna książka.

Tak mało śmiechu w moim życiu. Pan Andrus zadbał o to, żebym nadrobiła braki. No cóż - podrażnia endorfinki, oj - podrażnia :o)

440 użytkowników ma tytuł Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze na półkach głównych
126 użytkowników ma tytuł Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze

Okładka książki Koneserzy kolejnego dnia. Alicja Majewska i Włodzimierz Korcz według Artura Andrusa Artur Andrus, Włodzimierz Korcz, Alicja Majewska
Okładka książki A koń w galopie nie śpiewa Artur Andrus, Wojciech Zimiński
A koń w galopie nie śpiewa Artur Andrus, Wojciech Zimiński
Okładka książki Antylopa z Podbeskidzia Artur Andrus, Daniel de Latour
Antylopa z Podbeskidzia Artur Andrus, Daniel de Latour
Okładka książki Boks na Ptaku, czyli każdy szczyt ma swój Czubaszek i Karolak Artur Andrus, Maria Czubaszek, Wojciech Karolak
Artur Andrus
Artur Andrus
polski dziennikarz, poeta, autor tekstów piosenek, piosenkarz, artysta kabaretowy i konferansjer. Absolwent II Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Skłodowskiej-Curie w Sanoku[2]. Studiował dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim[3]. Od 1994 roku współpracuje z Polskim Radiem Program III. Współredaktor programów "Powtórka z rozrywki" oraz "Akademia rozrywki". Gospodarz kabaretowych spotkań w warszawskiej "Piwnicy pod Harendą"[4], łódzkiej "Przechowalni" i krakowskiej "Piwnicy Pod Baranami", konferansjer, promotor wielu młodych kabaretów i zjawisk okołokabaretowych. Na jego cześć nazwano postać posterunkowego w sztuce "Trąbka dla gubernatora" kabaretu Potem. W 2003 r. razem z Andrzejem Poniedzielskim pisał dialogi i występował w drugoplanowej roli portiera w odc. 1-11 serialu Sprawa na dziś. Od 2005 roku jest stałym gościem programu publicystyczno-satyrycznego Szkło kontaktowe nadawanego na antenie TVN24. W 2007 roku w TV Puls prowadził teleturniej "Tylko Ty". Autor książki-zbioru piosenek i wierszy pt. "Popisuchy" wydanej przez łódzkie wydawnictwo "Piątek Trzynastego" w grudniu 2004 roku. Natomiast w 2008 roku tygodnik Polityka wydał "Kolekcję polskich kabaretów" złożoną z 15 płyt DVD z nagraniami polskich kabaretów wybranych i opatrzonych komentarzem Artura Andrusa[5]. Wcielał się w postać Dziadka w serialu kabaretowym TVP 2 Rodzina Trendych oraz w postać Jonathana Owensa w serialu kabaretowym Spadkobiercy transmitowanym również w telewizji.

Religa. Człowiek z sercem w dłoni Jan Osiecki
Religa. Człowiek z sercem w dłoni
Jan Osiecki
Sięgnęłam po tę publikację z czystej ciekawości. Profesor Religa to znana postać sceny medycznej, jednak moja wiedza o nim była zbyt płytka. Po lekturze wciągającego wywiadu, który stał się fundamentem do napisania scenariusza filmu „Bogowie” z Tomaszem Kotem w roli głównej mogę powiedzieć, że warto było poświęcić trochę czasu na lekturę książki. Nie jest ona idealna i nie do końca przekonał mnie rozdział poświęcony poglądom politycznym profesora, jednak rozumiem zamysł autora. Ostatecznie, profesor gościł na scenie politycznej, zatem pytania o poglądy w tej materii były na miejscu. Obraz głównego bohatera, który rysuje nam autor książki jawi się bardzo pozytywnie. Nie ma chyba słów, które oddadzą zasługi tego człowieka dla rozwoju medycyny w zakresie kardiochirurgii. Urzekła mnie historia o Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, w której działy się medyczne cuda z udziałem profesora. Zresztą, gdy czytamy historię wydarzeń tamtego czasu, w których aktywnym działaczem był Religa, nie sposób przejść obojętnie wobec dokonań samego profesora i ludzi, którzy z nim pracowali. To dowodzi kolejny raz prawdy o potencjale polskich naukowców różnych dziedzin. Szkoda tylko, że tak rzadko docenianych w kraju. Smutny jest także fakt, że osiągnięcia naszych wybitnych rodaków często pozyskują zagraniczne firmy przejmując prawa do efektów ciężkiej pracy i wieloletnich badań. Polecam tę publikację, gdyż profesor Religa został w niej przedstawiony jako wybitny kardiochirurg ale też osoba o silnym kręgosłupie moralnym i nieugiętym charakterze, dzięki czemu spoglądamy na niego z sympatią.
Książmiłka - awatar Książmiłka
oceniła na73 lata temu
Dymna Elżbieta Baniewicz
Dymna
Elżbieta Baniewicz
Do lektury biografii Anny Dymnej napisanej przez Elżbietę Baniewicz zasiadałam z radością, zniecierpliwieniem i pozytywnym napięciem. Nie ukrywam, że spodziewałam się złożonej, wielowątkowej opowieści, ale w żadnym wypadku dzieła na wyższym niż przeciętny poziomie, o rzadko spotykanej dziś jakości. Ot, myślałam, kolejna historyjka o kimś znanym i lubianym, lekka i łatwa, idealna na letnie popołudnia. I co? Zaskoczenie. Absolutne zadziwienie i nagła, dzika przyjemność czytania, wynikająca nie tylko z bogatego życiorysu Dymnej, ale i kunsztownej narracji Baniewicz. Przyjemność tym większa, że autorka wcale nie skupia się na aktorce w kontekście tak hołubionego dziś „celebryctwa”, ale zgłębia tajniki jej człowieczeństwa. Los, który nie szczędził tragicznych przeżyć, nieoczywista droga do bycia artystką, małżeństwo z Wiesławem Dymnym, legendarnym współtwórcą Piwnicy pod Baranami, wczesne wdowieństwo w wieku 27 lat, wypadki, po których nie miała prawa się podnieść, upragnione dziecko, rozwód, kompletna zmiana fizyczności, a co za tym idzie także teatralnego emploi, trzecie małżeństwo, działalność charytatywna, liczne nagrody i dowody uznania, a z drugiej strony tysiące próśb o „poratowanie groszem”, niewybredne propozycje od panów i setki listów z pretensjami o nadmierną tuszę i widoczne zmarszczki. Wszystko to przetacza się przez książkę niczym nieokiełznane tornado, a w tle ciągle zwyczajna, uśmiechnięta, pogodzona z życiem, ale niepozbawiona serdecznej ironii i zdrowego rozsądku Anna Dymna. Aktorka, która pozostała zwyczajną kobietą. Ta biografia to tak naprawdę cudowna opowieść o człowieku, o jego współczesnej, często wręcz niegodziwej kondycji. Opowieść niepozbawiona filozoficznych rozważań, odważnych pytań i równie śmiałych, ale nie kontrowersyjnych odpowiedzi. Doskonała lektura dla tych, którzy z przerażeniem patrzą na to, co wyrabia się dookoła nich i jak powoli upada prawdziwa kultura, a jednocześnie chcą wierzyć, że są w tym kraju ludzie, dla których śpiew słowika o poranku, piękny wiersz czy rozmowa stanowią wartość niepomiernie większą od dóbr materialnych. Polecam z całego serca!
Mignatka - awatar Mignatka
oceniła na76 miesięcy temu
Blog niecodzienny Maria Czubaszek
Blog niecodzienny
Maria Czubaszek
Maria Czubaszek to postać wyjątkowa - znana z ciętego języka, ironii i bezbłędnego poczucia humoru. Dziennikarka, satyryczka, autorka tekstów piosenek, felietonistka, a przede wszystkim kobieta, która przez lata potrafiła mówić to, o czym inni tylko myśleli. Jej „Blog niecodzienny” to książka, która idealnie oddaje ten charakter - pełna błyskotliwych spostrzeżeń, niecodziennych refleksji i inteligentnego żartu. „Blog niecodzienny” to esencja zabawnych wpisów z popularnego bloga, który autorka prowadziła od 2006 roku. Nie przypomina klasycznej biografii - bliżej jej do formy autobiograficznego pamiętnika - lekkiego, refleksyjnego i pełnego humorystycznych komentarzy. Muszę przyznać, że nie sięgnęłabym po tę książkę z własnej inicjatywy - po prostu ją dostałam. I choć z początku podeszłam do niej z dystansem, szybko okazało się, że to zaskakująco przyjemna lektura. Nie jest to jednak typ literatury, po który zazwyczaj sięgam. Zdecydowanie bliższe są mi tradycyjne biografie. Mimo to „Blog niecodzienny” ma w sobie coś, co przyciąga - szczerość, lekkość i świetne poczucie humoru. Największą siłą książki jest język i sposób obserwacji świata. Czubaszek z niezwykłą precyzją wychwytuje absurdy codzienności i przekłada je na błyskotliwe, pełne ironii komentarze. Potrafi śmiać się z siebie, z innych i z rzeczywistości - ale zawsze z klasą. Jej spostrzeżenia, choć nierzadko kąśliwe, są celne i wciąż aktualne. Czyta się to bardzo dobrze - to lektura lekka, ale inteligentna, idealna na wieczór, gdy potrzebujemy czegoś, co poprawi humor i pozwoli spojrzeć na świat z przymrużeniem oka. Reasumując „Blog niecodzienny” Marii Czubaszek to zbiór błyskotliwych wpisów, które oddają esencję jej stylu - ironicznego, nieco przekornego, ale niezwykle ludzkiego. To książka, po którą warto sięgnąć nie po to, by poznać autorkę od A do Z, lecz by przypomnieć sobie, jak ważny jest dystans - do siebie, innych i całego tego naszego codziennego absurdu. Choć niekoniecznie wpisuje się w moje czytelnicze upodobania, trudno odmówić jej uroku i lekkości, które sprawiają, że zostaje w pamięci na dłużej.
Roksana - awatar Roksana
oceniła na75 miesięcy temu
Rodzina Monika Jaruzelska
Rodzina
Monika Jaruzelska
Mdła i wyrywkowa pierwsza część wspomnień MJ nie wróżyła zbyt wiele dla części kolejnej. Jednak zostałam bardzo mile zaskoczona - w książce jest krew, prawdziwe uczucia i intensywność. Jeśli wcześniej miałam niedosyt anegdot o generalskiej rodzinie, to teraz otrzymałam ich bardzo wiele. Wspomnienia ze wspólnie spędzanych wakacji, młodość rodziców Pani Moniki, rozmowy córki z ojcem, na które nigdy nie było czasu, domowe ukochane psy i koty. Słodko być nie mogło, skoro Autorka, będąc nastolatką, podjęła próbę samobójczą. Słodko nie było i w chwili pisania książki, w której wspomnienia przeplatają się z przygnębiającymi momentami licznych pobytów generała w szpitalu i opisami powolnego odchodzenia. Z książki wyłania się obraz kobiety w rozpaczliwym bezruchu, unieruchomionej sprzecznymi pragnieniami. Z jednej strony chce jakoś buntować się i budować życie na własny rachunek, bez brzemienia nazwiska i wszystkiego, co się z nim dla Polski wiąże. Z drugiej zaś nie może i nie chce wyjść z roli opiekuńczej córki i wojowniczki o dobre imię rodziców. Rozumie teraz znacznie więcej, bo sama już jest matką, i też "hoduje" sobie jedynaka. A czy odnosi się jakoś do spraw publicznych i polityki? Niekoniecznie, chociaż nie zabrakło nawet wzmianki o niezapomnianym "Bluzgu" w wykonaniu Emiliana Kamińskiego... Dominują też przykre wrażenia z kolejnych rocznic stanu wojennego i masakry w "Wujku", podczas których dom generała przeżywał oblężenie przez demonstrantów. Mama Moniki wspomina gorzko wielką samotność, jaką otoczona była rodzina Jaruzelskich w chwili wprowadzenia stanu wojennego. Ale przyczyny tych oblężeń i tej samotności wydają się Autorce jakby niezrozumiałe... Jakakolwiek analiza przyczyn, motywacji, konieczności historycznych takich a nie innych decyzji generała, który przecież przez długie lata i w wyniku świadomego wyboru konsekwentnie realizował określoną linię polityczną, nie należy do tematu tej książki. Ktoś dociekliwy mógłby dopatrzyć się jakiejś podskórnej dumy i zrozumienia dla tych decyzji. Jednym słowem to takie "odpieprzcie się od generała", podane w bardziej eleganckiej formie. Cała książka jest dość elegancka, zdania okrągłe, rozdziały wystudiowane. Czuć dziedzictwo "Tojego stylu", gdzie ładnie podana treść dominuje nad głębszą analizą. Czytałam ze sporym przejęciem, hamując się w duchu przed zakochaniem się w tej rodzinie, tym sztywnym acz serdecznym ojcu, gwiazdorzącej mamie i córce walczącej o przetrwanie w rodzinie silnych osobowości. Na szczęście nie zapomniałam, że to są subiektywne odczucia Autorki, to nie jest źródło historyczne, to nie jest żadne przemyślenie okoliczności dziejowych i nie może wyjść poza format obyczajowych zapisków powstałych z potrzeby serca kochającej i lojalnej córki.
Katarzyna Anna - awatar Katarzyna Anna
oceniła na73 miesiące temu

Cytaty z książki Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze

Artur Andrus Vietato fumare, czyli reszta z bloga i coś jeszcze Zobacz więcej