Hala i Bas

- literatura dziecięca
- 2012-01-01
- 2012-01-01
Jak z szacunkiem i empatią rozmawiać z dziećmi o trudnych sprawach?
Czego możemy się od nich nauczyć?
Co jest ważniejsze od kariery i pieniędzy?
Nie trzeba się tego uczyć w szkołach. Po prostu weź tę książkę, usiądź z dzieckiem i zacznijcie czytać.
Z prawdziwą dumą i radością przedstawiam Wam Halę Paciorek. Chociaż ją wymyśliłem, to kocham ją jak prawdziwą córkę. I uwielbiam o niej pisać i czytać. Dlaczego? Bo przypomina mi, że dzieci to nie mali dorośli, ale niezwykłe, szczere istoty, wnoszące w moje życie wiele cennych wartości.
Świat dorosłych to dla nich świat schodów do kolan, sedesów, na które trzeba się wdrapywać i kranów, do których ciężko sięgnąć. To świat, w którym trzeba zadzierać głowę, gdy mówi tata albo pani w przedszkolu. To wreszcie miejsce i czas drobnych i grubszych kłamstewek, czynionych przez dorosłych w imię naiwnej zasady „tak będzie lepiej”.
„Hala i Bas” zapewni Wam niezapomniane chwile pełne wzruszeń, śmiechu i przemyśleń. Będziecie wracać do przygód małej Hali lub oczekiwać na kolejne, bo Hala rośnie, a razem z nią rosną jej przeżycia.
Aha, i nie zapomnijcie pokolorować ilustracji!
Czego możemy się od nich nauczyć?
Co jest ważniejsze od kariery i pieniędzy?
Aha, i nie zapomnijcie pokolorować ilustracji!
Kup Hala i Bas w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Hala i Bas
8 użytkowników ma tytuł Hala i Bas na półkach głównych- Przeczytane 6
- Cztery 🐾 dla 👧👦 1
- Nika 2014 1
- Dla dzieci 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hala i Bas
Książka bardzo autentyczna, w której przenika się beztroski dziecięcy świat oraz "dorosłe", trudne sprawy.
Życie 5-letniej Hali Paciorek zmienia się w jedno wakacyjne popołudnie kiedy do domu jej rodziny wprowadza się dziadek Baltazar. Dziewczynka nie do końca rozumie z czym wiąże się choroba, z którą zmaga się jej ukochany dziadek. Jest przeszczęśliwa, że ma go przy sobie, a w dodatku to właśnie on spełnia jej największe marzenie kiedy pewnego dnia przyprowadza ze schroniska wielkiego, czarnego, kudłatego psa - Basa.
To opowieść o bardzo aktualnych rodzinnych problemach, takich jak uzależnienie od gier komputerowych, pracoholizm, brak porozumienia między pokoleniami, rozluźnienie więzi oraz choroba, która dzień po dniu odbiera ukochaną osobę i próbie zrozumienia przez kilkuletnie dziecko znaczenia śmierci, również w aspekcie religii świadków Jehowy, do których należy dziadek. Ale jest w niej także dużo radości, humoru i wzruszeń. Czyta się ją z prawdziwą przyjemnością, a poruszane w niej wątki skłaniają dorosłego odbiorcę do refleksji nad tym, co jest w życiu ważne i cenne. W środku książki znajdują się ilustracje w formie kolorowanek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻycie 5-letniej Hali Paciorek zmienia się w jedno wakacyjne popołudnie kiedy do domu jej rodziny wprowadza się dziadek Baltazar. Dziewczynka nie do końca rozumie z czym wiąże się choroba, z którą zmaga się jej ukochany dziadek. Jest przeszczęśliwa, że ma go przy...
Jak Wam wychodzi rozmawianie z dziećmi na trudne tematy? Śmierć, wojna, rozstania, uzależnienia, religia ? Poruszacie z kilkulatkami takie tematy czy raczej przekierowujecie póki co uwagę na prostsze zagadnienia? Ja jestem zdania, że warto szczerze odpowiadać dziecku na każde pytanie, nawet trudne. Kilkulatki naprawdę już wiele potrafią sobie poukładać w głowie jeśli użyjemy odpowiednich słów.
Hala i Bas to jedna z takich książek, która pokazuje, że warto z dziećmi rozmawiać na tematy, które je interesują, niepokoją. Bo im więcej się z nimi rozmawia szczerze, tym większe mają do nas zaufanie i tym większa szansa, że jako nastolatki nie przestaną pytać.
Hala to rozsądna i empatyczna pięcioipółlatka, której świat nagle się zmienia przez tajemnicze chorowanie dziadka. Jej rodzice z początku mało jej tłumaczą, mówią tylko, że dziadek zamieszka z nimi, bo ma guza i musi odpoczywać. Ciężko to zrozumieć przedszkolakowi, który guza ma średnio raz w tygodniu. Hala jednak bardzo się cieszy, bo dziadek zawsze ma dla niej czas w przeciwieństwie do rodziców. Staruszek wpada jednak na szalony pomysł i sprowadza do domu wielkiego psa ze schroniska, w którym dziewczynka od razu się zakochuje. Pies jak to pies wprowadza niemało zamieszania, ale też radości. A przedszkolak jak przedszkolak, wprowadza niemałe zamieszanie w życiu rodziny.
Jest to ciepła opowieść o zwyklej rodzinie, ze swoimi problemami, nie idealnej, ale kochającej się i próbującej pokonywać przeszkody jakie życie stawia im na drodze. Mamy tu trudną relację syna z ojcem, przemęczenie rodziców i problem z uzależnieniem od gier, a w to wszystko widziane oczami pięciolatki która próbuje zrozumieć czym jest umieranie. Autor bardzo dobrze uchwycił tą dziecięcą ciekawość i prostote myślenia oraz tą potrzebę bycia zauważonym i ważnym. Jest to książka nie tylko dla dzieci, ale też dla rodziców, żeby mogli spojrzeć przez chwilę na świat oczami przedszkolaka i zobaczyć jak bardzo on się różni od tego, na który my patrzymy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Hala i Bas" to mądra, zabawna i poruszająca serca historia nie tylko dla dzieci.
Miłość, bliskość, wspólnie spędzany czas, długie rozmowy, szczerość i prosty przekaz to klucz do serca dzieci.
Dzieci w 100 procentach stawiają na otwartość i prostolinijność .
To dorośli lubią komplikować i "fałszować " rzeczywistość.
Bliska więź Hali z dziadkiem jak i dużą kulą szczęścia, psem Basem rozczula serce małego i dużego czytelnika.
Zarówno ja jak i Adaś pokochaliśmy Halę, dziadka i psa Basa całym sercem.
Z tą trójką nie można się nudzić.❤️
Znajdziemy też dużą dawkę humoru i miłości.
Czyli to co w życiu najważniejsze.
Polecam z serca tą wartościową książeczkę.
: uczy empatii,
: pokazuje co w życiu ma największą wartość,
: porusza trudne tematy.
Czytajcie❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa historia za pośrednictwem rezolutnej pięcioletniej Hali Paciorek pokazuje nam jak rodzinę, świat i życiowe problemy postrzegają dzieci.
Dzieci w 100 procentach stawiają na...
To historia poruszająca temat choroby i śmierci, opowiedziana z perspektywy pięcioletniej Hali. Gdy dziadek Baltazar przeprowadza się do jej domu z powodu choroby, świat dziewczynki zaczyna się zmieniać. Rzeczywistość pokazana jest prostym, szczerym językiem dziecka — bez omijania trudnych spraw, ale też bez nadmiaru słów. To opowieść, która uczy uważności i empatii, pokazując, jak można rozmawiać z najmłodszymi o tym, co trudne i nieoczywiste.