W Chinach jedzą księżyc

Okładka książki W Chinach jedzą księżyc autora Miriam Collee, 9788376422541
Okładka książki W Chinach jedzą księżyc
Miriam Collee Wydawnictwo: Pascal literatura piękna
In china essen sie den mond
2014-03-19
2014-03-19
Elżbieta Zarych

Kup W Chinach jedzą księżyc w ulubionej księgarnii

Oceny książki W Chinach jedzą księżyc

OPINIE i DYSKUSJE o książce W Chinach jedzą księżyc

Miriam Collée wraz z mężem i małą córeczką zamienia uporządkowane i spokojne życie w Niemczech na chaos chińskiej metropolii. Zderzenie dwóch bardzo odmiennych kultur prowadzi do wielu nieporozumień i komicznych sytuacji, które autorka opisała w książce ,,W Chinach jedzą księżyc”. Nawiasem mówiąc tytuł nawiązuje do księżycowych ciasteczek jedzonych tradycyjnie podczas Święta Środka Jesieni.
Czytając historię Miriam miałam wrażenie, że pisały ją dwie osoby. Pierwszych parę miesięcy (książka podzielona jest na 12 miesięcy) to ciągłe narzekanie, próba asymilacji, nerwy i jeszcze więcej narzekania. Ale przychodzi moment, kiedy autorka na wakacjach w Hamburgu zdaje sobie sprawę, że tęskni na Szanghajem. Od tej chwili zarzuca męczące narzekanie i zaczyna dostrzegać plusy Chińczyków, a czytelnikowi daje szansę poznania Państwa Środka bez europejskich uprzedzeń i oczekiwań. Książka w prosty i zabawny sposób pokazuje trudy życia i proces przystosowywania się do zupełnie odmiennych warunków. Miriam tak dalece oswoiła się z chińską kulturą, że nawet informację o przedłużeniu kontraktu męża przyjęła z konfucjańskim spokojem.

Nie zrozumie tej książki ten, kto nigdy w Chinach nie mieszkał. Może ona się wtedy wydawać narzekaniami rozpieszczonej, białej żony. A ja uważam, że to idealny obraz tego, co napotyka Europejczyk na swojej drodze przeprowadzając się do Chin z przypadku, dla przygody i nie wiedząc nic o Państwie Środka :) Codzienny śmiech przez łzy to standard, a Miriam idealnie ubiera go w słowa!

Świetny opis codziennych zmagań życiowych w Szanghaju.

Świetny opis codziennych zmagań życiowych w Szanghaju.

787 użytkowników ma tytuł W Chinach jedzą księżyc na półkach głównych
166 użytkowników ma tytuł W Chinach jedzą księżyc na półkach dodatkowych