ABC Przyrody. W pytaniach i odpowiedziach

- ABC's of Nature
- 2001-01-01
- 2001-01-01
- 838824339X
Książka wyjaśnia wiele tajemnic otaczającego nas świata - od miejsca Ziemi we Wszechświecie po różnorodność istniejących na niej form życia. Podzielona na cztery części. Część 1 - Świat, w którym żyjemy - zawiera ogólne informacje i naszej planecie. Część 2 - Świat roślin - charakteryzuje bogatą szatę roślinną Ziemi. Część 3 - Świat zwierząt - opisuje wygląd i i tryb życia wielu gatunków fauny zamieszkującej glob ziemski. Część 4 - Różne światy - prezentuje rośliny i zwierzęta żyjące w rozmaitych środowiskach naturalnych.
Kup ABC Przyrody. W pytaniach i odpowiedziach w ulubionej księgarni
Oceny książki ABC Przyrody. W pytaniach i odpowiedziach
162 użytkowników ma tytuł ABC Przyrody. W pytaniach i odpowiedziach na półkach głównych- Przeczytane 125
- Moja biblioteczka 2
- Przyroda 2
- Domowa biblioteczka 2
- Zwierzęta 2
- 🎀Home library🎀 1
- Dzieciństwo 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce ABC Przyrody. W pytaniach i odpowiedziach
"ABC przyrody w pytaniach o odpowiedziach" to przepięknie wydana i bogato ilustrowana ksiązka.Jest to swojego rodzaju mini encyklopedia w której znajdziemy odpowiedz na wiele nurtujacych nas pytań z otaczajacego nas świata.
"ABC przyrody podzielone jest na cztery częsci:
1 świat w którym żyjemy
2 świat roślin
3 świat zwierząt
4 rózne światy
Jest to książka dla całej rodziny,napisana w bardzo przystepny sposób w formie pytań i odpowiedzi.
Serdecznie polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"ABC przyrody podzielone jest na cztery częsci:
1 świat w którym żyjemy
2 świat roślin
3 świat zwierząt
4 rózne światy
Jest to książka dla całej...
Książka dobra dla laików. Osoby, które szukają w niej czegoś więcej niż ogólnikowych informacji - zawiodą się. Plusem tej publikacji jest natomiast bogaty materiał ilustracyjny. Piękne zdjęcia, kolorowe ilustracje i schematy - nadrabiają braki w treści. Na pewno spodoba się dzieciom i młodzieży.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początku gdy dostałem ABC Przyrody wraz Książką Pytań i Odpowiedzi w postaci prezentu, byłem dość sceptycznie nastawiony że w ogóle je przeczytam. Ale, pewnego dnia byłem tak znużony dniem codziennym że postanowiłem dać sobie szanse na poszerzenie wiedzy na temat świata który nas otacza oraz sprawdzić czy rzeczywiście jej warta 120 zł (taka była z początku cenna tej 'encyklopedii' gdy ją dostałem. Chociaż z początku wygląda ona dość surowo, mając na myśli jej okładkę i ilustracje w niej zawarte, całość jest napisana zadziwiająco lekko, to nie jest jak się może wydawać jakiś substytut podręcznika do przyrody ale przydatne źródło wiedzy zaspokajające nasze podstawowe pytania dotyczące tego co nas ciekawi w naturalnym świecie. W skrócie; "ABC przyrody wyjaśnia wiele tajemnic otaczającego nas świata - od miejsca Ziemi we Wszechświecie po różnorodność istniejących na niej form życia. Zastosowana w książce zasada pytań i odpowiedzi ułatwia dotarcie do rzeczowych i lapidarnych (treściwych) informacji. W przypadku niektórych tematów tekst jest obszerniejszy, co pozwala na bardziej wyczerpująca charakterystykę omawianego problemu. Książka nie opisuje każdego występującego w przyrodzie zjawiska czy gatunku, kładzie natomiast nacisk na zagadanie najważniejszych i najciekawszych". Rada ma jest taka aby nie czytać całej książki na raz, to oczywiste że nie zapamiętamy tyle informacji w takim krótkim czasie, więc proponuje sięgać po książkę gdy będzie nas interesowało j poszczególne pytanie lub kwestia a potem zacznie się naturalne przyjemne pochłanianie wiedzy jak to było ze mną. Na koniec jeszcze raz mogę tylko tego dodać że ABC Przyrody jest naprawdę warty poświęcenia trochę czasu, z czego na pewno się czegoś nauczymy. ;]
Z początku gdy dostałem ABC Przyrody wraz Książką Pytań i Odpowiedzi w postaci prezentu, byłem dość sceptycznie nastawiony że w ogóle je przeczytam. Ale, pewnego dnia byłem tak znużony dniem codziennym że postanowiłem dać sobie szanse na poszerzenie wiedzy na temat świata który nas otacza oraz sprawdzić czy rzeczywiście jej warta 120 zł (taka była z początku cenna tej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to wspaniałe kompendium wiedzy o przyrodzie, w którym zaczytywałam się jako dziecko.
Plusem jest fakt, że hasła nie są wpisane alfabetycznie, ale tematycznie i -choć ilość haseł, zagadnień może wydawać się okrojona- stanowi doskonałą lekturę encyklopedyczną. Jest naprawdę ciekawa i w przystępny sposób wyjaśnia zjawiska występujące w środowisku naturalnym, a odpowiednie rozlokowanie tekstu i ilustracji sprawia, że czyta się ją bardzo wygodnie - zarówno można szukać pojedynczych haseł jak i przejrzeć zagadnienia pogrupowane w bloki tematyczne.
W przeciwieństwie do większości sztampowych encyklopedii, można ją przeczytać od deski do deski.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlusem jest fakt, że hasła nie są wpisane alfabetycznie, ale tematycznie i -choć ilość haseł, zagadnień może wydawać się okrojona- stanowi doskonałą lekturę encyklopedyczną. Jest naprawdę ciekawa i w przystępny sposób wyjaśnia zjawiska występujące w środowisku naturalnym, a...
Jej się nie czyta,z niej się korzysta i wraca.Polecam
Jej się nie czyta,z niej się korzysta i wraca.Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo kompendium wiadomości na temat otaczającego nas świata. Poznajemy atmosferę, świat roślin, zwierząt, generalnie - nasze środowisko. Jest bogato ilustrowana. Polecam.