Nie moje niebo

Okładka książki Nie moje niebo autora Dorota Ostrowska, 9788378592648
Okładka książki Nie moje niebo
Dorota Ostrowska Wydawnictwo: E-bookowo Cykl: Gdzie diabeł nie może (tom 3) fantasy, science fiction
e-book
Gdzie diabeł nie może (tom 3)
2013-12-20
2013-12-20

Kup Nie moje niebo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie moje niebo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie moje niebo

Zakochany diabeł poruszy niebo i ziemię (i oczywiście również piekło),by wyrwać swoją kobietę z łap porywaczy - obojętnie, czy jego przeciwnikami są mafia narkotykowa, zastępy anielskie czy bezwzględna biurokracja. No chyba, że jego ukochana poradzi sobie wcześniej bez jego pomocy. W końcu w dzisiejszym świecie (i wszelkich możliwych zaświatach) kobieta musi być zaradna i samodzielna - zwłaszcza, gdy jest konkubiną Księcia Piekieł. Tryskająca akcją i humorem historia z (po)życia najniezwyklejszej pary kochanków wszystkich światów.

Po przeczytaniu opisu na wklejce użaliłam się. Jak też ta biedna, malutka i całkowicie bezradna kobietka imieniem Duszyczka poradzi sobie sama w świecie południowoamerykańskich macho, świecie pełnym przemocy także w stosunku do kobiet. Azazel jej nie obroni, bo ma własne problemy i podpadł bossowi bossów. Więc wicie, rozumicie - bidulka. Nic bardziej mylnego. Do towarzystwa ma diabła psychopatę, z którym natychmiast znajduje wspólny język oraz psa - mordercę, który natychmiast ją pokochał. W myśl zasady swój swego pozna natychmiast.
Tym razem wątek romansowy jest ubogi, ale przygoda goni za przygodą.

Bardzo ciepła i pełna przygód wyprawa po zaświatach z wątkiem miłosnym.

Bardzo ciepła i pełna przygód wyprawa po zaświatach z wątkiem miłosnym.

146 użytkowników ma tytuł Nie moje niebo na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Nie moje niebo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nie moje niebo

Caffè criminale. Śledztwo Rose Strickland Terri L. Austin
Caffè criminale. Śledztwo Rose Strickland
Terri L. Austin
W dużym skrócie jest to historia kelnerki, której przyjaciel znika w niewyjaśnionych okolicznościach, zostawiając jej wcześniej swój plecak. Dziewczyna, martwiąc się o niego, zaczyna go szukać na własną rękę i wplątuje się w mafijną intrygę. A że główny czarny charakter którego podejrzewa jest przystojny i ma wyraźną słabość do niej, no cóż... aż grzech by nie korzystać. Czyż nie? I tak mamy miłą i przyjemną fabułę. Z góry uprzedzam jest to lektura prosta, miła i urocza i nie oszukujmy się nastawiona bardziej na żeńskich czytelników. Czytało mi się ją niesamowicie miło. Serio, taka lektura, którą czasem trzeba przeczytać by mózg mógł się zresetować, nieco się powzruszać i pozachwycać męskim bohaterem (albo i dwoma jeśli się da!) i odpocząć po prostu. To jest taka książka. Doceniam każdy świetny kryminał, trzymający w napięciu, skrojony na miarę pana Remigiusza Mroza czy Agaty Christie, ale czasem warto sięgnąć po coś z niższej półki po to by się odprężyć. To jest właśnie taka książka. Są wątki kryminalne, są bogate i mocno charakterystyczne postacie, są wątki miłosne i jest nawet zwrot akcji. Jeśli oglądaliście serial Veronica Mars, to powiedziałabym, że jest to książka właśnie w takich klimatach. I możliwe też dlatego mam do niej sentyment, bo uwielbiałam ten serial!!! Tyle z plusów, teraz minusy. Jak pisałam wcześniej nie mam zamiaru oceniać tej książki jako słabego kryminału, bo uważam, że nigdy nie planował być to genialny kryminał. Jednak jest kilka rzeczy jakie mnie irytują i niestety jest to główna bohaterka. Jak do tych bohaterów drugoplanowych ma się sentyment, bo są naprawdę fajni i bogaci, tak niektóre decyzje i sama Rose jest... no cóż, jest nieco głupia. Na szczęście są to może ze dwie, trzy sytuacje, ale jednak. Są też małe luki w treści o które mogłabym się przyczepić. Niestety. Jednak jak podkreślałam od początku, jeśli tylko nastawimy się na to, że nie jest to książka, która ma nas powalić wątkiem kryminalnym, to jest to Ok. Dodatkowym minusem, jest to, że jest to pierwszy z pięciu tomów, które niestety nie zostaną wydane po polsku. Podejrzewam, że książka się nie sprzedawała (klasyczny powód) i Dom Wydawniczy PWN nie zdecydował się wykupić praw do kolejnych tomów. Więc jeśli jesteście ciekawi kolejnych przygód Rose i Przystojnego Prawnika oraz Mrocznego Gangstera to zapraszam do lektury po angielsku.
Justyna Łagan - awatar Justyna Łagan
Pokusy i łakocie. Tom 3. Kochanie, jeszcze tu jestem! Tara Sivec
Pokusy i łakocie. Tom 3. Kochanie, jeszcze tu jestem!
Tara Sivec
Pamiętacie Drew i Jenny? Na pewno, bo tej pary nie da się zapomnieć, są przecież najlepszymi przyjaciółmi Claire i Cartera. Piękni, młodzi, pełni nadzwyczaj oryginalnych pomysłów i zawsze gotowi... na seks. I właśnie z tym seksem coś się porobiło, a wszystkiemu winne jest małżeństwo. Żyli długo i szczęśliwie? Przez całe lata przyjaciele zazdrościli Drew i Jenny namiętności w małżeństwie, seksualnych fantazji i erotycznych ekscesów, które od lat stanowiły temat plotek w całej okolicy. Ale... z dwójką małych dzieci i pod nawałem codziennych obowiązków ich dotychczas nienasycona miłość przygasła i po raz pierwszy przestali dogadywać się w sypialni. Drew za wszelką cenę chce rozbudzić namiętność żony, a Jenny pragnie jedynie porządnie się wyspać. Carter i Claire oraz Jim i Liz jak zwykle służą (wątpliwą) pomocą, choć przywrócenie harmonii w szczęśliwym na ogół życiu pary przyjaciół nie jest takie łatwe. Czy Drew i Jenny odnajdą zgubioną namiętność, a ich kłopoty skończą się równie słodko jak wówczas, gdy polany przez Jenny miodem Drew przykleił się do drzewa? Tego dowiesz się z trzeciej i ostatniej książki z serii " Pokusy i łakocie". Jeszcze raz powróć do świata "Pokus i łakoci". Czeka tam na ciebie grono zwariowanych przyjaciół, którzy potrafią rozbawić największych ponuraków, a wokół wciąż roztacza się zapach czekolady! Na początek przypomnę kilka szczegółów. Carter i Claire poznali się przypadkiem, upili, uprawiali seks, a potem również przypadkiem ich drogi się rozeszły. Mimo, że oboje szukali się intensywnie, to jakoś nie mogli się odnaleźć. Po pięciu latach jednak się udało i Drew odnalazł swą ukochaną i to wraz z pakietem, bo dziewczyna w tym czasie powiła mu syna, który ma już pięć lat. Po wielu perypetiach udało im się wziąć ślub. We wszystkich staraniach i pomysłach zawsze wspierali ich przyjaciele Drew i Jenny, którzy zostali głównymi bohaterami dzisiejszej recenzji. Spotykamy ich kiedy to własnie zdążyli się dorobić drugiego dziecka, jednak wraz z jego przyjściem na świat, Jenny odeszła ochota na seks, co dla jej męża jest końcem świata. Składa się na to wiele czynników - zmęczenie, niedospanie bo szanowny mąż cholernie chrapie, kompleksy, bo przecież ciało już nie to samo - i w ten oto sposób zaczyna się coś psuć. Jak zwykle Carter i Claire starają się pomóc, aczkolwiek ja osobiście nie radziłabym słuchać ich rad ;) Sięgając po "Pokusy i łakocie" i to nie tylko trzecią część, macie zapewnione kilka godzin niesamowicie radosnej czytelniczej uczty. Ta książka jest tak zabawna i pełna ekscentrycznych pomysłów bohaterów, że po zakończeniu lektury cała twarz bolała mnie od śmiechu. Nigdy wcześniej z czymś takim się nie spotkałam. To taka książka ku pokrzepieniu serc. Powiem tez szczerze, że miałam naprawdę nikłe pojęcie o dziwnych zdolnościach i pomysłach mężczyzn, nikłe w porównaniu z tymi, jakie wpadały do głowy bohaterom, zwłaszcza płci brzydkiej, bo panie okazały się ciut rozsądniejsze. Tara Sivec kolejny raz podarowała mi kilka godzin oddechu o szarej codzienności i kolejny raz udowodniła, że dobrze czuje się pisząc zarówno romans historyczny, jak i współczesny. Wracając jeszcze do fabuły - owszem jest prosta i banalna, coś w stylu amerykańskich sitcomów komediowych, ale jakże przyjemna i nieprzewidywalna, bo na prawdę tego, co wymyślą Drew, Jenna, Carter i Claira nie da się przewidzieć. Polecam czytelnikom chcącym przeczytać książkę na wesoło i miło spędzić czas na lekturze.
CzasemTakJest - awatar CzasemTakJest
Krew to nie wszystko Izabela Degórska
Krew to nie wszystko
Izabela Degórska
Kolejną część przygód Mileny czytałam zaraz po „Pamięci Krwi”, dlatego liczyłam, że nierozwiązane zagadki i pytania bez odpowiedzi z pierwszej części szybko się wyjaśnią. Dodatkowo byłam mocno zachęcona opisem, który już drugi raz okazał się mocno naciąganym kłamstwem. „Ukochany Dorian?” Pokłócili się kiedy sytuacja między nimi stała się w miarę klarowna. „Nie ustępuje na krok?” Dostał polecenie ochrony Mileny. Szło mu kiepsko. „Milena spełniona w tej miłości?” Ściema. No chyba, że przedstawianie w redakcji Darka jako narzeczonego faktycznie świadczy o wielkiej miłości do Doriana. Milenę czeka inicjacja, trwają wielkie przygotowania, pojawiają się nowe postaci – Mistrz Czyścicieli, Lew, Pola, Dita. Niestety, Inicjacja nie przebiegła pomyślnie – blask Słońca mocno poparzył Milenę, co okazało się starannie zaplanowaną akcją mającą na celu podważenie wszystkich wampirzych marzeń o życiu za dnia. Milena budzi się we Francji, bez gałek ocznych, a jedynym sprzymierzeńcem jest znienawidzony przez nią Otto. Czy uda się jej uniknąć śmierci z rąk Stworzycieli? Kim są Stworzyciele? Jakie powiązanie ma z nimi Dorian? Milena stara się uporać z tymi pytaniami podczas ucieczki. Sama ucieczka jest bardzo dobrze opisana – czytając ten fragment, czułam się jakby to mi po piętach deptały wampiry pragnące śmierci. Dodatkowo, relacja Milena – Otto zaczyna być coraz bardziej zażyła. Kiedy już wszystko zmierza ku zakończeniu, wkracza wątek postaci pobocznej – Dity – i przez te ostatnie rozdziały powieści to ona staje się głównym zagrożeniem. Oczywiście, wszystko kończy się pozytywnie, ale… Właśnie. To „ale”. Mam straszny problem z tą książką. Oczywiście, wszystko trzyma się kupy, zbiega się w jeden punkt. Ale pewne wątki zostały porzucone w środku fabuły i w zasadzie nie wiadomo nic. NIC. Niejasności pomiędzy Dorianem a Mileną? Nie wiadomo nic. Co się stało z gniazdem w Szczecinie? Nic. Co z Darkiem, co z Radkiem? Nie wiadomo. Mimo że książkę czytało się przyjemnie i pochłonęła mnie tak samo jak poprzednia część, mam pewien niedosyt. Niemniej jednak polecam książkę osobom, które po prostu chcą się zrelaksować.
incognito - awatar incognito

Cytaty z książki Nie moje niebo

Dodaj cytat z książki Nie moje niebo