Nauka poprzez cierpienie (pathei mathos) u Ajschylosa i Sofoklesa

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- 1990-01-01
- 1990-01-01
- 8370520154
Treścią niniejszej pracy jest zbadanie funkcji, jaką pełni formuła pathei mathos w warstwie ideowo-formalnej tragedii Ajschylosa oraz analityczno-interpretacyjne przedstawienie tendencji, które determinują jej załamanie się w strukturze tragedii Sofoklesa. Jest to więc rodzaj studium porównawczego, dla którego punkt odniesienia stanowi problematyka oscylująca wokół fundamentalnej zasady pathei mathos.
Kup Nauka poprzez cierpienie (pathei mathos) u Ajschylosa i Sofoklesa w ulubionej księgarni
Oceny książki Nauka poprzez cierpienie (pathei mathos) u Ajschylosa i Sofoklesa
9 użytkowników ma tytuł Nauka poprzez cierpienie (pathei mathos) u Ajschylosa i Sofoklesa na półkach głównych- Chcę przeczytać 6
- Grecja i świat grecki 1
- 9B) Literatura klasyczna: 1) grecka 1
- Filologia 1
- 0-200 1
- Filologia klasyczna 1
- Teatr i dramat 1
Tagi i tematy do książki Nauka poprzez cierpienie (pathei mathos) u Ajschylosa i Sofoklesa
Cytaty z książki Nauka poprzez cierpienie (pathei mathos) u Ajschylosa i Sofoklesa
Dodaj cytat z książki Nauka poprzez cierpienie (pathei mathos) u Ajschylosa i Sofoklesa
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nauka poprzez cierpienie (pathei mathos) u Ajschylosa i Sofoklesa
Doktorat M. Maślanki-Soro poświęcony jest zagadnieniu pathei mathos w tragediach Ajschylosa i Sofoklesa. Książka jest faktycznie interesująca, pozwala na głębsze odczytanie dzieł obu wielkich ateńskich tragików. Autorka znajduje między nimi dwoma paralele, a także przeciwieństwa. Książka opatrzona jest bardzo obfitym aparatem naukowym, z każdej strony przebija wielka erudycja i oczytanie w (podkreślmy: niezwykle obfitej) literaturze przedmiotu. W moim odczuciu książce brak jednak zakończenia, które podsumowałoby całość rozważań Autorki.
Książka jest trudna w odbiorze, skierowana faktycznie już głównie do filologów klasycznych. Żeby naprawdę z niej skorzystać, trzeba dobrze znać tragedie greckie oraz ich język, bez tego ciężko jest cokolwiek zrozumieć. Bynajmniej do tej pracy nie zniechęcam, może wręcz... zachęcam do studiów filologii klasycznej;)!
Tomasz Babnis