Norwegian Wood

Okładka książki Norwegian Wood autora Haruki Murakami, 9788374959551
Okładka książki Norwegian Wood
Haruki Murakami Wydawnictwo: Muza Ekranizacje: Norwegian Wood (2010) Seria: Pocket (Wyd. Muza) literatura piękna
Pocket (Wyd. Muza)
Norwegian Wood (2010)

Kup Norwegian Wood w ulubionej księgarnii

Oceny książki Norwegian Wood

OPINIE i DYSKUSJE o książce Norwegian Wood

Po ptaku nakręcaczu byłem zachwycony i ciekaw byłem kolejnych książek. Jestem teraz w 6 rozdziale „Norwegian wood” i muszę przyznać, że już dawno nie czytałem nudniejszej książki. Dam mu jeszcze 2 rozdziały szansy, ale nie liczę na wiele.

Mimo wielu lat dzielących mnie od Watanabe i Murakamiego czułem, że wiele elementów tej historii mogłoby się zdarzyć mi czy komuś kogo znam. Wielką siłą tej książki wydaje się być ponadpokoleniowość problemów z którymi zmagają się osoby wchodzące w dorosłość. Mimo, że nie każdy z nas przeżyje tak dramatyczne wydarzenia, to myślę, że każdy odnajdzie w Norwegian Wood momenty w których poczuje, że Murakami pisał tylko dla niego. Niby prosta powieść obyczajowa/coming of age story a tak naprawdę piękna opowieść o puszczaniu przywiązania i ukazująca, że jesteśmy w pewnym stopniu sumą naszych doświadczeń i osób które stanęły na naszej drodze.

„Norwegian Wood” to poruszająca i intymna opowieść o dorastaniu, stracie i skomplikowanych relacjach międzyludzkich. Autor w subtelny sposób ukazuje emocjonalne zagubienie bohatera, który próbuje odnaleźć sens w świecie pełnym bólu i nostalgii. Klimat powieści jest melancholijny, a jednocześnie niezwykle wciągający, dzięki czemu czytelnik łatwo zanurza się w jej atmosferze. Na szczególną uwagę zasługuje sposób przedstawienia miłości – delikatnej, ale też destrukcyjnej i trudnej do uchwycenia. Narracja jest spokojna i refleksyjna, co pozwala lepiej zrozumieć psychikę postaci oraz ich wybory. To książka, która zostaje w pamięci na długo i skłania do głębokich przemyśleń o życiu i relacjach.

27288 użytkowników ma tytuł Norwegian Wood na półkach głównych
5993 użytkowników ma tytuł Norwegian Wood na półkach dodatkowych

Haruki Murakami
Haruki Murakami
Japoński pisarz, eseista i tłumacz literatury amerykańskiej. Ukończył dramat klasyczny na Wydziale Literatury Uniwersytetu Waseda w Tokio. W wieku 30 lat wydał swoją pierwszą powieść „Hear the Wind Sing” (1979). Po napisaniu wysłał ją na konkurs literacki, zajmując pierwsze miejsce i zdobywając nagrodę Gunzō. Kolejnymi utworami Murakamiego były: „Pinball, 1973” (1980) i „Przygoda z owcą” (1982). Te trzy utwory nazywane są Trylogią „Szczura”, od przydomka narratora. Następne książki: „Koniec świata i Hard-boiled Wonderland” (1985, nagroda Jun'ichirō Tanizaki),„Tańcz, tańcz, tańcz” (1988) i „Na południe od granicy, na zachód od słońca” (1992) ugruntowały jego pozycję jako pisarza, a także przyniosły mu sławę na Zachodzie, głównie w Stanach Zjednoczonych. Najnowsza, dwutomowa powieść nosi tytuł „Śmierć komandora” (2018). Książka „Mężczyźni bez kobiet” była nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura piękna.

Cytaty z książki Norwegian Wood