Gaugamela 331 p.n.e.

- militaria, wojskowość
- 1988-01-01
- 1988-01-01
Opis Bitwy stoczonej między wojskami Aleksandra Wielkiego i króla perskiego Dariusza III
Kup Gaugamela 331 p.n.e. w ulubionej księgarni
Oceny książki Gaugamela 331 p.n.e.
213 użytkowników ma tytuł Gaugamela 331 p.n.e. na półkach głównych- Przeczytane 139
- Historyczne Bitwy 14
- Historia 12
- Starożytność 5
- Historyczne bitwy 5
- historia 4
Tagi i tematy do książki Gaugamela 331 p.n.e.
Cytaty z książki Gaugamela 331 p.n.e.
Postanowiłem uderzyć jawnie, za dnia: wolę żałować potem niepomyślnych wyników niż wstydzić się odniesionego zwycięstwa.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gaugamela 331 p.n.e.
Dobrze napisana, z mapami sytuacyjnymi i nawet się nie zestarzała, pomimo prawie 40 lat od pierwszego wydania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa dość wiekowa Książka jest napisana w pełni zgodnie z kanonem serii. Brakuje mi w niej finału, konsekwencji bitwy w rozumieniu politycznym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBitwa która zmiotła perską armię i umożliwiła Aleksandrowi Wielkiemu podbicie Persji. Książka dawno przeczytana, a starożytność nigdy nie była moim zainteresowaniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo tu dużo mówić - klasyka. Nie jest to topowa książka tegoż wydawnictwa, ale warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Gaugamela 331 r. p.n.e.' E. Dąbrowa
Plusy:
+ szczegółowo analizuje bitwę pod Gaugamelą
+ opisuje zadania bojowe poszczególnych oddziałów
+ książka zawiera katalog oddziałów Aleksandra Wielkiego
+ autor przedstawia opis uzbrojenia
+ autor omawia wydarzenia dotyczące wyprawy perskiej Aleksandra Wielkiego od 334 do 331 r. p.n.e - momentu rozpoczęcia bitwy pod Gaugamelą
Minusy:
- autor nie wskazał na znaczącą rolę jazdy tesalskiej w bitwie pod Gaugamelą
- nie skupił się na analizie dowodzenia Parmeniona i tego jak wywiązał się on ze swoich zadań bojowych
- skupił się jedynie na ocenie dowodzenia Aleksandra Wielkiego
- mniejszą wagę przywiązuje do analizy dowodzenia Dariusza III
- nie przedstawia ocen dowodzenia oficerów Aleksandra Wielkiego np. Simmiasa, Kraterosa
'Gaugamela 331 r. p.n.e.' E. Dąbrowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna klasyczna pozycja. Już dawno temu ją czytałem. Jestem zadowolony z lektury. Moja ocena: Daje 8/10.
Plusy:
+ szczegółowo analizuje bitwę pod Gaugamelą
+ opisuje zadania bojowe poszczególnych oddziałów
+ książka zawiera katalog oddziałów Aleksandra Wielkiego
+ autor przedstawia opis uzbrojenia
+ autor omawia...
7/10
7/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnimi czasy trafiałem na jedne z najdłuższych habeków, więc tym razem przyszła pora na chyba najkrótszą pozycję w serii. Tekst główny liczy zaledwie 118 stron, ale trzeba przyznać, że książka jest bardzo konkretna jeśli chodzi o treść. Autor rozpoczyna rozważania od panowania Filipa II Macedońskiego i opisuje walki Macedonii z greckimi polis oraz drogę państwa do uzyskania hegemonii w regionie. Kolejne rozdziały to już omówienie kampanii Aleksandra Macedońskiego. Nie brakło również opisów bitew nad Granikiem czy pod Issos, chociaż moim zdaniem, w tej kwestii autor trochę poszedł na łatwiznę postanawiając dość długie cytaty z antycznych źródeł. Rozdział o tytułowej bitwie poprzedza fragment dotyczący armii obu walczących stron. Samo starcie pod Gaugamelą opisane zostało w bardzo interesujący sposób. Ciekawy również jest aneks, gdzie Dąbrowa umieścił fragmenty z czterech źródeł dotyczących bitwy - Arriana, Kurcjusza Rufusa, Diodora Sycylijskiego i Plutarcha z Cheronei. Jeśli chodzi o standardy serii, to książka jest nietypowa ze względu na kolorowe plany bitew, co niestety pozostało jednorazowym incydentem i nie stało się normą. W kwestii map, brakuje mi trochę ogólniejszego przedstawienia Starożytnej Grecji (podboje Filipa II to 1/3 książki) oraz kampanii i marszu Aleksandra Wielkiego (jest tylko mapa pokazująca marsz Aleksandra przez Mezopotamię).
Ostatnimi czasy trafiałem na jedne z najdłuższych habeków, więc tym razem przyszła pora na chyba najkrótszą pozycję w serii. Tekst główny liczy zaledwie 118 stron, ale trzeba przyznać, że książka jest bardzo konkretna jeśli chodzi o treść. Autor rozpoczyna rozważania od panowania Filipa II Macedońskiego i opisuje walki Macedonii z greckimi polis oraz drogę państwa do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka krótka, ale ciekawa. Moja pierwsza książka jaką przeczytałem o Filipie i jego synu Aleksandrze bo choć jej tytuł nawiązuję do bitwy to dowiemy się też co nieco o poczynaniach Filipa w Grecji bo przecież, żeby w ogóle przedstawić tą bitwę to trzeba doprowadzić do tego jak do niej doszło. Nie będzie to ostatnia książka tego typu za która się wziąłem ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Gaugamela" ma (prawie) wszystko, czego bardzo dobra książka popularnonaukowa potrzebuje, aby przykuć uwagę czytelnika.
Edward Dąbrowa przybliża w niej najpierw przyczyny ataku Macedończyków i Greków na perskie imperium króla Dariusza. Potem opisuje dosyć szczegółowo pierwsze starcia obu armii w Azji Mniejszej (bitwy nad Granikiem i pod Issos),aby przejść do oblężenia Tyru i Gazy przez Aleksandra Wielkiego. Sam pobyt tego doskonałego dowódcy w Egipcie zostaje wytłumaczony przy wykorzystaniu najnowszych (w czasie powstania książki) danych i ukazuje Aleksandra jako pragmatyka, który potrafił doskonale planować swoje posunięcia i miał zawsze na uwadze dobro swojej armii.
Samej kampanii 321 roku p.n.e. poświęca autor osobny rozdział. Po nim następuje przedstawienie sił i wyposażenia obu armii (duży plus tej monografii). Kulminacyjna bitwa została zrelacjonowana bardzo szczegółowo i przy pomocy kilku dobrych szkiców, które znakomicie ułatwiają orientację w czasie lektury. W całej serii "Historyczne bitwy" nie spotkałem się dotychczas z tak dobrym opisem samego starcia.
Po krótkim zakończeniu książki Dąbrowa dołącza obszerny aneks z relacjami starożytnych historyków i słowniczkiem specyficznych pojęć z omawianej epoki.
Mimo swojego wieku "Gaugamela" jest nadal bardzo dobrym przyczynkiem do historii wyprawy Aleksandra Wielkiego. Szkoda jedynie, że wykorzystane czarno-białe ilustracje są na tak niskim poziomie. Ale to już problem ówczesnej poligrafii a nie autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEdward Dąbrowa przybliża w niej najpierw przyczyny ataku Macedończyków i Greków na perskie imperium króla Dariusza. Potem opisuje dosyć szczegółowo pierwsze starcia obu armii w Azji Mniejszej (bitwy nad Granikiem i pod Issos),aby przejść do oblężenia...
Praca dobra. Na uznanie zasługuje fakt umieszczenia opisów starożytnych historyków. Brakuje niestety mapy politycznej która ułatwiła by uzmysłowienie sobie rozmachu kampanii Aleksandra przeciw Dariuszowi Mimo to nie dostrzegłem błędów merytorycznych. Język raczej prosty pozbawiony zbędnej terminologii fachowej która ucieszy laików. w temacie starożytności. Ludzie oczekujący więcej mogą tę książkę potraktować jako wstęp do dbalszego zgłębiania wiedzy.