Historia Polski do 1572

Okładka książki Historia Polski do 1572 autora Tomasz Jurek, Edmund Kizik, 9788301173951
Okładka książki Historia Polski do 1572
Tomasz JurekEdmund Kizik Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Seria: Historia Polski - seria nowa historia
historia
Historia Polski - seria nowa
2013-01-01
2013-01-01

Kup Historia Polski do 1572 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia Polski do 1572

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia Polski do 1572

Część napisana przez prof. Jurka jest dobra ale cześć napisana przez prof. Kizika, to już porażka. Chaos w układzie treści.

Bardzo cenię prof. Jurka. Pierwsza część podręcznika jest ok. Może wydarzenia polityczne są nieco za ogólne, ale nie wymagam od takiej syntezy bardzo dużej szczegółowości. Druga część pracy od wojny trzynastoletniej, za którą odpowiada prof. Kizik, jest za to kompletnie niestrawna. Nie podoba mi się przede wszystkim układ, który jest nieczytelny. Ani tematyczny, ani chronologiczny. Ot kilka ważnych zagadnień - ruch egzekucyjny, reformacja w Polsce itp. Wiadomości z poszczególnych panowań są rozproszone po różnych rozdziałach w sposób mocno chaotyczny. Do XVI wieku zdecydowanie lepszy jest podręcznik Markiewicza, Baczkowskiego (część od wojny 13-letniej do 1506) czy Grzybowskiego.

93 użytkowników ma tytuł Historia Polski do 1572 na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Historia Polski do 1572 na półkach dodatkowych

Okładka książki Kronika Miasta Poznania 1/2025 Józef Dobosz, Tomasz Jasiński, Tomasz Jurek, Hanna Kóčka-Krenz, Danuta Konieczka- Śliwińska, Przemysław Matusik, Maciej Michalski, Andrzej Pleszczyński
Okładka książki Liber Romani. Studia ofiarowane Romanowi Michałowskiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin Agnieszka Bartoszewicz, Andrzej Buko, Marian Dygo, Tomasz Jurek, Robert Kasperski, Halina Manikowska, Jakub Morawiec, Grzegorz Pac, Zbigniew Pianowski, Aneta Pieniądz, Jerzy Pysiak, Maksymilian Sas, Krzysztof Skwierczyński, Jerzy Strzelczyk, Jarosław Wenta, Leszek Wetesko
Okładka książki Gród piastowski w Gieczu. Geneza – funkcja – kontekst Jacek Banaszkiewicz, Zbigniew Dalewski, Elżbieta Indycka, Tomasz Jurek, Michał Kara, Teresa Krysztofiak, Borys Paszkiewicz, Andrzej Pleszczyński, Teresa Rodzińska-Chorąży, Ewa Wolnicz–Pawłowska, Andrzej Marek Wyrwa
Okładka książki Początki Łęczycy- Tom I Ryszard Grygiel, Tomasz Jurek
Początki Łęczycy- Tom I Ryszard Grygiel, Tomasz Jurek
Tomasz Jurek
Tomasz Jurek
Profesor, pracownik Instytutu Historii PAN. Specjalizuje się w historii Polski średniowiecznej. Autor i redaktor naukowy monografii, podręczników, haseł do słowników i leksykonów oraz artykułów naukowych.

Historia powszechna. Średniowiecze Roman Michałowski
Historia powszechna. Średniowiecze
Roman Michałowski
Zdecydowałem się napisać opinię, aby trochę stanąć w obronie autora tego podręcznika, gdyż oceny w kategorii 3/4 na 10 uważam za nieśmieszny żart w stosunku do tej książki. Jak napisał kiedyś Roger Collins we wstępie do swojego podręcznika do historii wczesnego średniowiecza, iż szybko uświadomił sobie jakoby pozycja jego skazana jest na zły odbiór, ponieważ nie dogodzi ona żadnemu z czytelników (bo jak uważa sam autor nie może każdego z poruszonych tematów opisać w 100%, bo po pierwsze praca ta mogłaby zająć wiele lat, po drugie zaś książka zajęłaby kilka tysięcy stron i musiałaby być wydana w wielu tomach). Tak najwyraźniej jest też z książką R. Michałowskiego. Jest to bardzo dobry podręcznik do historii średniowiecza, natomiast widać największe zamiłowanie tego autora do wczesnego średniowiecza i ten okres historyczny w książce został napisany najbardziej rzetelnie, z dużą szczegółowością. Pełne, a szczególnie późne średniowiecze zostało potraktowane bardziej ogólnikowo, może lekko po macoszemu, ale z drugiej strony nie ma co się dziwić, ilość źródeł historycznych dla wielu regionów drastycznie rośnie, co skutkuje tym, że należy dokonać pewną selekcję co do ważności wydarzeń historycznych. Nie zmienia to faktu, że nadal jak na podręcznik akademicki najważniejsze wydarzenia (związane z kręgiem kultury i historii europy) zostały w nim zawarte i w ogromnej większości bardzo dobrze opisane. Lubię wracać do tej pozycji, ze względu na zwięzłą narrację i odpowiedni dobór słów autora. R. Michałowski bardzo dobrze opisuje również sprawy społeczne i związane ze średniowieczną religijnością.
Daniel Janusz - awatar Daniel Janusz
Historia Polski 1795-1914 Jerzy Zdrada
Historia Polski 1795-1914
Jerzy Zdrada
Rzadko kiedy podręcznik do historii jest lekturą wciągającą – za dużo tam dat, postaci i wydarzeń, które opisane drobiazgowo, szybko ulatują z pamięci. Książka Jerzego Zdrady jest podręcznikiem akademickim i nie różni się od innych, podobnych jej pozycji. Opis wydarzeń obejmuje okres od dokonania III zaboru aż po wybuch I wojny światowej. Autor najwięcej miejsca poświęca Królestwu Polskiemu (zabór rosyjski),zapewne z tego powodu, że w nim działo się najwięcej i obydwa powstania miały w nim miejsce. Relacja z pozostałych dwóch zaborów zbyt często jest skrótowa – brakuje szerokiego tła socjologicznego, a nadmiar postaci i szczegółowo wymienionych wydarzeń, jest męcząca. Jednak to, czego najbardziej brakuje to mapy. Owszem, jest ich kilka, ale zdecydowanie za mało na to, by umieścić wydarzenia w kontekście geograficznym. Ktoś, kto jest laikiem, powinien czytać tę książkę z atlasem historycznym pod ręką . Co mnie najbardziej raziło, to błędy, przepuszczone przez redakcję. Autor wielokrotnie wspomina Dolny Śląsk, przywołuje mniejszość polską tam mieszkającą lub też informuje o wydarzeniach ważnych dla Polski, które miały miejsce w tym regionie. Nigdy jednak nie informuje, że Dolny Śląsk ani Śląsk Opolski nie podlegały zaborom, bo w tamtym czasie były integralną częścią Prus. Czytelnik jednak kończy lekturę, że te ziemie musiały być rdzennie polskie, co jest ewidentnym przekłamaniem. Nasuwał mi się jeden wniosek – albo autor pisał książkę w poprzednim ustroju, albo też nie przywiązuje zbytnio uwagi do faktów. Z tego właśnie powodu, w moich oczach tracił na wiarygodności.
Fille - awatar Fille
Między dwiema wojnami 1919 - 1939. Zarys historii dyplomatycznej Henryk Batowski
Między dwiema wojnami 1919 - 1939. Zarys historii dyplomatycznej
Henryk Batowski
Książka ta ma jedną wadę: całość zagadnień przedstawiona jest z perspektywy obowiązującej w historiografii PRL-owskiej. Stąd pełno w niej odpowiedniej, wartościującej leksyki: burżuazyjny, postępowy, reakcyjny etc. W sposób zgoła niesamowity ukazane są dyplomatyczne działania (zawsze pokojowe) ZSRR. W przypadku wojny polsko-bolszewickiej czytelnik może się dowiedzieć tylko o tym, że w wyniku zmiany sytuacji na froncie latem 1920 r. rokowania pokojowe przeniesiono z Mińska do Rygi (sic!). Podobnych uwag jest w książce wiele, a Autor forsuje podstawowe tezy historiografii PRL: niepodległość dała Polsce wielka rewolucja październikowa, a jedyną słuszną postawą polityczną II RP było przymierze antyniemieckie z ZSRR. Pewnych rzeczy nie ma wręcz co komentować... Podałem więc główną wadę tego podręcznika. Dodam jeszcze, że odczuwa się brak jakichkolwiek map oraz brak kalendarium najważniejszych wydarzeń. Teraz czas na plusy. Książka została napisana fachowo z uwzględnieniem ogromnej literatury naukowej w wielu językach (choć trzeba zaznaczyć: praca powstawała około 30 lat temu!),jest więc plonem wieloletnich studiów prof. Batowskiego w dziedzinie historii dyplomacji. Nota bene tym zagadnieniom poświęcił kilka innych swoich opracowań. Mimo dość niełatwej, nasyconej fachowymi terminami dyplomatycznymi treści książkę czyta się dobrze. Poziom merytoryczny jest wysoki, szczegółowość dość duża. Zastanawiam się tylko, na ile "Między dwiema wojnami..." jest ciągle aktualne w świetle nowszych ustaleń. Myślę, że mimo wszystko dla osób zainteresowanych historią okresu międzywojennego jest to pozycja absolutnie obowiązkowa, stanowiąca punkt wyjścia dla dalszych lektur. Wszak to tylko zarys. Tomasz Babnis
Elevander - awatar Elevander

Cytaty z książki Historia Polski do 1572