Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich

Okładka książki Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich autora Andrzej Juliusz Sarwa, 9788362173389
Andrzej Juliusz Sarwa Wydawnictwo: Armoryka Seria: Biblioteka Tradycji Europejskiej powieść historyczna
powieść historyczna
Biblioteka Tradycji Europejskiej
2005-01-01
2005-01-01

Kup Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich

Książka zawiera zbiór kilku irlandzkich oraz brytyjskich baśni. Każda według mnie jest pięknie napisana i przyjemnie się je czyta. Niektóre są do siebie trochę podobne inne bardziej oryginalne, a wszystkie jest łączy nauka pokory, na którą musieli się zdobyć główni bohaterowie opowiadań.

Zwykle kiedy sięgam po bajki wyraźnie oznaczone jako typowe dla jakiegoś regionu, chciałabym też znaleźć jakieś smaczki, cechy charakterystyczne w fabule czy języku, które odróżnią je od innych bajek. Oczywiście, znakomita część takich wrażeń to zasługa tłumacza, ale z marnej opowieści nawet tłumacz nie zrobi arcydzieła.

Andrzej Sarwa bardzo się starał. Może nawet miejscami za bardzo, bo chociaż szczęśliwie uniknął pseudośredniowiecznych udziwnień, tak barwność opisu miejscami ociera się o wodolejstwo w sam raz dla młodszych czytelników.
Pięć opowiadań koncentruje się w zasadzie na dwóch wątkach: odczarowania urodziwej damy, która czy to za sprawą wad, czy za sprawą cnót zostaje pozbawiona własnej postaci lub wrażeń śmiertelnika po pobycie w zaklętej krainie względnie krainie elfów.
W zasadzie smaczków anglosaskich jest tu do upojenia - popularny motyw odczarowania ma wyraźną wymowę dydaktyczną, pobyty w magicznych krainach również: bohater albo musi nauczyć się powściągać swoją chciwość, albo doceniać dar życia na ziemi i uczucia innych ludzi. Pomimo tej wartości wychowawczej, nie znajdziemy tu taniego moralizatorstwa.
Niby wszystko jest - tylko wrażenia nie zrobiły na mnie żadnego. Bo mogło być ładniej, ciekawiej, przyjemniej, a wyszło raczej mdło. A szkoda.

Andrzej Sarwa bardzo się starał. Może nawet...

O Tam Linie dowiedziałam się z kompendium Sapkowskiego tyczącego fantasy, toteż tym chętniej sięgnęłam po ten przepięknie ilustrowany zbiorek opowieści sięgający zamierzchłej przeszłości Wielkiej Brytanii, gdy po świecie chodziły elfy, czarownice i inne nadprzyrodzone istoty.
Wszystkie historie opracowane przez Adama Sarwę łączy tak nam dobrze znany baśniowy schemat fabularny:oto rycerz wyprawia się w bór na polowanie, goni za zwierzyną, odłącza się od towarzyszy i możemy mieć pewność, że przed zapadnięciem zmroku odnajdzie tajemnicze dworzyszcze, którego właścicielka jest zamienioną w szkaradę pięknością. Bohater odważnie przechodzi próbę, piękność odzyskuje swą jakże bladą i gładką postać, po czym zostaje żoną dzielnego junaka. Tak dokładnie jest w pierwszej opowieści, "Przygodzie króla".
W każdej historii spotykamy popularne w baśniach i legendach motywy: przemiany, wędrówki, próby. Bohater musi odnaleźć w swym sercu siłę, by przejść zwycięsko testy, którym jest poddawany. Każdy błąd będzie natychmiast ukarany, tak jak dzielność i wytrwałość zostaną nagrodzone.
Dla mnie najciekawsza okazała się ostatnia opowieść, "Rycerz i Alison Gross". Alison, która przed laty poświęciła swą urodę w zamian za długowieczność, mieszka w zamku położonym gdzieś w leśnych ostępach, wiodąc życie jałowe i bezcelowe. Gdy do jej zamku przybywa rycerz, wiedźma proponuje mu małżeństwo. Odrzucona, przemienia nieugiętego młodzieńca w węża... smutna opowieść o pragnieniu nieśmiertelności oraz o tym, jak łatwo można zmarnować sobie życie.
Polecam tym, którzy lubią wszystko, co baśniowe.

152 użytkowników ma tytuł Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich na półkach dodatkowych

Okładka książki Konstelacja Grozy. Pielgrzymka Cieni. Pamięci Tadeusza Oszubskiego Przemysław Budziński, Norbert Góra, Monika Jonak, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Wojciech Kulawski, Małgorzata Lewandowska, Kornel Mikołajczyk, Mariusz Olejniczak, Jacek Pelczar, Kamil Radoń, Jacek Rybiński, Andrzej Juliusz Sarwa, Arkadiusz Siejda, Małgorzata Stawicka, Joanna Szmytkowska, Zeter Zelke
Okładka książki Antologia diaboliczna. Tam, gdzie umiera duch Krzysztof T. Dąbrowski, Sebastian Fit, Norbert Góra, Marcin Karaśkiewicz, Monika Kilijańska, Maciej Klimek, Aleksandra Knap, Wojciech Kulawski, Kazimierz Kyrcz jr, Adam Loraj, R.A. Olek, Tadeusz Oszubski, Michał Pleskacz, Andrzej Juliusz Sarwa, Rafał Grzegorz Sawicki, Henryk Tur, Flora Woźnica, Zeter Zelke
Andrzej Juliusz Sarwa
Andrzej Juliusz Sarwa
Polski pisarz, poeta, tłumacz i dziennikarz. Debiutował 12 kwietnia 1975 trzema wierszami na antenie II programu Polskiego Radia w Warszawie; debiut drukowany - wiersz Mój synek w almanachu „Pierwszy komunikat” (Sandomierz 1976). Jest laureatem I Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. ks. Jerzego Popiełuszki, Bydgoszcz 1992 - wyróżnienie w dziedzinie prozy. W 1990 został członkiem Stowarzyszenia Autorów Polskich, w 1992 - Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, zaś od 1997 jest członkiem Związku Literatów Polskich. Posiada bardzo bogaty dorobek twórczy, obejmujący wiele dziedzin. Jest autorem ponad 100 książek.

Cytaty z książki Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich

Dodaj cytat z książki Tam Lin i Królowa Elfów. Prastare legendy i opowieści z Wysp Brytyjskich