Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady.

Okładka książki Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady. autorstwa Janusz Kazimierz Zawodny
Janusz Kazimierz Zawodny Wydawnictwo: Instytut Pamięci Narodowej Cykl: Relacje i wspomnienia (tom 6) historia
historia
Relacje i wspomnienia (tom 6)
2004-01-01
2004-01-01
„[…] Książka stanowi zbiór wywiadów przeprowadzonych przeze mnie osobiście. Respondenci to ludzie odpowiedzialni za decyzje rozpoczęcia powstania podjęte zarówno w Londynie, jak i w Warszawie, m.in. premier Stanisław Mikołajczyk i gen. Tadeusz „Bór”-Komorowski; uczestnicy walk z bronią w ręku; lotnicy pod brytyjską komendą niosący pomoc Warszawie; dyplomaci w Waszyngtonie i Moskwie, w Rzymie i Londynie. Jako uczestnik powstania, a później politolog i profesor amerykańskich uniwersytetów, zbierałem te wywiady w sześciu krajach w latach 1965–1972 (w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, w Anglii, Francji, Niemczech i Włoszech). W Polsce w okresie PRL obiektywne zbieranie materiałów na temat Powstania Warszawskiego nie było możliwe. Od 1944 roku żyję na emigracji.
Wywiady z Polakami nie były łatwe. Jak zwykle w sytuacjach kontrowersyjnych mieli „pasję do prawdy, ale odmienne percepcje dowodów”. Wywiady prowadziłem w różny sposób. Dawałem respondentowi do wyboru albo do dyspozycji mikrofon, albo sporządzanie autorskich notatek verbatim podczas wywiadu.
[…]
Mimo, że z wieloma wypowiedziami nie mogłem się zgodzić, nie wdawałem się w dyskusje ani też nie kwestionowałem ich treści, celem bowiem wywiadów było archiwalne zbieranie wypowiedzi respondentów, bez interpretacji prowadzącego wywiady.
[…]
Treść i przebieg wywiadów były różne: od pasji powtórnego przeżywania walki aż po ostrożny język dyplomatów. Im większa była wiedza o decyzji powstania – tym większa istniała niechęć do udzielenia wyczerpującego wywiadu (dotyczy to np. gen. Tadeusza Pełczyńskiego).
Jeśli Czytelnik wywiadów ma zdanie odmienne od wyrażającego własny pogląd respondenta, to niekoniecznie przeczy to mojemu poglądowi, gdyż po prostu przekazuję to, co usłyszałem, i nie ponoszę odpowiedzialności za wypowiedzi i poglądy respondentów”.

Kup Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady. w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady.

Ciekawe wywiady z uczestnikami PW, mniej ciekawe z osobami odpowiedzialnymi za wybuch PW.

Książka wybitna, arcyciekawa. Niezbędna dla zrozumienia jak i dlaczego wywołano PW'44. Dla dyskutujących o słuszności, bądź nie słuszności, wspomnianej decyzji - lektura niezbędna.

Powstanie Warszawskie jest jednym z najtragiczniejszych momentów drugiej Wojny Światowej. Zrównanie z ziemią stolicy narodu, który od tysiąca lat kształtował losy Europy Środkowo-Wschodniej, a z nim zaprzepaszczenie dorobku pokoleń Polaków, śmierć tysięcy cywili, nieznane w historii okrucieństwo najeźdzcy, przekonuje mnie, że niestety jest to także najtragiczniejsze wydarzenie w historii Polski. Warto, więc pamietać o tym zrywie.

Wywiady przeprowadzone przez Janusza Zawodnego pozwalają poznać realia życia i śmierci w walczącej Warszawie oraz wydarzenia i osoby, które przyczyniły się do powstania. Większość z rozmówców podkreśla heroizm, gotowość do poświęcenia, który towarzyszył tamtym dniom. Dzięki rozmowom zarówno z wyższymi oficerami, jak i szeregowymi żołnierzami i przedstawicielami dyplomacji książka jest obiektywna oraz stanowi dobrą lekcję historii i miłości do Ojczyzny.

Autor nie ocenia, nie komentuje, pozwala czytelnikowi na samodzielną ocenę wspomnień, każdego ze swoich rozmówców i wyciągnięcie wniosków, bo przecież prawda o powstaniu jest najważniejsza.

Polecam każdemu.

30 użytkowników ma tytuł Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady. na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady. na półkach dodatkowych

Janusz Kazimierz Zawodny
Janusz Kazimierz Zawodny
prof. Janusz Kazimierz Zawodny - polski politolog i historyk zamieszkały w Stanach Zjednoczonych. Rodowity warszawiak. W czasie II wojny światowej należał do Związku Walki Zbrojnej i AK. Uczestnik powstania warszawskiego. Po wojnie wyjechał do Stanów Zjednoczonych. Absolwent Stanford University (politologia). Był wykładowcą na licznych uczelniach Stanów Zjednoczonych. Autor sporej ilości publikacji historycznych, również tych wydanych w formie książkowej. Jego książka pt. "Death in the Forest: The Story of Katyn Forest Massacre" została przetłumaczona na polski, francuski, włoski i norweski. Odznaczony Krzyżem Walecznych i Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej. Wybrane publikacje: "Death in the Forest. The Story ot Katyn Forest Massacre" (1962, polskie wydanie: "Katyń", Editions Spotkania, 1989),"Nothing but Honour. The Story of Warsaw Uprising, 1944" (1978),"Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady" (Wyd. Instytutu Pamięci Narodowej, 1994),"Motyl na śniegu" (Askon, 2004). Żona: LaRae Koppit, syn Roman.

Cytaty z książki Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady.

Dodaj cytat z książki Uczestnicy i świadkowie Powstania Warszawskiego. Wywiady.

Ciekawostki historyczne