"Do Not Resuscitate" czyli kiedy można odstąpić od reanimacji?

- zdrowie, medycyna
- 2011-02-23
- 2011-02-23
"Sztuczne zapłodnienie, terapia genowa, klonowanie, diagnostyka prenatalna, komórki macierzyste, hybrydy, eugenika..."Jak dzisiaj mówić o rzeczach trudnych, nie gubiąc się w gąszczu specjalistycznego słownictwa? Z potrzeby odpowiedzi na trudne pytania zrodziła się seria ABC bioetyki. W każdym tomiku postaramy się wprowadzić czytelnika w tajniki techniczne danego problemu, metody badawczej lub stosowanej terapii, by następnie przejść do kwestii moralnych, jakie się z nim wiążą.
Drugi tomik serii ABC bioetyki dotyka niezwykle intrygującego problemu związanego z zasadą Do Not Resuscitate (DNR) - możliwości odstąpienia od reanimacji w szczególnych sytuacjach. Publikacja przedstawia problemy końca ludzkiego życia (uporczywa terapia, jakość życia, proporcjonalność i nieproporcjonalność leczenia, problem bólu, cierpienia, eutanazji, umierania oraz śmierci mózgowej
Kup "Do Not Resuscitate" czyli kiedy można odstąpić od reanimacji? w ulubionej księgarni
Oceny książki "Do Not Resuscitate" czyli kiedy można odstąpić od reanimacji?
6 użytkowników ma tytuł "Do Not Resuscitate" czyli kiedy można odstąpić od reanimacji? na półkach głównych- Przeczytane 3
- Przeczytane w 2013 1
- STUDENCKIE- MEDYCYNA-POSZUKUJĘ 1
- Warto przeczytać 1
- Zdrowie / Medycyna 1
- Religia 1
Tagi i tematy do książki "Do Not Resuscitate" czyli kiedy można odstąpić od reanimacji?
Cytaty z książki "Do Not Resuscitate" czyli kiedy można odstąpić od reanimacji?
Dodaj cytat z książki "Do Not Resuscitate" czyli kiedy można odstąpić od reanimacji?
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce "Do Not Resuscitate" czyli kiedy można odstąpić od reanimacji?
Jestem bardzo zaskoczona tą pozycją. Po części ze względu na jej rozmiar - ile informacji można zawrzeć na 82 stronach?, ale również dlatego, że patrząc na wydawnictwo (Św. Stanisława BM) spodziewałam się, iż będę szturmowana bogobojnymi opiniami.
Nie mogłabym mylić się bardziej.
Pani Morończyk pozwala czytelnikowi wybrać, po której stronie barykady stanie. Nie odwołuje się do emocji, ale przytacza fakty i badania naukowe. Podkreśla obszary, w których środowisko medyczne zgadza się z kościelnym; w kwestiach spornych obiektywnie pokazuje rację obu stron. I choć nie porusza łatwej tematyki, szczerze mogę stwierdzić, iż lektura "DNR..." była dla mnie czystą przyjemnością.
Gorąco polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mogłabym mylić się bardziej.