Opowieść o życiu na dworze królewskim w Bangkoku u schyłku XIX wieku. Życie codzienne w pałacu, oglądane oczyma młodej dziewczyny, imponuje bogactwem egzotycznych zwyczajów i barwnych obrzędów, tak charakterystycznych dla kolorytu Dalekiego Wschodu.
Porównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Ładna książka i może byłby z tego tajski Lampart (ostatecznie traktuje o stopniowej westernizacji i ostatnich dniach tajskiej arystokracji, epoki schyłku chulalongkorna) ale niefortunnie kukrit zbacza w stronę dydaktyzmu i pochwały posłuszeństwa wobec starszych
Losy Ploi, córki szanowanego urzędnika, są w tej powieści tłem dla zwyczajów panujących w Tajlandii w XIX w. Poznajemy zarówno uroki życia codziennego na Wewnętrznych Podwórcach, jak i barwne i huczne obrzędy z najważniejszych okazji w życiu ówczesnych Tajów - postrzyżyn, ślubów, pogrzebów. Książę Kukrit przedstawia Tajów i Tajlandię jako pogodny, życzliwy naród, kochający swego króla, szanujący rodzinę i siebie nawzajem i spokojnie idący przez życie - tak przez jaśniejsze, jak i bardziej mroczne jego dni. "Syjamka" to radosny, kolorowy obraz tego kraju i jego mieszkańców.
OPINIE i DYSKUSJE o książce Syjamka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLosy Ploi, córki szanowanego urzędnika, są w tej powieści tłem dla zwyczajów panujących w Tajlandii w XIX w. Poznajemy zarówno uroki życia codziennego na Wewnętrznych Podwórcach, jak i barwne i huczne obrzędy z najważniejszych okazji w życiu ówczesnych Tajów - postrzyżyn, ślubów, pogrzebów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążę Kukrit przedstawia Tajów i Tajlandię jako pogodny, życzliwy naród, kochający...
Warta przeczytania książka (:
Warta przeczytania książka (: