Niewolnicy Snów. Część 1

Okładka książki Niewolnicy Snów. Część 1 autorstwa Dominika Budzińska
Okładka książki Niewolnicy Snów. Część 1 autorstwa Dominika Budzińska
Dominika Budzińska Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza Cykl: Niewolnicy Snów (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Niewolnicy Snów (tom 1)
2013-05-27
2013-05-27
„Niewolnicy Snów” Dominiki Budzińskiej to pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji i zaskakujących zdarzeń historia młodej dziewczyny, którą zaczynają nawiedzać dziwne sny i mrożące krew w żyłach koszmary. Jej dotychczas poukładany świat burzą nagłe zmiany, a wokół zaczynają dziać się rzeczy, których nie potrafi wytłumaczyć i zrozumieć. Pomagają jej nowi przyjaciele, a wśród nich tajemnicza Sofie i Scott, któremu przychodzi odegrać szczególną rolę w życiu młodej bohaterki. Okazuje się, że głęboko skrywana rodzinna tajemnica musi wreszcie wyjść na jaw, a kolejne sny stają się istotnym tropem w mozolnym dążeniu do odkrycia prawdy.

Kup Niewolnicy Snów. Część 1 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Niewolnicy Snów. Część 1

3892 590

Oceny książki Niewolnicy Snów. Część 1

Opinie i dyskusje o książce Niewolnicy Snów. Część 1

,,Niewolnicy snów" to dość osobliwa książka, która wywołała we mnie mieszane uczucia.
Gdy tylko zobaczyłam tytuł postanowiłam ją przeczytać. Na początku książka bardzo spełniała moje oczekiwania. Zafascynowała mnie bardzo. Po pewnym jednak czasie fabuła robiła się coraz bardziej dziwna i czasem lekko zagmatwana.
Nie podobało mi się, że w ciągu tak krótkiej znajomości Martika i Scott zakochali się na zabój w sobie.
Gdy skończyłam czytać nadal nie dowiedziałam się kim była Martika, Scott czy Sofie. Wiem, że jest druga część tej książki, ale uważam, że powinno to się choć trochę bardziej wyjaśnić o co tam chodziło.
Książka moim zdaniem leży gdzieś między opowiadaniem nie nadającym się na książkę, a prawdziwą książką.
Ogólnie zamysł całej fabuły przypadł mi do gustu, mimo innych wcześniejszych oczekiwań.
Podobało mi się, że książka (pomijając miłość Scotta i Martiki) była nieprzewidywalna i zwroty akcji były zaskakujące.
Z tego co wiem książka jest dostępna tylko w ebooku.
Reasumując moja ocena to mocne 6,5/10. Dałabym 7, gdyby nie niewyjaśniony wątek.
Czy polecam? Szczerze ciężko mi to stwierdzić.

Nie podobało mi się, że w ciągu tak krótkiej znajomości...

BLOG: iskraczyta.blogspot.com

Książka, która nie jest "tylko" młodzieżowa jak mogłoby się to wydawać. Pozycja, która spodoba się również i starszemu czytelnikowi, który zobaczy tutaj wiele oryginalności i ciekawą fabułę.

Powiem Wam, że nie spodziewałam się tak pozytywnych wrażeń. Opis mocno mnie zaintrygował. Liczyłam, że będzie to typowe fantasy. Jednak już sama Dominika Budzińska napisała mi, że książka jest nieco inna. I wiecie co pragnę w tym momencie napisać? Że niesamowicie cieszę się, że zaczęłam blogować, że zaczęłam wyszukiwać nowych polskich autorów. Zapewne gdyby nie to wszystko, to nie spotkałabym się z tą książką i nie poznałabym tej świetnej, fascynującej i wciągającej historii. Także na samym początku z całego serca dziękuję AUTORCE za to, że udostępniła mi aż dwa egzemplarze.

Zagadkowy jest sam tytuł i znakomicie "zapowiada" to, co możemy spotkać w książce. Na początku zastanawiałam się, jak można być "niewolnikiem snu" ? Czy te osoby będą jakoś usypiane na siłę, czy będzie to forma letargu? Otóż pomysł autorki był o wiele bardziej oryginalny. Pozwoliło mi to zastanowić się także nad takim filozoficznym aspektem. W 2011r. pewien wybitny polski kompozytor powiedział:

„Słuch ludzki jest zmysłem upośledzonym, ponieważ jest zupełnie bezbronny. Możemy zamknąć oczy, jeśli nie chcemy widzieć, możemy nie jeść, jeśli nam nie smakuje, możemy nie dotykać, jeśli nas parzy. Natomiast nie pomoże zatykanie uszu, a nawet zalepianie ich woskiem, jeśli nie chcemy słyszeć (…) Słuch nasz jest bezbronny i pod tym względem jesteśmy niewolnikami otaczającego nas świata (…).” (Lutosławski, 2011).

Autorka w tym momencie pokazuje nam, że możemy być również niewolnikami naszych snów. Czy tak naprawdę mamy wpływ na to, co nam się śni? Człowiek nie może po prostu nie spać. Czy ktokolwiek z Was nie miał NIGDY koszmaru? Sądzę, że raczej każdy choć raz w życiu obudził się z tym trwożącym strachem w środku nocy.

Główna bohaterka ma bardzo ciekawe imię - Martika. W wieku 17-nastu lat zaczyna przeżywać okropne sny, które stają się coraz bardziej realistyczne. Powoli nie odróżnia już rzeczywistości od fikcji, ma wrażenie, że zaczyna tracić zmysły. Oczywiście nie zdradzę Wam fabuły, ale powiem, że strasznie spodobała mi się kreacja tej postaci. Na początku widzimy zwykłą nastolatkę. Później dziewczyna niesamowicie się rozwija, dorośleje i zaczyna myśleć w bardzo dojrzały sposób. I nie jest to typ sierotki Marysi, który później staje się "legendarną bohaterką, która zawsze jest najlepsza". Pani Dominika pisze w niesamowity sposób i piękne ukazuje w książce relacje rodzinne oraz problemy, jakie mogą nastąpić w rodzinnych relacjach. Byłam zafascynowana opisem mamy bohaterki, czyli Emily. To kobieta, która niesamowicie dba o dom. Zawsze czysto, naszykowane śniadanie, obiady, wspólnie spędzany czas. Jednak w pewnym momencie następuje kryzys. Możemy w tym miejscu przeczytać o tym, że życie nie jest idealne. Przeczytać, że nie wszystko, co zaczyna się psuć trzeba od razu wyrzucić do kosza.

W tej książce jest jakaś taka niebywała moc. Moc przekazu, który niesamowicie motywuje do spojrzenia na siebie z innej perspektywy. Czytając myślałam sobie: dlaczego w moim domu nie zachowujemy się tak względem siebie?

Ponadto warto zwrócić uwagę, że książka według mnie W OGÓLE nie była przewidywalna. Spodziewałam się innego zakończenia, innego rozwoju wydarzeń. Zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona. Mały plusik dodatkowo dla Pań, które lubią przystojnych bohaterów - w książce pojawia się Scott, który kradnie serca nawet tych najbardziej opornych czytelników. Nie jakiś wiecie, rozwydrzony nastolatek. Mądre dialogi, ciekawy przekaz, ale wszystko to wplecione w nutkę lekkiej fantastyki. Czego chcieć więcej?

Bardzo podobało mi się umieszczenie całej akcji w Szkocji. Spodoba się to osobom, które czytały takie klimaty jak seria "Obca". Bardzo ciekawe opisy otoczenia, które nie są za długie i nie zanudzają. Autorka świetnie "zarządza" czasem w powieści. Nie opisuje każdej nudnej minuty naszej bohaterki, ale sprytnie zmienia bieg wydarzeń i wplata nowe wątki.

Chyba jedyny minus, o którym mogę napisać to podział na narracje między różnymi bohaterami. Owszem, był on przydatny i świetnie czytało się z perspektywy Martiki, Emily i (zdecydowanie za mało) z perspektywy Scotta. Lecz zdarzało się tak, że zmiany te następowały nagle, w środku strony, bez żadnego ostrzeżenia. Jestem zwolennikiem np. podpisywania tego, że dany fragment jest pisany z perspektywy konkretnej osoby. Mimo wszystko polecam. W tym wszystkim ten minus jest tak mały, że ledwie zauważalny. Autorka ma ciekawy styl pisarki i lekkie pióro, dzięki czemu czyta się szybko i z przyjemnością.

Osobiście bardzo "wkręciłam się" w tą książkę. Doczekała się ona już kontynuacji, o takim samym tytule (ale część II). Okładka pierwszej książki według mnie jest zdecydowanie lepsza, ale i tak z pewnością po nią sięgnę. Mam nadzieję, że będę miała okazje dorwać się do tej książki jak najszybciej (znacie studencki budżet!!!). Inaczej zwariuję! Niesamowicie i totalnie szczerze polecam Wam tą książkę. Mnie naprawdę zaskoczyła i nie spodziewałam się tak oryginalnej fabuły. Przyznać się, kto jeszcze o niej nie słyszał, a go zaintrygowałam?

BLOG: iskraczyta.blogspot.com

Zanim sięgnęłam po pierwszą część "Niewolników Snów" przeczytałam wiele opinii i to właśnie one mnie zachęciły. Nie będę pisać streszczenia powieści, bo wszystko zostało powiedziane. Ogólnie książka bardzo mi się podobała. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z podobnym motywem. Sny niosące powiew grozy zostały opisane fantastycznie i to one stanowią najmocniejszy fundament całej powieści.Koszmarne wizje na długo zapadają w pamięć, czasami przyprawiają o dreszcze, prowadzą nas śladami świata przeszłości. Jedyny minus jest taki, że mam niezły mętlik w głowie po przeczytaniu tej lektury, ale chyba właśnie po to powstają serie.

526 użytkowników ma tytuł Niewolnicy Snów. Część 1 na półkach głównych
94 użytkowników ma tytuł Niewolnicy Snów. Część 1 na półkach dodatkowych

Dominika Budzińska
Dominika Budzińska
Dominika Budzińska (1972). Autorka serii „Niewolnicy Snów. Część I” (wydanie I i II 2013),(wydanie III 2015),„Niewolnicy Snów. Część II” (2015) oraz powieści z gatunku współczesnej prozy kobiecej „Pani Nikt – pamiętnik” (2015). Absolwentka Wydziału Zarządzania na Uniwersytecie Warszawskim. Z zawodu marketingowiec. Od wielu lat związana z firmą medialną. Miłośniczka żeglarstwa i dalekich wypraw. Jak sama mówi - „Pisanie to pasja, która nadaje sens codzienności, na chwilę pozwala zmienić rzeczywistość, uwalnia myśli.” „Dotyk zła” - czwarta powieść pisarki to kolejny debiut, tym razem w dziedzinie kryminału.

Czytelnicy Niewolnicy Snów. Część 1 przeczytali również

Cień anioła Iwona Czarkowska
Cień anioła
Iwona Czarkowska
Ta książka przypomniała mi dlaczego ludzie tak nie chętnie sięgali po rodzimą prozę jeszcze parę lat temu. Nie jest to zła powieść, tyle, że została źle napisana, język jest okropny. Książka stara się pisać młodzieżowo i to jej się nie udaje, nikt tak nie mówił i nie mówi. Ech. Przy okazji bohaterowie są tacy płascy. Autorka próbuje im nadać cechy przez ich zainteresowania, atrbuty, ale to się nie sprawdza, postać bez charakteru z hobby, zostaje postacią bez charakteru. Jedyna postać trochę lepiej wykreowana to Staszek, kolega głównego bohatera. Jest on taką dobrą duszyczką tej historii. Przy okazji wydaje mi się że została zrobiona najlepiej przez to, że autorka miała pomysł by go przedstawić, a mianowicie jest podobny do Wodza z Lotu nad kukułczym gniazdem. No i mała siostra głównego bohatera mnie urzekła, to jak przekręcała zdania. Do tego trzeba dodać fabułę, w której nic się nie dzieje, nie licząc końca, ale on też nie był jakoś ciekawy. Przy okazji pojawiają się błędy logiczne. Autorka chciała poruszyć wiele problemów z którymi może zmagać się dzisiejsza młodzież, ale było ich za wiele, przez co wszystko było takie płaskie. Mamy tu poruszane problemy jak rasizm, alkoholizm, bezdomność, przemoc w szkole, biedę, samobójstwo, rozbite rodziny, śmierć członka rodziny i pewnie jeszcze coś czego sobie nie przypominam teraz. Za dużo tego było, i zbyt pobieżnie. Jeśli chodzi o akcje w której rozgrywa się powieść też nie jest zbyt dobrze stworzona. Akcja dzieje się w Warszawie, i zamiast opisać ją autorka postanowiła tylko wypisywać nazwy ulic/dzielnic w których znajduje się bohater. Jestem z Warszawy więc dla mnie to nie był jakiś problem bo znam te miejsca, ale większość raczej nie miała by pojęcia co to za miejsca. Musze jednak dodać jakiś plusy. Książkę czyta się naprawdę szybko i przy okazji nie denerwuje. Raczej nie polecam.
aktorka246 - awatar aktorka246

Cytaty z książki Niewolnicy Snów. Część 1

Każdy ma swoją mroczną tajemnicę

Każdy ma swoją mroczną tajemnicę

Dominika Budzińska Niewolnicy Snów. Część 1 Zobacz więcej

Prawo serii. Jak się wali, to wszystko naraz. Podobno tak właśnie działa.

Prawo serii. Jak się wali, to wszystko naraz. Podobno tak właśnie działa.

Dominika Budzińska Niewolnicy Snów. Część 1 Zobacz więcej

Została sama. Ze strachem, który nagle powrócił i tysiącem przerażających myśli. To już nie był kolejny koszmarny sen. To działo się naprawdę.

Została sama. Ze strachem, który nagle powrócił i tysiącem przerażających myśli. To już nie był kolejny koszmarny sen. To działo się naprawd...

Rozwiń