Fantastyczny świat Tomka Łebskiego

- 2013-01-01
- 2013-01-01
- Patryk Gołębiowski
- Patryk Gołębiowski
Zabawne perypetie szkolne jedenastoletniego chłopca, Tomka Łebskiego. Tomek chodzi do piątej klasy szkoły podstawowej. Lubi rysować, łatwo daje się ponieść wyobraźni i nie może się skupić na lekcjach. Często kłóci się ze swoją starszą siostrą Danką, nie oddaje na czas prac domowych i lubi płatać figle przemądrzałemu koledze z klasy, Markowi. Tomek jest miłośnikiem zespołu rockowego 3PACZKA. Zainspirowany ich sukcesem zakłada z najlepszym przyjacielem Darkiem własny zespół o nazwie PZOMBIE. Chce w ten sposób zaimponować Asi, koleżance z klasy, która mu się podoba.
Tak zaczyna się pierwsza część perypetii Tomka Łebskiego.
Tekst przeplata się z zabawnymi czarno-białymi ilustracjami.
Nazywam się Tomek Łebski. Kiedy nauczyciele nie świdrują mnie wzrokiem, lubię rysować i wymyślać sposoby, jak zdenerwować Dankę. Nauczyciele...
Rozwiń
lubię książki typu pamiętników jak dla mnie rewelacyjna
lubię książki typu pamiętników jak dla mnie rewelacyjna
Pokaż mimo toPierwszy tom najśmieszniejszej serii od czasów "Dziennika cwaniaczka"!
Andy i Terry mieszkają w trzynastopiętrowym domku na drzewie. A ten domek jest najfajniejszy na świecie! Znajdziecie tu kręgielnię, oczko wodne pełne rekinów, tajne podziemne laboratorium oraz inteligentny piankomat, który podąża za człowiekiem krok w krok. Naprawdę, życie byłoby piękne, gdyby nie to, że dwaj kumple mają jeden dzień na napisanie nowej książki dla swojego wydawcy, Nochalskiej Księgarni… W dodatku ciągle coś im przeszkadza: latające koty, gigagoryle, milutkie syrenki, potwory morskie udające milutkie syrenki… Domek na drzewie po prostu pęka w szwach od niezapowiedzianych gości!
No, na co czekacie? Właźcie!
Pierwszy tom najśmieszniejszej serii od czasów "Dziennika cwaniaczka"!
więcej Pokaż mimo toAndy i Terry mieszkają w trzynastopiętrowym domku na drzewie. A ten domek jest najfajniejszy na świecie! Znajdziecie tu kręgielnię, oczko wodne pełne rekinów, tajne podziemne laboratorium oraz inteligentny piankomat, który podąża za człowiekiem krok w krok. Naprawdę, życie byłoby piękne, gdyby nie to, że...
Książka o paskudnym dzieciaku uprawiającym bullying na koledze i okropnym dla siostry. Obrzydliwe wzorce, ta książka jest po prostu szkodliwa. Nie powinno się jej czytać nawet gdyby była zabawna, ale nawet nie jest.
Pokaż mimo toSłaba książka
Słaba książka
Pokaż mimo toPołączenie Mikołajka i Koszmarnego Karolka takie skojarzenie:) Zabawna i fajnie wydana nie tylko dla dzieciaków.
Pokaż mimo toKsiążka jest naprawdę zabawna. Ma ciekawą fabułę. Polecam też inne części przygód Tomka Łebskiego.
Pokaż mimo toBardzo fajna książka polecam
Bardzo fajna książka polecam
Pokaż mimo toForma książki jest zachęcająca, bardzo trafia do dzieci. Jest nowoczesna i zabawna. Złośliwość głównego bohatera, kłótnie z siostrą, szkoła, hobby, przyjaźnie - to wszystko jest bardzo życiowe. niejeden czytelnik powie "jestem/byłem tai sam".
Szkoda, że treść nie jest ani trochę ambitna. Ta książka może dostarczyć jakiejś rozrywki, ale trudno ją nazwać wartościową. Lektury szkolne w zasadzie wszystkie wydają się nudne w porównaniu z takim sposobem pisania, ale jednak to nie takie książki się pamięta.
więcej Pokaż mimo toSzkoda, że treść nie jest ani trochę ambitna. Ta książka może dostarczyć jakiejś rozrywki, ale trudno ją nazwać wartościową. Lektury...
Naprawde fajny śwat
Naprawde fajny śwat
Pokaż mimo toNie spodziewałam się, ze tak polubię Łebskiego Tomka, że ja "stara baba" będę się świetnie bawić czytając jego przygody.
Świetny przekład Patryka Gołębiowskiego. Polecam sięgnąć po audiobooka, który jest urozmaicony w muzykę oraz odgłosy wynikające z treści. Z lektorem Józkiem Pawłowskim całość tworzy niepowtarzalny klimat :)
więcej Pokaż mimo toCo prawda nie jest to mój ukochany Mikołajek, ale to i dobrze, autorka nie starała się na siłę powielać schematów, wymyśliła zupełnie nową, oryginalna ale równie zabawną postać. Leń, zawadiaka, kombinator - nie można go nie lubić :)
Świetny przekład...