Bitwa na Morzu Koralowym 2-8 V 1942

- historia
- Bitwy/Taktyka
- 2012-01-01
- 2012-01-01
Bitwa na Morzu Koralowym jest jednym z najistotniejszych wydarzeń w rozwoju morskiej sztuki wojennej. Ta kilkudniowa batalia, stoczona w maju 1942 roku, przez siły morskie Japonii i Stanów Zjednoczonych Ameryki, zakończyła się zwycięstwem Kraju Kwitnącej Wiśni. W jej trakcie doszło do pierwszego w historii starcia lotniskowców połączonego z wymianą uderzeń przy użyciu bazujących na nich samolotów pokładowych. Dla kształtującej się doktryny użycia tej klasy okrętów bitwa na Morzu Koralowym miała znaczenie ogromne i bezprecedensowe, przewyższające o miesiąc późniejszą bitwę o Midway. Ta ostatnia przyćmiła ją jednak w historiografii swymi rozmiarami i znaczeniem strategicznym dla przebiegu wojny na Pacyfiku. A jednak, to właśnie na Morzu Koralowym po raz pierwszy w dziejach wszechstronnie sprawdzono przedwojenne teorie dotyczące operacji lotniczych i użycia lotniskowców oraz skonfrontowano ich treść z praktyką bojową. Zaskakujący i obfitujący w wiele zwrotów akcji przebieg bitwy pozwolił na wypracowanie optymalnych metod działania lotniskowców, zarówno poprzez analizę popełnionych przez obie strony błędów, jak i potwierdzenie, a czasem zakwestionowanie, przedwojennych prognoz. Książka niniejsza ma za zadanie odświeżyć pamięć o tej niezwykłej bitwie i przedstawić jej rzeczywisty przebieg dotąd dość bałamutnie opisywany przez większość polskiej literatury historycznej i marynistycznej.
Kup Bitwa na Morzu Koralowym 2-8 V 1942 w ulubionej księgarni
Oceny książki Bitwa na Morzu Koralowym 2-8 V 1942
25 użytkowników ma tytuł Bitwa na Morzu Koralowym 2-8 V 1942 na półkach głównych- Chcę przeczytać 14
- Japonia 2
- Historia,Militaria 1
- Morza, statki, okręty 1
- Poszukuję (głównie e-book n/k) 1
- Morze, okręty, statki 1
- Marynistyka 1
- historia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bitwa na Morzu Koralowym 2-8 V 1942
W mojej ocenie rewelacja. Świetny styl bardzo ciekawie napisana. Autor sięgnął korzeniami tytułowej batali aż do zarania dziejów współczesnej Japonii, ha ha, ale to żaden przytyk bo jest to świetne wprowadzenie, nawet nie krotkie. Mamy więc zarys "otwarcia" Japoni, szybką modernizację, poszerzanie strefy wpływów, polityka zagraniczna, dlaczego w polityce zaczęli dominować militaryści, traktaty waszyngtonski i londynski, dlaczego doszło do wojny. Jest też krotki opis ekspansji terytorialnej USA w XIX wieku oraz coś niecoś o Australi. Świetnie przedstawione cele i plany strategiczne stron. Świetnie skompensowany opis początkowej fazy wojny, gdzie i kiedy nastąpiły uderzenia, dlaczego, jaki był cel strategiczny, jakie były dalsze plany Japoni, pierwsze rajdy odwetowe USA. Dokładne zestawienie sił przed bitwą w tym charakterystyki występujących klas okrętów oraz samolotów. Noty biograficzne dowódców. Sam opis bitwy nie jest długi ale na plus dokładne zestawienie strat dziennych podczas operacji MO włączając w to straty lotnictwa rozpoznawczego z baz wodnosamolotow i krążowników. Sporo tabel, nieźle mapki i fajne nieliczne zdjęcia. A to wszystko na 260 str. Jak czytałem z miesiąc wcześniej Piegzika Holenderski Indie Wschodnie 1941-1942 to się nameczylem bo było nudno, tu aż chciało się więcej.