Wiele dróg: wybór opowiadań

- literatura młodzieżowa
- Biblioteka Młodych
- 1975-01-01
- 1975-01-01
Bohaterowie tych opowiadań są waszymi rówieśnikami, a ich problemy mogą być ważkie także dla was.
Ta książka przeznaczona jest dla Ciebie młody Czytelniku. Mamy nadzieję, że sięgniesz do kolejnych tomów tej serii.
Wybierać będziemy do tej serii książki szczególnie wartościowe i popularne; zabawne, poważne; takie, które się czyta "jednym tchem", i takie, które czytamy powoli, smakując ich urodę. Słowem- będą to książki bardzo różne, lecz łączy je jedno: zostały napisane w Ludowej Polsce.
1. Siesicka "Urszula" :Nie można przeżyć życia nie znajdując się w sytuacjach wymagających odpowiedzi, jak postąpić, gdzie leży słuszność... Problemy dorastania uczennicy Urszuli.
- Krystyna Siesicka: Urszula
- Aleksander Minkowski: Pojedynek z Johnem
- Jan Kurczab: O czwartym, który został drugim
- Irena Zajączkiewicz-Dudkowa: Przebiśniegi
- Janusz Domagalik: Idąc do siebie
Kup Wiele dróg: wybór opowiadań w ulubionej księgarni
Oceny książki Wiele dróg: wybór opowiadań
180 użytkowników ma tytuł Wiele dróg: wybór opowiadań na półkach głównych- Przeczytane 121
- Literatura młodzieżowa 2
- Biblioteka młodych 2
- Literatura polska 2
- 2021 1
- Moja biblioteczka pokojowa 1
- Krystyna Siesicka. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiele dróg: wybór opowiadań
Pomimo, że jest dedykowana dla młodzieży, i jest pisana "lekkim piórem", wyraźnie wyczuwa się dojrzały styl.
Odświeżająca i miła odskocznia, od o wiele cięższych lektur. Ma spory zasób pozytywnej, rzadko spotykanej dziś energii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProblemy, dla czytelnika pozornie śmieszne, w działaniu i odczuciu bohaterów urastają do rangi gigantycznych.
Warto zwrócić uwage na trzy pierwsze opowiadania. Resztę pominąć. Proszę mi wierzyć na słowo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór fascynujących opowiadań o perypetiach młodych ludzi, które uczą, aby szanować ich świat i nie lekceważyć ich problemów. To pięknie ujęte trudności, przeciw którym stają nastolatkowie i emocje, z którymi się mierzą podczas dokonywania często niełatwych wyborów. Styl pisania autorów każdego z opowiadań jest w moim odczuciu idealnie dopasowany do tematyki - po prostu wiedzą oni, o czym piszą. Polecam nie tylko nastolatkom, ale przede wszystkim dorosłym, wśród których ci młodzi żyją.
Zbiór fascynujących opowiadań o perypetiach młodych ludzi, które uczą, aby szanować ich świat i nie lekceważyć ich problemów. To pięknie ujęte trudności, przeciw którym stają nastolatkowie i emocje, z którymi się mierzą podczas dokonywania często niełatwych wyborów. Styl pisania autorów każdego z opowiadań jest w moim odczuciu idealnie dopasowany do tematyki - po prostu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to zbiór opowiadań. Historie: czasem dramatyczne czasem szczęśliwe, wciągają i fascynują zarazem. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka uczy i daje do myślenia. Powinna nazywać się kłamczucha :)
Książka uczy i daje do myślenia. Powinna nazywać się kłamczucha :)