Assassin's Creed: Porzuceni

Okładka książki Assassin's Creed: Porzuceni autorstwa Oliver Bowden
Okładka książki Assassin's Creed: Porzuceni autorstwa Oliver Bowden
Oliver Bowden Wydawnictwo: Insignis Cykl: Assassin's Creed (tom 5) Seria: Assassin's Creed fantasy, science fiction
Assassin's Creed (tom 5)
Assassin's Creed
Assassin's Creed: Forsaken
2013-06-19
2012-10-31
2012-11-08
Przemysław Bieliński
Jestem doskonałym szermierzem. I nieobce jest mi zadawanie śmierci. Nie czerpię z niego przyjemności. Mam do tego po prostu wrodzoną łatwość.

Londyn, rok 1735. Haythama Kenwaya szkolono w posługiwaniu się mieczem, odkąd tylko był w stanie go unieść. Kiedy jego rodzinny dom zostaje zaatakowany, a uzbrojeni napastnicy mordują mu ojca i uprowadzają siostrę, Haytham broni go w jedyny znany mu sposób: zabija.

Straciwszy rodzinę trafia pod opiekę tajemniczego nauczyciela, który szkoli go na śmiertelnie groźnego zabójcę. Pałający żądzą zemsty Haytham rusza szukać winnych, nie ufając nikomu i kwestionując wszystko, co dotąd mu wpojono.

Pośród spisków i zdrad zostaje wciągnięty w odwieczne zmagania między Asasynami i Templariuszami.

Kup Assassin's Creed: Porzuceni w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Assassin's Creed: Porzuceni

Oceny książki Assassin's Creed: Porzuceni

Opinie i dyskusje o książce Assassin's Creed: Porzuceni

Przyjemnie napisana, bardzo poszerzona historia rodziny Kenwayów w porównaniu z tym co przedstawiono w grach skupiona głównie na postaci Haythama

"Aby widzieć inaczej, najpierw musimy nauczyć się inaczej myśleć."

Do literatury pana Bowdena wróciłam po latach, ponieważ pierwszy raz zetknęłam się z nim w czasie gimnazjum/liceum, zakochując się w klimacie "Renesansu".

"Porzuceni" to kolejna przygoda, którą połyka się w dzień/dwa dni i porywa swoją szybką akcją, jednak, moim zdaniem, nie jest to tytuł, którego całą treść pamięta się latami, a raczej w pamięci zapisują się drobne fragmenty jak zdanie na początku opinii.

Sama postać Haythmana jest intrygująca - rozchwiany antybohater, któremu nie da się nie współczuć, a jednocześnie niemożliwym jest akceptowanie jego "morza przelanej krwi".

Polecam dla fanów całego uniwersum, bo jest to niesamowite rozwinięcie treści przekazywanej w grach.

"Aby widzieć inaczej, najpierw musimy nauczyć się inaczej myśleć."

Historia Connora Kenwaya wciągnęła mnie niesamowicie. Grę uwielbiam, Connor to jedna z moich ulubionych postaci w unwersum Assassin's Creed. Historia jest bardzo dobrze napisana, w tle mamy USA w XVIII wieku. Polecam, nie tylko fanom gry!

2516 użytkowników ma tytuł Assassin's Creed: Porzuceni na półkach głównych
770 użytkowników ma tytuł Assassin's Creed: Porzuceni na półkach dodatkowych

Czytelnicy Assassin's Creed: Porzuceni przeczytali również

Trzepotanie jego skrzydeł Paul Hoffman
Trzepotanie jego skrzydeł
Paul Hoffman
Skończyłam ostatni tom trylogii „Lewa ręka Boga” i jestem po troszku rozczarowana i zawiedziona, a trochę doceniam fakt, że autor do końca pozostał niepokornym i wymykającym się schematom (choć przecież schematami sypie jak z rękawa) kreatorem świata przedstawionego. Fakt, losy Thomasa Cala poplątał tak, że węzeł gordyjski to przy tym dziewczęcy warkoczyk, więc już tylko ostre cięcie zostało mu do dyspozycji, by coś z tym wszystkim zrobić. Niezmiennie pozostaję pod wrażeniem tego, jak Hoffman wykorzystuje fakty i teksty kultury, by tworzyć z nich całkiem nową jakość. Jest w tym czasami obrazoburczy, ale w końcu można malować, tylko tymi kredkami, które są pod ręką. Nasza rzeczywistość i historia obfitują w absurdy, których dość często staramy się nie uwypuklać. Autor „Trzepotu jego skrzydeł” nie ma pod tym względem żadnych skrupułów. I naprawdę zaciekawiły mnie opisy poczynań wojennych Thomasa, jak również intryg politycznych, których był podmiotem lub przedmiotem. Fascynują mnie także wątki poboczne, w których pisarz się lubuje. Czasami zdaje się odpływać, gdzieś hen, daleko od głównej osi opowieści, by niespodziewanie wrócić i tym, co nie miało znaczenia, zmienić sposób postrzegania pewnych zdarzeń. Choć tym razem głęboko boleję nad tym, jak lekką ręką Hoffman uśmierca swoich bohaterów (ja rozumiem, tytuł „Anioł Śmierci” zobowiązuje, ale bez przesady..) W moim odczuciu „Trzepotanie jego skrzydeł” jest najsłabszą częścią trylogii. Ale jest to na pewno ciekawe czytelnicze doświadczenie. Może dlatego, że fabuła faktycznie jest w swej nieliniowości mocno życiowa – nie wszystko ma sens, pewne rzeczy się dzieją, bo tak i czasami po prostu wszystko się urywa byle jak.
onika - awatar onika
oceniła na67 lat temu
Assassin's Creed: Czarna Bandera Oliver Bowden
Assassin's Creed: Czarna Bandera
Oliver Bowden
Instagram: ksiazki_wloczykija To niezwykła podróż przez czas i przestrzeń, która z pewnością zachwyci fanów serii oraz miłośników historii i akcji. Historia rozgrywa się w uniwersum Assassin's Creed, które już od dawna jest znane z mistrzowskiego połączenia historii, tajemnicy oraz walki o wolność. "Czarna Bandera" nie jest wyjątkiem, a może nawet przewyższa swoich poprzedników w niektórych aspektach Na początku przenosimy się do XVI wieku, gdzie toczy się większa część fabuły. Naszym przewodnikiem w tej opowieści jest niesamowicie utalentowany i charyzmatyczny asasyn, który jest w stanie wtapiać się w tłum i stać się niemal niewidzialnym. To postać, która nie tylko jest mistrzem walki, ale także posiada głęboką wiedzę o historii i polityce tamtych czasów. To sprawia, że czytelnik jest w stanie się wczuć w rolę bohatera i żyć jego przygodami. Bowden doskonale potrafi budować napięcie. Akcja jest dynamiczna, a opisy miejsc i wydarzeń pozwalają wizualizować sobie otaczający świat. Nie brakuje też momentów pełnych tajemniczości, spisków i zwrotów akcji, które trzymają nas w napięciu aż do samego końca. Jednym z najmocniejszych punktów tej książki jest sposób, w jaki autor łączy fabułę Assassin's Creed z prawdziwymi wydarzeniami historycznymi. Nie tylko uczymy się o kulturze i historii epoki, ale także zastanawiamy się nad tym, jakie wpływy miały konflikty tamtych czasów na kształtowanie współczesnego świata. To element, który sprawia, że "Czarna Bandera" wyróżnia się spośród innych powieści akcji. Jednakże, dla niektórych czytelników, tempo narracji może być nieco zbyt szybkie. Nie pozostawia to wiele miejsca na rozwinięcie postaci i ich relacji. Choć główny bohater jest fascynujący, inni mogą wydawać się nieco płaski. To jednak kompromis między akcją a charakterami. "Assassin's Creed: Czarna Bandera" Olivera Bowdena to doskonała lektura dla fanów serii oraz dla tych, którzy szukają ekscytującej opowieści osadzonej w fascynującym historycznym kontekście. To książka, która nie tylko bawi, ale także skłania do myślenia. Jeśli jesteś gotów na podróż w czasie i przestrzeni pełną tajemnic i akcji, to ta książka jest dla Ciebie.
ksiazkowyduet - awatar ksiazkowyduet

Cytaty z książki Assassin's Creed: Porzuceni

Aby widzieć inaczej, najpierw musimy nauczyć się inaczej myśleć.

Aby widzieć inaczej, najpierw musimy nauczyć się inaczej myśleć.

Oliver Bowden Assassin's Creed: Porzuceni Zobacz więcej

- nie ma sensu grozić, jeśli nie jesteś w stanie groźby spełnić.

- nie ma sensu grozić, jeśli nie jesteś w stanie groźby spełnić.

Oliver Bowden Assassin's Creed: Porzuceni Zobacz więcej

Tak naprawdę nie znałem go. Wydawało mi się, że go znam, ale potem przeczytałem jego dziennik i zrozumiałem, że nic o nim nie wiem. A teraz jest już za późno. Za późno, by mu powiedzieć, że źle go oceniłem. Za późno, by mu powiedzieć, że mi przykro.

Rozwiń