Po tej stronie Odry

- 2000-01-01
- 2000-01-01
- 83-909122-7-9
- Róża Wawrzyniak
Książka stanowi kolejny tom Nadwarciańskiego Rocznika Historyczno-Archiwalnego.
Ponad 70 kolorowych i czarno-białych ilustracji zdobi opowieści o Kostrzynie, Dobroszynie i Sarbinowie - urokliwych miejscach w Lubuskiem.
Oprócz topograficznych opisów poszczególnych miejsc mamy tu sporo ciekawostek historycznych, faktów i legend związanych z mieszkańcami, budowlami, dziełami sztuki.
Na wielu stronach odnaleźć można fragmenty listów i wierszy - wzruszających świadectw życia duchowego dawnych mieszkańców opisywanych terenów...
Kup Po tej stronie Odry w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Po tej stronie Odry
12 użytkowników ma tytuł Po tej stronie Odry na półkach głównych- Chcę przeczytać 9
- Popularnonaukowe 1
- Przeczytane dawno temu 1
- Do przeczytania - Zamki/pałace/dworki 1
- Domowa biblioteka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Po tej stronie Odry
Książka trafiła do mnie dzięki tłumaczce, Róży Wawrzyniak, która jest moją dobrą znajomą.
Autor z wielką pasją i znajomością rzeczy opisuje tereny dawnej Marchii Brandenburskiej, które dziś należą do Polski. Fontane celuje w historycznych anegdotach skupiających się na właścicielach dworów i pałaców, wśród których nie brakowało pozytywnie zakręconych dziwaków, ludzi zasłużonych dla lokalnej kultury i społeczności, ale także okrutników i zdrajców.
Sporo miejsca autor poświęcił historii Kostrzyna nad Odrą i kilku innych miejscowości. Dzieje tych miast i wsi czyta się jak najlepszą powieść, w której nie brak elementów sensacyjnych i wątków miłosnych.
Mimo iż autor żył w dziewiętnastym wieku, podczas lektury odnosi się wrażenie, jakby był współczesnym nam etnografem i regionalistą. Na pewno jest to duża zasługa tłumaczki, ale także plastycznego, żywiołowego języka, jakim autor pisze.
"Po tej stronie Odry" to przede wszystkim lektura dla czytelników interesujących się historią swojego regionu, jednak sięgnąć po nią mogą wszyscy, którzy lubią opowieści o przeszłości oraz urokliwych i kryjących tajemnice miejscach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęłam czytać trochę z obowiązku, ale szybko lektura przerodziła się w prawdziwą przyjemność.