Wład Palownik: Prawdziwa historia Drakuli

- Vlad: The Last Confession
- 2012-03-01
- 2012-03-01
- Urszula Gardner
Jego imię kojarzy się z horrorem, deprawacją i mroczną zmysłowością. Jednakże prawdziwy Drakula władca Wołoszczyzny, był jeszcze straszniejszy, jeszcze namiętniejszy od bohatera powieści Brama Stokera, transylwańskiego hrabiego Drakuli, dla którego stał się inspiracją. Jego prawdziwa historia to nie historia potwora ani wampira, lecz człowieka z krwi i kości, pełnego przeciwieństw. Wład III Palownik, którego zwano Synem Diabła, był zarówno tyranem, jak i sprawiedliwym władcą, uczestnikiem krucjat i rzeźnikiem, oprawcą i bohaterem, katem i kochankiem. Jego historię opowiadają ci, którzy znali go najlepiej: jedyna kobieta, którą prawdziwie kochał i którą musiał poświęcić, najbliższy towarzysz i zdrajca. I jego spowiednik, odsłaniający zasłonę konfesjonału, aby móc pokazać Drakulę takim, jakim naprawdę był.
Kup Wład Palownik: Prawdziwa historia Drakuli w ulubionej księgarni
Oceny książki Wład Palownik: Prawdziwa historia Drakuli
1939 użytkowników ma tytuł Wład Palownik: Prawdziwa historia Drakuli na półkach głównych- Przeczytane 985
- Historyczne 11
- 2014 9
- 2012 8
- Ebook 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wład Palownik: Prawdziwa historia Drakuli
Nie sądziłam, że powieść historyczna jest w stanie zainteresować mnie na tyle, żebym przeczytała ponad 500 stron. Pięknie napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper pozycja, nie przesłodzona a i nie naszpikowana zbyt wieloma niuansami historycznymi. Wład Palownik to książę z rodu Dracula walczący z Turkami o własne ziemie. Autor w fabularny sposób przedstawił zarys dziejów tego człowieka ( nie wampira ;)). Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie który lubi opowiadania historyczne czytało się ją lekko. Jest to całkiem coś innego niż Draculą ale również bardzo ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabularyzowana historia XV-wiecznego wołoskiego księcia, Włada III Drakuli. Autor trzymał się faktów na tyle, na ile pozwalało mu istnienie tekstów źródłowych. Przy braku źródeł tworzył mniej lub bardziej prawdopodobną historię. Książkę czyta się dobrze, choć nie powiem, że lekko - na pewno nie jest to pozycja dla osób o słabych nerwach, w wielu miejscach opisane są szczegóły techniczne tortur, co, chcąc nie chcąc, oddziałuje na wyobraźnię. Myślę jednak, że mimo wszystko jest to pozycja godna polecenia, która naprostowuje mity o Drakuli stworzone przez Brama Stokera i jego naśladowców.
Fabularyzowana historia XV-wiecznego wołoskiego księcia, Włada III Drakuli. Autor trzymał się faktów na tyle, na ile pozwalało mu istnienie tekstów źródłowych. Przy braku źródeł tworzył mniej lub bardziej prawdopodobną historię. Książkę czyta się dobrze, choć nie powiem, że lekko - na pewno nie jest to pozycja dla osób o słabych nerwach, w wielu miejscach opisane są...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF po 50 stronach. Nie byłam w stanie przebrnąć przez tę pozycję.
DNF po 50 stronach. Nie byłam w stanie przebrnąć przez tę pozycję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie była to powieść fantastyczna a bardziej historyczna.
Nie była to powieść fantastyczna a bardziej historyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj skończył tą rewelacyjną powieść. Spodziewałem się czegoś zupełnie innego. Oczekiwałem, że będzie to powieść grozy, gdzie krwiożerczy wampir, lata i zabija w mrocznych zamkach Wołoszczyzny...a otrzymałem wciągającą, świetnie napisaną powieść historyczną! Dawno już żadna powieść mnie tak nie wciągnęła. Czyta się doskonale. Także polecam wszystkim, którzy chcą zgłębić temat dawnych stosunków między Państwami bałkańskimi, a Imperium Osmańskim.
Dzisiaj skończył tą rewelacyjną powieść. Spodziewałem się czegoś zupełnie innego. Oczekiwałem, że będzie to powieść grozy, gdzie krwiożerczy wampir, lata i zabija w mrocznych zamkach Wołoszczyzny...a otrzymałem wciągającą, świetnie napisaną powieść historyczną! Dawno już żadna powieść mnie tak nie wciągnęła. Czyta się doskonale. Także polecam wszystkim, którzy chcą zgłębić...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo powieść o miłości i przyjaźni, o pragnieniu zamsty i wymierzaniu sprawiedliwości. Autor przedstawia Dracule w sposób bardzo ludzki i nawet to że był okrutnikiem i nabijał ludzi na pal nie sprawia że przestajemy lubić głównego bohatera. Polecam gorąco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka, pokazująca w "ludzki" sposób postać Włada Palownika. Po przeczytaniu początku książki spodziewałem się jednak trzech różnych poglądów na jego postać (jako że historia jest wskutek przesłuchania trzech różnych ludzi) i więcej polityki (choćby to w jaki sposób zaszedł tak wysoko w Zakonie Smoka) oraz opisów działań wojennych. Domyślam się, że niesamowicie by to wydłużyło i tak niekrótką już powieść, ale jednak brakowało mi tego dość mocno.
Niemniej jednak książkę czyta się łatwo, a glosariusz umieszczony na ostatnich stronach okazał się całkowicie zbędny. Jest to jednak powieść zbyt płaska, płytka by zapadła dłużej w pamięć.
Dobra książka, pokazująca w "ludzki" sposób postać Włada Palownika. Po przeczytaniu początku książki spodziewałem się jednak trzech różnych poglądów na jego postać (jako że historia jest wskutek przesłuchania trzech różnych ludzi) i więcej polityki (choćby to w jaki sposób zaszedł tak wysoko w Zakonie Smoka) oraz opisów działań wojennych. Domyślam się, że niesamowicie by to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaję mi się, że "Prawdziwa Historia Drakuli" to trochę za dużo powiedziane patrząc na to, że autor na koniec wymienił zaledwie garstkę faktów co do których był pewien, reszta to połączenie domysłów, fantazji, inspiracji. Jednak jest warta uwagi, temu nie zaprzeczę - świetnie napisana, słownictwo uwodzące czytelnika, naprawdę ciekawe opisy, jedyne co mnie męczyło to zapis większości dialogów.
Myślę, że jak ma się szansę przeczytać Włada Palownika to warto.
Wydaję mi się, że "Prawdziwa Historia Drakuli" to trochę za dużo powiedziane patrząc na to, że autor na koniec wymienił zaledwie garstkę faktów co do których był pewien, reszta to połączenie domysłów, fantazji, inspiracji. Jednak jest warta uwagi, temu nie zaprzeczę - świetnie napisana, słownictwo uwodzące czytelnika, naprawdę ciekawe opisy, jedyne co mnie męczyło to zapis...