Zbrodnia i kojot

Okładka książki Zbrodnia i kojot autora Kevin Hearne, 9788375109412
Okładka książki Zbrodnia i kojot
Kevin Hearne Wydawnictwo: Rebis Cykl: Kroniki Żelaznego Druida (tom 4) fantasy, science fiction
Kroniki Żelaznego Druida (tom 4)
Tricked
2012-10-30
2012-10-30
2012-05-01
Maria Smulewska-Dziadosz

Kup Zbrodnia i kojot w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zbrodnia i kojot

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbrodnia i kojot

Ciekawa historia i eksperyment "Tulasinka"

Ciekawa historia i eksperyment "Tulasinka"

Rewelacyjnie bawiłem się przy tej historii. Autor ma bardzo zabawny sposób pisania: wprowadza dużo nawiązań, historyjek, żartów (sytuacyjnych i słownych).

Ogromny szacunek dla tłumaczki Marii Smulewskiej, która dość często oryginalne fragmenty i żarty przekłada tak, by były osadzone w polskiej świadomości - nawiązanie do znany polskich kucharzy.

Historia i kultura rdzennych Amerykanów jest bardzo ciekawa. Legendy o skórozmiennych zawsze niosły dreszczyk emocji. Tutaj ciekawie te istoty zostały w plecione w fabułę.

Bardzo dobra zabawa :)

Historia i kultura...

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych części Kronik, przede wszystkim dlatego, że podobnie jak mitologia celtycka (za co pokochałam część pierwszą),mity Nawahów i innych plemion rdzennej ludności Ameryki są dla mnie czymś świeżym i fascynującym. Szamanizm, Pierwsi Ludzie i Światy: to wszystko jest zupełnie odmienne od tego, co poznajemy w Europie, dzięki czemu kolejne strony pochłania się w ekspresowym tempie.

Podobnie, jak w poprzedniej części, śledzimy już bardzo jednoliniową fabułę, ale tym razem towarzyszą nam dobrze znane postaci, a więc niedosyt obecny w "Między młotem a piorunem", został znacząco zminimalizowany. Oberon nie tylko wspaniale rozładowuje napięcie, gdy jest to niezbędne, ale również stanowi miłą równowagę dla Atticusa i Granuaile, zamotanych we własne filozoficzno-egzystencjalne problemy.

Nie mogę ocenić warsztatu pisarskiego i tego, czy się poprawił lub nie, na przestrzeni tych czterech części. Tłumaczenie oceniam dobrze, natomiast na pewno widać, że autor czuje się lepiej w swojej opowieści i prowadzi nas już ku konkretnym elementom historii i nowym tajemnicom. Referencje popkulturowe mogą faktycznie powoli się dezaktualizować, jednak często są one wplecione w taki sposób, że nawet niezorientowani mogą się uśmiechnąć.

1869 użytkowników ma tytuł Zbrodnia i kojot na półkach głównych
465 użytkowników ma tytuł Zbrodnia i kojot na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zbrodnia i kojot

Kevin Hearne
Kevin Hearne
Autor książek z cyklu „Kroniki Żelaznego Druida”, serii z gatunku urban fantasy. Mieszka w Kolorado z żoną, córką i psami.

Cytaty z książki Zbrodnia i kojot