Odyseusz i wieprze

Okładka książki Odyseusz i wieprze autora Lion Feuchtwanger,
Okładka książki Odyseusz i wieprze
Lion Feuchtwanger Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Biblioteka Jednorożca literatura piękna
54 str. 54 min.
Biblioteka Jednorożca
Odysseus und die Schweine oder das Unbehangen an dia Kultur
1960-01-01
1960-01-01
54 min.
Maria Wisłowska

Kup Odyseusz i wieprze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Odyseusz i wieprze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odyseusz i wieprze

Fajna, krótka kontynuacja Odysei

Fajna, krótka kontynuacja Odysei

Mała książeczka Liona Feuchtwangera Odyseusz i wieprze opowiada dalsze losy Odyseusza po latach swojej świetności, który znów chce poczuć zew przygody. Ciekawy byłem co otrzymam, bo lubię takie mitologiczne historie napisane w inny sposób przez autorów. Dlatego po nią sięgnąłem spodziewając się miłej i lekkiej lektury.

Książka nie jest długa, ale opisuje przygody Odyseusza, który ma około sześćdziesiąt lat i nadal rządzi swoim państwem. Ciekawym pomysłem było nawiązanie do poszczególnych wydarzeń z jego wczesnego życia. Dzieje się za sprawą retrospekcji i przemyśleń bohatera na temat przygód w jakich brał udział. Autor z łatwością zabiera nas w opowiedzianą historie i wciąga w fabułę od samego początku. Nie ma tutaj dłużyzn i nijakich opisów. Ze względu na zastosowanie oszczędnego stylu i zwięzłego nie można nudzić się przy czytaniu. Wszystko jest na miejscu tak jak powinno być przy takiej opowieści. Mimo swojej mizernej wielkości książka zawiera ciekawą i wciągającą wizje Odyseusza starego, któremu jeszcze marzą się przygody jakie miały miejsce w młodości. Opisy jego przygód i nawiązanie do jednej z opowieści, a dotyczącej wieprzy dało świetny rezultat. Autor sobie radzi z ukazaniem myśli i przemyśleń mądrego Odyseusza. Dlatego bohater staje się nam taki bliski, bo dzięki zastosowaniu tego typu zabiegu poznajemy jego samego od czasów świetności po stateczne życie i rządzenie państwem.

Książka Odyseusz i wieprze okazała się dobrym wyborem nieznanego mi wcześniej autora, który sobie poradził w stworzeniu dalszych losów Odyseusza. Opowieść nie długa, ale ciekawa i wciągająca od samego początku. Nie spodziewałem się, ze taka mała powieść da mi tyle radości z czytania. Napisana została przystępnie, z lekkością, dozą humoru, pięknym językiem i przyjemnym stylem jakim posługuje się autor. Nie ma tutaj nie potrzebnych opisów lub męczących scen. Wszystko pasuje do siebie tworząc razem dobrą opowieść napisaną w lekkim stylu. Dlatego miło spędziłem czas przy niej i mimo swoich lat nadal jest ciekawą, chociaż krótką historią, którą czyta się świetnie od samego początku. Bohaterowie dobrze zarysowani i nie jednowymiarowi jak można byłoby się spodziewać po takiej małej książce. Wydarzenia lecą szybko do przodu i sama akcja ma wartkie tempo sprawiające, że nie można nudzić się podczas czytania. Zakończenie świetne, ciekawe, z pewną dozą humoru i może podobać się. Odyseusz i wieprze jest pozycją na tyle ciekawą, ze kiedyś do niej wrócę, bo lubię klimaty mitologiczne. W tym przypadku zostałem zaskoczony pozytywnie mimo moich obaw. Autor znakomicie sobie poradził i szkoda mi było, że tak szybko kończy się, bo chciałem poznać kolejne przygody Odyseusza napisane przez tego autora. Książka warta uwagi i poświęconego jej czasu. Dlatego nie żałuje sięgnięcia po nią, bo dobrze bawiłem się podczas czytania.

Książka nie jest długa, ale opisuje przygody...

Piękny język.

Piękny język.

31 użytkowników ma tytuł Odyseusz i wieprze na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Odyseusz i wieprze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Odyseusz i wieprze

Lion Feuchtwanger
Lion Feuchtwanger
Niemiecki pisarz żydowskiego pochodzenia, autor powieści historycznych oraz popularnych powieści biograficzno-historycznych, a także dramatów, które stały się inspiracją dla twórczości Bertolta Brechta. Był krytykiem literackim w czasopiśmie „Schaubühne”. W latach 1908–1909 wydawał gazetę „Der Spiegel”. Od 1927 mieszkał w Berlinie, aby w 1933 przenieść się do Sanary-sur-Mer, skąd wyjechał do Stanów Zjednoczonych w 1940. Od 1936 do 1937 był współwydawcą pisma emigracyjnego „Das Wort” ukazującego się w Moskwie. Na motywach powieści Żyd Süß powstał – niezgodny z wymową utworu – nazistowski film propagandowy o tym samym tytule w reżyserii Veita Harlana.

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Odyseusz i wieprze

Dodaj cytat z książki Odyseusz i wieprze