Opowieści o pilocie Pirxie

Okładka książki Opowieści o pilocie Pirxie autorstwa Stanisław Lem
Stanisław Lem Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie fantasy, science fiction
2012-03-01
2012-03-01
Stanisław Lem planował dwa, może trzy opowiadania o pilocie Pirxie. Ku radości czytelników powstało ich więcej. Dzięki temu możemy dziś obcować z jednym z najsłynniejszych bohaterów literatury science-fiction.

Kim jest Pirx? Jest jednym z nas. Nie ma w sobie nic z herosa i zdarza mu się wpadać w panikę. W decydujących momentach jednak dzięki inteligencji, a czasem dzięki łutowi szczęścia, udaje mu się znaleźć wyjście z opresji.

Pirx dojrzewa z każdym kolejnym opowiadaniem. Razem z nim dojrzewają problemy, którym musi stawić czoła. Ale nie tylko to stanowi o wartości tych przygód - w każdym opowiadaniu pilot udowadnia, że człowiek ma szansę w konfrontacji z bezkresnym i zimnym kosmosem. Pilot Pirx pokazuje, że nasze słabości czasem mogą być naszą siłą.

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Opowieści o pilocie Pirxie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wyróżniona opinia i

Opowieści o pilocie Pirxie

518 60

Oceny książki Opowieści o pilocie Pirxie

Opinie i dyskusje o książce Opowieści o pilocie Pirxie

Dla mnie arcydzieło, pierwszy raz czytałem jeszcze w gimnazjum. W ostatnim czasie przeczytałem kolejny raz i historia tak samo mnie wciągnęła. Szczególnie opowiadanie/rozdział "Rozprawa" na początku może sprawiać pozory nudnego ale to tylko pozory...

Lem równa się paradoks. Retrofuturystyczny, a stawiający boleśnie aktualne dylematy. Patrzący w gwiazdy, a przez to zagłębiający się w ludzką duszę.

Pomimo upływu czasu i zmieniających się w szaleńczym tempie realiów książka porusza tematy uniwersalne i nie trąci babciną szafą. To pisarz, który, jak żaden inny zasłużył na literackiego Nobla. U mnie go ma - za całokształt, a za Pirxa napewno!

7391 użytkowników ma tytuł Opowieści o pilocie Pirxie na półkach głównych
1758 użytkowników ma tytuł Opowieści o pilocie Pirxie na półkach dodatkowych

Stanisław Lem
Stanisław Lem
Pisarz, futurolog i eseista. Jest najczęściej tłumaczonym polskim autorem i jednym z najbardziej znanych twórców literatury SF na świecie. Jego książki zostały przetłumaczone na 41 języków i osiągnęły łączny nakład ponad 30 mln egzemplarzy. O fenomenie tej popularności stanowi m.in. wielowymiarowość jego twórczości. Książki Lema łączą w sobie analizy społeczne ze złożoną i atrakcyjną fabułą, w której naukowe rozważania przeplatane są futurystycznymi domysłami. Często swoimi powieściami zdawał się przewidywać przyszłość. Najbardziej znanym dziełem Stanisława Lema jest Solaris – wielopoziomowa opowieść o odkrywaniu Innego na obcej planecie, ale także w sobie i w drugim człowieku. Fascynacja nauką zaowocowała również licznymi esejami poruszającymi tematykę rozwoju techniki i technologii, ewolucji życia na Ziemi, biotechnologii, natury ludzkiej i naszego miejsca we wszechświecie, kontaktów pozaziemskich. Nie brak jednak u Lema także rozmyślań dotyczących wizji społeczeństwa, utopii i antyutopii, krytyki totalitaryzmu. Oprócz opowiadań science fiction, jak chociażby Dzienniki gwiazdowe czy cykl przygód pilota Pirxa, w dorobku pisarza są także powieści detektywistyczne (Śledztwo),futurologiczne eseje i rozprawy (m.in. Summa technologiae),poezja, listy (m.in. z Sławomirem Mrożkiem i Ewą Lipską),scenariusze słuchowisk, filmów czy dramatów, jak również, jedyne w swoim rodzaju, kosmiczne baśnie Bajki robotów. Jednym z licznych wyrazów międzynarodowego uznania dla twórczości Stanisława Lema było nazwanie jego nazwiskiem odkrytej we wrześniu 1970 roku planetoidy, a także pierwszego zbudowanego w całości w Polsce satelity naukowego.

Czytelnicy Opowieści o pilocie Pirxie przeczytali również

Ubik Philip K. Dick
Ubik
Philip K. Dick
Za sprawą lektury "Ubika" po raz drugi spotykam się z ciekawą, oryginalną i ambitną twórczością Philipa K. Dicka. O "Ubiku" świat dowiedział się w 1969 roku, lecz dopiero po latach stał się on kultowym dla rzeszy fanów. Powieść science-fiction wciąga z każdą stroną bardziej, przez co czyta się ją szybko i przyjemnie. Mimo swej pozornej niedorzeczności, urzekł mnie humor sytuacyjny. Na przykład kłótnia Joe'go Chipa z drzwiami które bez opłaty nie chciały wypuścić go z domu. Lub z ekspresem któremu Joe nie mógł zapłacić za starą kawę. Ekspres zagroził że wezwie policję. Postacie o charakterystycznej konstrukcji psychicznej, mimo dziwnych wdzianek w pełni przekonują do swojej kreacji. Pomagają uwierzyć w ten przedziwny świat telepatów, anty-telepatów, jasnowidzów i zamkniętych w zamrażarkach półżywych. Autor nie stroni od przemyśleń nad naturą człowieka, świata oraz Boga. W wyniku zażywania narkotyków, świat mieni mu się jako pełne chaosu i ciągłych zmian, groźne miejsce, co odbija się jak w lustrze na stronach tej powieści. Akcja toczy się na Ziemi oraz w "nie odległym" kosmosie, gdzie bohaterowie przemieszczają się statkami kosmicznymi. Alternatywna "Ubikowa" rzeczywistość, sama się potwierdza, poprzez konsekwencję w jej kreowaniu. Jest to wystarczająco rozbudowany świat jak na potrzeby fabuły, trzystu-stronicowej powieści. Gorąco polecam, stawiam 9/10.
Arek Brach - awatar Arek Brach
Tako rzecze Lem. Ze Stanisławem Lemem rozmawia Stanisław Bereś Stanisław Lem
Tako rzecze Lem. Ze Stanisławem Lemem rozmawia Stanisław Bereś
Stanisław Lem Stanisław Bereś
Niesamowite, że choć minęło 26 lat od ostatniej rozmowy zapisanej w tej książce ma się wrażenie , że wciąż zawarte w niej rozważania wciąż są aktualne i zmuszają do refleksji. Niezwykłe rozmowy dwóch intelektualistów na tematy związane z rozwojem cywilizacji (prawdopodobnie jednak zgubnej człowieka),o upadku intelektualnym ludzkości i świecie, który karmi nas papką by zrobić z nas bezmyślnych głupców, są tu rozmowy o kosmosie, kulturze, Bogu a także o rozczarowaniu Lema światem, a może ludźmi."Tako rzecze Lem" to lektura trudna i fascynująca, zatrzymująca w codziennej konsumpcyjnej pogoni za prostą przyjemnością. Stanisław Lem jest w niej mędrcem , Stanisław Bereś podejmując z nim dialog wykazał się równie wysokim poziomem wiedzy, cierpliwości i inteligencji . Czytając te rozmowy człowiek widzi jak wielkie morze niewiedzy i świadomości jest do poznania . Rodzi w czytelniku pytanie czy warto tę wiedzę choć w części spróbować posiąść czy też lepiej oddawać się łatwej rozrywce, którą obecnie nam się funduje na każdym kroku być może tylko po to żeby ludzkością łatwiej sterować ??? Na pytanie Beresia od czego jest odwracana nasza uwaga Lem odpowiedział "Głownie od tego , co się dzieje na świecie. Najlepsze społeczeństwo to tępe odurzone - ideologią , wódką, narkotykami , telewizją - bierne masy. A teraz do dawnych narkomanii dołączyło kolejne uzależnienie- internetowe".
Amethis - awatar Amethis
Gniazdo światów Marek S. Huberath
Gniazdo światów
Marek S. Huberath
Powieści takie jak Gniazdo Światów trudne są do kategoryzacji. Ujmijmy, że jest to, fantastyka ale jak to u Huberatha bywa, jest ona tylko pretekstem do zabawy formą, treścią i przesłaniem które dalece głębsze jest niż tylko gra wyobraźnią. Twórczość Huberatha jest dla mnie zawsze czymś zaskakującym – nie wiem czego się spodziewać. A do tego autor bardzo dobrze umie w zakończenia. Czasem ma się wrażenie, że książka trochę nuży, dąży donikąd ale to tylko złudzenie – bo za rogiem czeka nagroda, a do tego bardzo nieoczywista. Huberath w swojej książce, jak przynajmniej mi się wydaje, rozprawia się z kilkoma mitami, używa jednocześnie płaszczyka dość przecież znanego w tego typu literaturze ale potem dokonuje absolutnej wolty i zaczynami się zastanawiać, co jest tu jawą, a co snem – co jest powieścią, a co nią nie jest? Kto czyta? A kto jest czytany? Bo ubiór tej powieści jest nam przecież znany. Gniazdo Światów to opowieść, wbrew pozorom, o miłości i poświęceniu. Gavein wraz ze swoją żoną Ra Mahleine przenoszą się do nowej krainy, po spędzeniu w poprzedniej 35 lat (wiecie, że według GUS po osiągnięciu 35 roku życia wkracza się w wiek średni?). A w zasadzie – Gavein skończył 35 lat, a jego żona jest cztery lata młodsza więc żeby go dogonić z wiekiem płynie statkiem, który podąża do nowej krainy ich zamieszkania cztery lata. W tym czasie Gavein leci samolotem i dla niego mijają zaledwie 2 tygodnie. Więc w Davabel spotykają się już jako równolatkowie. Kraina ta to kraina nierówności – podział społeczny jest tam realizowany na podstawie koloru włosów – czarne są najbardziej pożądane, blond – najmniej. Więc Ra Mahleine jest na samym dnie drabiny społecznej. Niezwykle istotnymi są też Imiona Ważne (pamiętacie Ziemiomorze?). W tym wszystkim pojawia się jeszcze jeden rekwizyt – powieść pt. Gniazdo Światów. Czym jest? Czy Gavein zrozumie ten koncept? Huberath znów bierze nas pod włos i stawia przed niezwykle trudnym zadaniem – czy weźmiemy odpowiedzialność za czyjeś życie, nawet jeżeli jesteśmy błagani, żebyśmy tego nie robili?
StrongSilentType__ - awatar StrongSilentType__
Blade Runner. Czy androidy marzą o elektrycznych owcach? Philip K. Dick
Blade Runner. Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?
Philip K. Dick
Klasyka do której warto wracać. „Blade Runner” opowiada o losach łowcy androidów imieniem Rick Decard. Androidy to najprościej rzecz biorąc humanoidalne roboty, którym brak takich uczuć jak empatia, współczucie czy wrażliwość na krzywdę. Mogą być więc niebezpieczne i dlatego należy je likwidować. W książce możemy zobaczyć jak wygląda jeden dzień z życia łowcy androidów. Rick Decard podróżuje z walizeczką w latającym samochodzie (hoverze) po San Francisco i zanim zlikwiduje androida przeprowadza krótki test, który ma rozstrzygnąć czy badana osoba jest człowiekiem czy androidem. Czasem jednak sprawy wymykają się spod kontroli i nie zawsze uda się przeprowadzić taki test… „Blade Runner” to krótka, ale efektowna powieść science-fiction. Ciekawie wykreowany świat, w którym kosmos został skolonizowany a na Ziemi pozostaje bardzo niewielu ludzi, których zabija powoli opad radioaktywny będący efektem Ostatniej Wojny Światowej. Ludzie hodują zwierzęta, najczęściej elektryczne, bo tych prawdziwych zostało już bardzo niewiele a o przywództwo rywalizują dwie osoby- komik znany z telewizyjnego talk-show i pewien mistyk, który powołał do życia religię zwaną merceryzmem. Podsumowując książka Philipa K. Dick’a to udana powieść, którą czyta się szybko i z przyjemnością. Na pewno dobry pomysł na fabułę i sprawne wykonanie to jej plusy. A minusy? Nie widzę większych, może gdzieniegdzie pojawia się lekki chaos narracyjny a postacie są słabo scharakteryzowane. Całość dla mnie jak najbardziej ok. Osiem gwiazdek (rewelacyjna).
ucho_igielne - awatar ucho_igielne

Cytaty z książki Opowieści o pilocie Pirxie

Ja się tu chyba powieszę - pomyślał. Nie wpadło mu do głowy, że wobec braku ciążenia nawet takie wyjście nie jest możliwe.

Stanisław Lem Opowieści o pilocie Pirxie Zobacz więcej

Na czym polega to człowieczeństwo, którego oni nie mają? Może naprawdę jest tylko ożenkiem alogiczności z tą poczciwością, tym "zacnym sercem", i tym prymitywizmem odruchu moralnego(...)Skoro maszyny cyfrowe nie są ani zacne ani nielogiczne... Więc w takim rozumieniu człowieczeństwo jest to suma naszych defektów, mankamentów, naszej niedoskonałości, jest tym czym chcemy być, a nie potrafimy, nie możemy, nie umiemy, to jest po prostu dziura między ideałami a realizacją...

Rozwiń
Stanisław Lem Opowieści o pilocie Pirxie Zobacz więcej

...demokracja to władztwo intrygantów wybieranych przez głupców...

...demokracja to władztwo intrygantów wybieranych przez głupców...