Maja poznaje świat

Okładka książki Maja poznaje świat autora Magdalena Zarębska, 9788374377133
Okładka książki Maja poznaje świat
Magdalena Zarębska Wydawnictwo: Skrzat Cykl: Maja Poznaje świat (tom 1) literatura dziecięca
48 str. 48 min.
literatura dziecięca
Maja Poznaje świat (tom 1)
2009-01-01
2009-01-01
48 min.

Kup Maja poznaje świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Maja poznaje świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maja poznaje świat

Maja chodzi do przedszkola, ma mamę, tatę i przeżywa swoje dziecięce przygody, dylematy oraz próbuje zrozumieć świat dorosłych. Niestety nie jest to zadanie łatwe tym bardziej, że ci dorośli mają śmieszne upodobania do ciągłych eksperymentów, zmian, przez co nawet nie można każdego dnia porządnie nacieszyć się rosołem, kurczakiem i ziemniakami. Jakby tego było mało tato chodzi do pracy, a przecież mógłby całe dnie bawić się z Mają, która uczy się akceptacji swojego bajkowego imienia, będącego obiektem kpin ze strony kolegów i koleżanek w przedszkolu. Na spacerze odkryje działanie maili, dowie się czym jest płeć i dlaczego ona akurat jest dziewczynką. A po całym tygodniu ciężkiej pracy, nauki i próby zrozumienia wszystkich i wszystkiego bohaterka musi jechać z mamą na zakupy, których nie cierpi, bo chodzenie po hipermarketach jest bardzo męczące. Tam odkrywa, że próba przyspieszenia zakupów przez wrzucanie do koszyka czegokolwiek oraz bieganie między regałami nie są najlepszymi pomysłami.
Nie tylko świat dorosłych jest skomplikowanych. Również relacje z rówieśnikami to nie taka łatwa sprawa. W przedszkolu dzieci darzą się swoimi pierwszymi sympatiami, ale też okazują wobec siebie złośliwość. To sprawia, że Maja każdego dnia staje się kimś innym, aby znaleźć nową osobowość, którą dzieci polubią najbardziej. W domu nauczy się prowadzić negocjacje.
„Maja poznaje świat. Chłopcy i dziewczynki” to zbiór sześciu interesujących opowiadań poruszających ważne dla dzieci tematy. Dzięki autorce rodzice i dzieci znajdą pomysły na niechęć pociech do nowych lub określonych potraw. Magdalena Zarębska podpowiada, w jaki sposób można pomóc małemu człowiekowi radzić sobie z docinkami i żartami ze strony innych dzieci. Ponad to Maja będzie przykładem odpowiednich zachowań w sklepie. Do tego autorka bardzo subtelnie i zgodnie z tradycyjnym sposobem patrzenia na świat objaśnia istnienie dwóch płci.
Całość oprawiono w grubą, śliską okładkę. Duża czcionka, proste, estetyczne ilustracje autorstwa Renaty Grzybek są doskonałym uzupełnieniem przygód Mai. W tego rodzaju lekturach podoba mi się, że stworzony przez autorkę świat jest bliski światu dzieci, dzięki czemu rodzice z wykorzystaniem prostych opowieści pomogą swoim pociechom zrozumieć otoczenie. Książkę polecam przedszkolakom.

Seria "Maja poznaje świat" to świetne książki dla ciekawskich przedszkolaków, które zadają setki pytań i są bardzo dociekliwe w każdym temacie. Książki pomogą zrozumieć m.in dlaczego dentysty nie trzeba się bać, czym jest śmierć, jakie są różnice między płciami, a także podpowiedzą mamie co zrobić, aby przekonać niejadka do jedzenia nowości. Polecamy!

"Maja poznaje świat" autorstwa Magdaleny Zarębskiej, to dwa niewielkie tomy opowieści o Mai - dziewczynce w wieku przedszkolnym, jej mamie Zuzi i tacie Wojtku. W serii "Chłopcy i dziewczynki" poznaje różnice między płciami, rozpacza nad swoim imieniem, towarzyszy mamie w zakupach, podczas których się gubi i wymyśla nowe potrawy.
W obu książeczkach o piękne ilustracje zadbała Renata Grzybek. To świetna propozycja dla rodziców małych przedszkolaków i nie tylko. Pomaga udzielić odpowiedzi na codzienne, niekoniecznie proste pytania.

W obu książeczkach o piękne ilustracje...

12 użytkowników ma tytuł Maja poznaje świat na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Maja poznaje świat na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Maja poznaje świat

Dodaj cytat z książki Maja poznaje świat