Sztuka wojny i 36 forteli

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2012-01-01
- 2012-01-01
Dwa traktaty wojenne, jeden autorstwa Suna Wu a drugi napisany przez Sun Bina (obaj znani są jako Sun Tzu). Ponadto publikacja zawiera jeszcze 36 forteli na na każdą okazje.
Kup Sztuka wojny i 36 forteli w ulubionej księgarni
Oceny książki Sztuka wojny i 36 forteli
444 użytkowników ma tytuł Sztuka wojny i 36 forteli na półkach głównych- Przeczytane 246
- Historia 4
- Storytel 3
- Filozofia 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztuka wojny i 36 forteli
„Sztuka wojny” to książka, którą naprawdę każdy powinien przeczytać.
Uczy, że największą siłą jest przygotowanie, a nie impulsywna konfrontacja.
Pokazuje, jak ważne są informacja, elastyczność i przewidywanie ruchów innych.
Zaskakuje aktualnością mimo ponad dwóch tysięcy lat historii.
Każde zdanie zmusza do refleksji nad własnym działaniem i emocjami.
Nie daje prostych recept, ale rozwija sposób patrzenia na konflikty.
To lektura dla ludzi, którzy chcą wygrywać rozumem, a nie siłą.
„Sztuka wojny” to książka, którą naprawdę każdy powinien przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest traktatem o przemocy, lecz o myśleniu strategicznym i podejmowaniu mądrych decyzji.
Uczy, że największą siłą jest przygotowanie, a nie impulsywna konfrontacja.
Pokazuje, jak ważne są informacja, elastyczność i przewidywanie ruchów innych.
Zaskakuje aktualnością mimo ponad dwóch tysięcy lat...
Kiedy pierwszy raz usłyszałem o tej książce to wszyscy mnie zapewniali jaka ona nie jest super. Dzięki tej książce miałem zrozumieć jak myślą Chińczycy, tak ważne w obecnej geopolityce.
Otóż NIE.
Książka jest dla koneserów lub dla osób które faktycznie odpowiedzialne za kierowanie armią. Dla kogoś kto gra w gry typu Grand Strategie się nie przyda.
Książkę można skrócić do: teren ważny, podziel wojska, przeciwnik się nabierze na każdy twój ruch i każda bitwa musi być na kontaktowa. Bardzo mało o strikte myśleniu "po chińsku". Gdyby autor spotkał się na polu walki z Aleksandrem Wielkim lub nawet Foltestem, dostałby wpiernicz.
Na jedyny plus to wypisane fortele z komentarzami na końcu. W przeciwnym razie byłoby 4.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOtóż NIE.
Książkę można skrócić do:...
Tylko dla koneserów.
Tylko dla koneserów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2500 lat mocno wpłynęło na aktualność treści. Słaba. Należy podchodzić do niej, jak do historycznej ciekawostki i może z tej perspektywy się broni, ale ostatecznie nudzi. "Uderz wroga tam, gdzie jest słaby. Gdzie się nie spodziewa. Wtedy kiedy się nie spodziewa. Gdy jest silny, zmęcz go, gdy osłabiony atakuj. Gdy jesteś silny, udawaj słabego, gdy słaby - mocnego." Z dzisiejszej perspektywy wygląda to na rady "jak pada, weź parasol". Książka pełna oczywistości, i nawet jeśli do tej oczywistości przyczyniła się ona sama, to tym gorzej dla niej. Są książki, które czyta się z wypiekami na twarzy, w tym wypadku te wypieki mogą pojawić się tylko obok młodzieńczego trądzika. Wyrobionym czytelnikom odradzam.
2500 lat mocno wpłynęło na aktualność treści. Słaba. Należy podchodzić do niej, jak do historycznej ciekawostki i może z tej perspektywy się broni, ale ostatecznie nudzi. "Uderz wroga tam, gdzie jest słaby. Gdzie się nie spodziewa. Wtedy kiedy się nie spodziewa. Gdy jest silny, zmęcz go, gdy osłabiony atakuj. Gdy jesteś silny, udawaj słabego, gdy słaby - mocnego." Z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaka jest najstarsza książka, jaką kiedykolwiek czytałeś/łaś?
Jak wskazuje tytuł, w środku znajdziesz opisy strategii oraz rad wojskowych, 🎖️które mają przełożenie na współczesne czasy. Jednak nie ten wątek najbardziej mnie interesował, a to, czy faktycznie, jak twierdzą twórcy, da się tę wiedzę przekuć do życia osobistego, aby osiągać wyznaczone cele? 🤔
Zacznijmy od tego, że książka wprowadza nas w świat militarny za pośrednictwem nauk Sun Tzu / Sun Pin, które są pod koniec rozdziału wytłumaczone oraz pojawiają się od czasu do czasu sugestie, w jakich sferach życia można je zastosować. Są to rady, które wydają się oczywiste, tylko na co dzień o nich nie myślimy. 😏 Takie jak: że przed działaniem warto poznać wroga i jeśli jest możliwość pójścia na skróty, to czasami wręcz warto to zrobić.
Myślę, że ta książka ma ciekawe rady, ale przeznaczone zwłaszcza dla osób, które działają w zakresie zarządzania ludźmi oraz zajmują się marketingiem. Jeśli chodzi o sferę prywatną rozwoju osobistego, to muszę się przyznać, że troszkę się zawiodłam, 🤷 ponieważ zbyt wiele z tej książki nie udało mi się wyciągnąć. Jednak na pewno jest to dobry wybór dla osób, które interesują się militarną historią, a przy okazji chcą jeszcze lepiej radzić sobie w pracy z ludźmi. 👥
Jaka jest najstarsza książka, jaką kiedykolwiek czytałeś/łaś?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWnętrze tej książki zawiera treści sprzed 2500 lat 😮 i już to zrobiło na mnie duże wrażenie. Duży plus za to, że wydanie jest dopracowane, z ilustracjami wewnątrz oraz barwionymi brzegami. ☺️
Książka Sun Tzu, zaczęła mnie ciekawić odkąd usłyszałam od niej od znanej influencerki, postanowiłam zakupić i przeczytać. Od razu zaznaczę, jest to książka dla dobrze oczytanych czytelników, nie dla początkującego a przede wszystkim pozycja ta jest świetna dla entuzjastów historii militariów a szczególnie dla fanów historii Chin, sinologów. Ale nawet ja która Chinami się nie interesuje mocno, udało mi się wyciągnąć dużo mądrych wniosków i taktyk które pomogły mi w życiu. To zależy od własnej interpretacji, żeby dobrze zrozumieć tę pozycję warto znać podstawy chińskiej historii by zrozumieć zabiegi w tej książce. Nie mniej mimo, że ja sinologiem nie jestem uważam że książka jest wartym dziełem do przeczytania, bardzo ciekawa pozycja którą jest wspomagana współczesnymi komentarzami które ułatwiają odbiór książki przez czytelnika, książka dość stara lecz można wyciągnąć dużo mądrości. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla kogo jest tak książka?
Dla dowódców, do zastosowań w dzisiejszych czasach na wojnie - być może tak (choć wolałbym świat bez wojen).
Zwykły Kowalski może i znajdzie coś ciekawego, ale musi przebrnąć przez masę tekstu. Na dzisiejsze czasy książka ma zdecydowanie małe przełożenie.
Ja przerwałem czytanie w połowie, zabrakło mi cierpliwości.
Dla kogo jest tak książka?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla kogoś, kto interesuje się historycznymi taktykami wojsk chińskich - jak najbardziej.
Ja...
Klasyka gatunku. Książka uświadamiająca przede wszystkim jak daleko zakorzenione są chińskie mapy mentalne. Obserwując trwającą walkę o zmianę światowego hegemona bez problemu możemy dostrzec, że zasady prowadzenia wojny spisane przez Sun Tzu blisko 2500 lat temu, nadal są żywe i stosowane aktualnie przez Komunistyczną Partię Chin. Generalnie autorzy opisują wzorzec zarządzania wojskiem, uwzględniając umiejętność wykorzystywania ukształtowania terenu, odpowiedniego zmotywowania podwładnych czy definiując jako pierwsi pojęcia metod konwencjonalnych i niekonwencjonalnych. Jeśli jednak spojrzymy na całość szerzej, metaforycznie, część zasad bez problemu zastosować możemy w innych sferach życia. Biznesie, relacjach międzyludzkich, samorozwoju.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa wstępie podkreślę fakt, że tak książka zawiera zawiera dzieła z czasów starożytnych Chin. Sun Tzu był strategiem wojennym który w "Sztuce wojny" zawarł wskazówki jakie należy wykonać metody aby odnieść sukces na polu walki. Po każdym krótkim rozdziale jest wyjaśnienie aby lepiej zrozumieć co autor chciał przekazać.
Następnie mamy pozycję od Sun Pina która jest w zasadzie jest podobna do poprzedniej książki. Tutaj też jest wiele treści które do tematyki wojennej. W zasadzie są to kolejne metody jednak można zauważyć, że niektóre rozdziały są zbliżone do "Sztuki Wojny"
Z kolei 36 foteli zawiera krótkie rozdziały gdzie w zwięzły sposób są wyjaśnione metody zastawiania pułapek na przeciwnika. Mamy też podane przykłady wzięte z historii zastosowania danych forteli.
To była dość oryginalna książka gdyż ciężko znaleźć coś w tematyce wojennej. Jednak widać upływ czasu, ale myślę, że watro zapoznać się bo zawarte tu metody można zastosować w wielu aspektach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNastępnie mamy pozycję od Sun Pina która jest w...
Jak calosc slabe, ale jest pare interesujacych fragmentow.
Jak calosc slabe, ale jest pare interesujacych fragmentow.