Pisma zebrane

publicystyka literacka, eseje
2011-01-01
2011-01-01
978-83-62610-22-8

Kup Pisma zebrane w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pisma zebrane

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pisma zebrane

Podróże do piekieł

Podróże do piekieł

19 użytkowników ma tytuł Pisma zebrane na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Pisma zebrane na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pisma zebrane

Okładka książki Antologia polskiego eseju literackiego. W opracowaniu szkolnym Stanisław Barańczak, Wacław Borowy, Józef Czapski, Gustaw Herling-Grudziński, Stefan Kisielewski, Jan Kott, Bolesław Miciński, Włodzimierz Paźniewski, Jerzy Stempowski, Jan Józef Szczepański, Stanisław Vincenz, Kazimierz Wyka, praca zbiorowa
Okładka książki Listy Bolesław Miciński, Jerzy Stempowski
Listy Bolesław Miciński, Jerzy Stempowski
Bolesław Miciński
Bolesław Miciński
Miciński żył zbyt krótko, by jego talent pisarski i intelektualny mógł się w pełni rozwinąć. Ale nawet to, co zdążył napisać – kilkanaście większych szkiców oraz kilkadziesiąt artykułów i listów, mieszczących się w jednym tomie Pism – wystarczy, by zaliczyć go do grona wybitnych eseistów. Jego twórczość sytuuje się na pograniczu filozofii i literatury, wyrażając filozoficzną refleksję nad kondycją ludzką przy pomocy repertuaru środków stylistycznych właściwych literaturze pięknej. Jego eseistyka była w pi-śmiennictwie polskim zjawiskiem bezprecedensowym, zbliżonym do tekstów wczesnych romantyków niemieckich (jednak tylko pod względem formy, nie zaś treści). Dla Micińskiego, który z początku pisywał i publikował także wiersze, lecz szybko porzucił poezję, esej stał się medium przekraczającym granicę oddzielającą filozofię od literatury. Dlaczego jednak chciał ją przekroczyć? […]

Cytaty z książki Pisma zebrane

Dodaj cytat z książki Pisma zebrane