Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie

Okładka książki Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie autora Karol Leopold Cetlin, 9788373775237
Okładka książki Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie
Karol Leopold Cetlin Wydawnictwo: Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii ezoteryka, senniki, horoskopy
ezoteryka, senniki, horoskopy
2012-01-01
2012-01-01
978-83-7377-523-7

Kup Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie

Świetna pozycja dla każdego Oneironauty.

Świetna pozycja dla każdego Oneironauty.

Oburzyła mnie opinia pani "Larysa"

"Bo niestety takowe są. Zdarzały się osoby, które pomijając test senny wylatywały przez okno, balkony itp. , raniły się i to dość poważnie lub krzywdziły innych – wciąż myśląc, że to sen…niby logiczne, że trzeba owe testy robić, a proszę jakie były wypadki."

Założę się że ma Pani na to dowody i że to nie były osoby ze schizofrenią o których pan Karol wspominał? A nie to pewnie tylko wymyślone bzdety.

"Oprócz tego, osoby cierpiące na koszmary również narażone są na jeszcze większe przeżycia strachu niż dotychczas. Kiedy uczymy się świadomego snu, nasz mózg podświadomie zapamiętuje, że ma się „obudzić” – będąc wtedy w koszmarze sami będziemy ten koszmar tworzyć a wyjście z niego nie koniecznie musi być takie łatwe. Do tego lęki które w nas są, przy LD mogą wyjść nawet nie kontrolowane – wystarczy chwila, krótka myśl a zaatakuje nas morderczy klaun z nożem, którego boimy się od czasów Laleczki Chucky."

To już zależy od osoby widzę że ma pani wybujałą wyobraźnie ale lepiej jej nie używać do pisania niesprawdzonych bzdetów

Oburzyła mnie opinia pani "Larysa"

Założę się że ma Pani na to dowody i że to nie były osoby ze schizofrenią o...

Książka krótka i treściwa, opisuje zjawisko świadomego śnienia i główne techniki w jaki sposób można taki świadomy sen osiągnąć, zapamiętać i jak go kontrolować. Nie jest to książka na raz a do systematycznej i sumiennej pracy.

401 użytkowników ma tytuł Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie na półkach głównych
57 użytkowników ma tytuł Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie

Strażnicy istnienia Eckhart Tolle
Strażnicy istnienia
Eckhart Tolle
Po pierwsze, podobało mi się, że za jednym posiedzeniem, i to krótkim, przebrnąłem od deski do deski. Format poręczny i wygodny również mi odpowiadał. Książeczka wpadła mi oko na półce z nowościami jednej z filii śródmiejskiej sieci bibliotek. Akurat w czasie pewnego rozedrgania, działania na wielu frontach absorbującego czasowo i energetycznie, krótko mówiąc przebodźcowania pewnego. A la guerre comme a la guerre et dans l'amour. Nie oceniam treści, nie jestem miłośnikiem pozycji z zakresu psychologii, rzadko cierpliwości mi starcza, by dotrzeć do końca. Wolę od razu sprawdzać w praktyce coś, co mnie zainspirowało nawet za cenę potknięć i porażek. Dlatego Tollego np. znam głównie z jego różnych audiowizualnych wystąpień. Tak więc i pod tym względem szczupłość rozmiarów tej pozycji i tak, potwierdzam, przewaga obrazków nad tekstem okazała się czymś na tu i teraz. A książeczka w istocie jest o hic et nunc, o przyrodzonym naszym braciom mniejszym byciu, istnieniu całymi sobą w teraźniejszości. Nota bene, nie wiem, który pies to autorowi wyszczekał, a może wyskomlał radośnie, który kot mu to wymruczał. Niechybnie musiało tak być. Mnie moja Ratela Waniliożerna nieustannie mruczy do ucha, przybiega niewołana, ociera się i przytula, a nawet lizać chce niczym pies. Bezwarunkowe trwanie w tu i teraz, bezwarunkowe oddanie. Przyjaźń szczodra, niezasłużona, no może nie zawsze bezinteresowna. Miłośnicy kotów wiedzą, że mruczenie u kota może być też oznaką bólu. Bywa zatem oznaką i radości, i bólu istnienia, nieodłącznych życia towarzyszy. I nawet nie mam za złe autorowi, że psy stawia na pierwszym miejscu. Niewątpliwie statystycznie są bardziej kontaktowe i ekstrawertyczne, ale obsadzenie mruczków w roli mistrzów Zen powoduje, że nie będę już dłużej polemizował ;-) Z kocim przymrużeniem oka, które oznacza jednoznacznie dobre rzeczy:-)
JaninAvelTajram - awatar JaninAvelTajram
Wymyśl siebie od nowa Mario Alonso Puig
Wymyśl siebie od nowa
Mario Alonso Puig
W ostatnich latach pojawiło się mnóstwo książek do samorozwoju. Osobiście jestem dość sceptyczna do tego typu pozycji. Mój bagaż doświadczeń sprawił, że z politowaniem podchodzę do wszystkich motywacyjnych couchów. Cenię sobie jednak ludzi doświadczonych, fachowców. Ekspertów, którzy są świadomi co do swojego przekazu. Taką osobą jest dla mnie autor tej książki. Nie jest to może obszerna księga, ale za to bardzo treściwa. Mario Alonso Puig jest przede wszystkim medykiem, zgłębił on tajniki ludzkiego umysłu i w przystępny sposób przekazał w tej książce pułapki umysłu, przekazując jak procesy psychologiczne związane są ze zmianami fizycznymi. Dość logicznie i zwięźle przedstawia poszczególne problemy na realnych przykładach. Nie raz zatrzymałam się na danej stronie i zmusiłam do refleksji, zapisałam sobie też kilka cytatów. Myślę że sięgnę po pozostałe pozycje od tego autora i mimo że nie mam zbyt wielkiego porównania książek w tego typu tematyce tej daję 8/10. Jedyne co mnie lekko zawiodło to samo zakończenie, w którym autor nawiązuje do religii i też gdzieś pomiędzy rozdziałami miałam wrażenie, że autor trochę przeczy sam sobie. Z jednej strony zachęca do unikania wszelkich nieprzyjemnych sytuacji i rzeczy, dla naszego własnego zdrowia, komfortu, z drugiej strony namawia do pracy nad sobą i stawieniu czoła demonom co wiąże przecież z wystawieniem na negatywne aspekty. Jeśli ktoś z Was uwielbia taką tematykę to "Wymyśl siebie od nowa" jest pozycją nie do pominięcia, jeśli jednak jak ja - podchodzicie do tego typu literatury z dystansem, ale chcielibyście od czegoś zacząć to być może również się przekonacie do tej pozycji i wyciągnięcie coś dobrego dla siebie. Ig: opinioodsiewnia
vwvixx - awatar vwvixx
Opętani przez duchy. Egzorcyzmy w XXI stuleciu Wanda Prątnicka
Opętani przez duchy. Egzorcyzmy w XXI stuleciu
Wanda Prątnicka
Opętani przez duchy. Egzorcyzmy w XXI stuleciu Wanda Prątnicka. Powiedzmy sobie szczerze na wstępie, że trzeba mieć albo ogromny dystans do tej pozycji , albo niezaprzeczalnie podzielać wierzenia autorki. Inaczej w trakcie czytania istnieje możliwość , że będziemy łapać się za głowę i zastanawiać czy to jest serio, czy może jednak mamy w ręce niezłą bajeczkę science-fiction. To nie tak, że wykluczam możliwość istnienia duchów czy nazwijmy to innych bytów. Autorka jednak bardzo mocno i zdecydowanie próbuje przekazać nam fakt, że przykładowa choroba, która nas dotknęła, złe samopoczucie czy nasze dziwne zachowania, które się pojawiły itp itd są spowodowane przez nawiedzenia duchów. Według autorki, jeżeli zrozumiemy co tak naprawdę jest przyczyną naszego złego samopoczucia, jeżeli otworzymy szeroko nasze oczy i umysł, to jesteśmy w stanie uwolnić się od tego ducha, który nas nawiedził i wszystko wróci w naszym życiu do normy. (!) Autorka Wanda Prątnicka to w szerokich kręgach bardzo szanowana psycholożka, parapsycholożka, terapeutka, światowej sławy uzdrowicielka i egzorcysta z kilkudziesięcioletnim stażem zawodowym- co pozwala nam wierzyć, że zna się na rzeczy. Bardzo czynnie wspomaga rzesze cierpiących i potrzebujących ludzi, dla których jest mentorem i duchowym przewodnikiem. Wydała całe mnóstwo książek, poradników i wiele publikacji w temacie rozwoju osobistego, uzdrowienia duchowego oraz szerokiej skali ezoteryki, które zostały przetłumaczone na wiele języków. Nie chcąc podważać autorytetu i posiadanych umiejętności Dr Wandy Prątnickiej, zdecydowanie polecam zagłębić się w tematykę oraz szeroką skalę jej działania. Możliwe, że otworzymy naszą świadomość, podświadomość i wszystkie możliwe części umysłu na coś, czego wcześniej nie potrafiliśmy dostrzec wokół nas. A gdyby tak na chwilę odłożyć na bok logikę i naukę ? Gdyby tak, przez chwilę faktycznie założyć, że ciągnie się za nami jakiś duch, który powinien , ale nie odszedł z tego świata ? Moje postrzeganie świata nie jest jeszcze zbytnio otwarte na tak daleko idące wnioski. Jestem jednak otwarta na różne poglądy, dlatego chętnie sięgnę po kolejną pozycję autorki, żeby pogłębić jej sposób postrzegania rzeczywistości.
Utopia - awatar Utopia
oceniła na61 rok temu

Cytaty z książki Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie

Dodaj cytat z książki Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie