Antyprzewodnik po seksie

Valérie Tasso Wydawnictwo: Świat Książki poradniki
poradniki
2009-01-01
2009-01-01

Kup Antyprzewodnik po seksie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Antyprzewodnik po seksie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Antyprzewodnik po seksie

Sięgnąłem po tę pozycję tuż po przeczytaniu innego dzieła Valerie Tasso "Dziennik nimfomanki". Gdzie tamta książka była napisana prosto, to już "Antyprzewodnik po seksie" napisany jest językiem ciężkim. 3/4 treści jest o etymologii słów wyrażających seks i sporo sporo historii przez co całość czyta się ciężko. Trudny język i rozciągnięte suche opisy sprawiają, że przy tej książce można się zmęczyć.

nudy

nudy

Całkiem udana pozycja, autorka z dużym doświadczeniem w temacie(była prostytutka)obala wiele mitów związanych z seksem.Jasne,w większości są to jakieś anegdoty z jej życia,ale podparte ciekawymi cytatami za co daję +1 do oceny.Odnosząc się do treści książki myślę,że to kościół robi ludziom wodę z mózgu,stwarza fałszywy obraz świata,manipuluje ludźmi,co za tym idzie ludzie wręcz boją się tematu seksu.Autorka bardzo fajnie przełamuje tabu,mnie się podobało,ale zdaję sobie sprawę,że to żadne dzieło literackie,zresztą chyba na takie nie pozuje.Warto przeczytać.

196 użytkowników ma tytuł Antyprzewodnik po seksie na półkach głównych
50 użytkowników ma tytuł Antyprzewodnik po seksie na półkach dodatkowych

Valérie Tasso
Valérie Tasso
Francuska pisarka, badaczka, terapeutka uzależnienia od seksu, autorka bestsellerowej autobiografii Dziennik nimfomanki. Obecnie mieszka w Barcelonie. Po licencjacie z ekonomii i językoznawstwa stosowanego ukończyła zarządzanie na uniwersytecie w Strasburgu, a w 2006 ukończyła studia podyplomowe z seksuologii (terapii uzależnienia od seksu) w Instytucie Seksuologii będącym częścią Uniwersytetu Alcalá de Henares w Madrycie. Pracowała w Barcelonie między innymi jako starsza specjalistka do spraw public relations. Po traumatycznym związku z psychopatą, który pozostawił ją z długami, została luksusową prostytutką. Swoje losy opisała w wydanej w 2003 roku autobiografii, którą zekranizowano.

Dr House. Oficjalny przewodnik po serialu Ian Jackman
Dr House. Oficjalny przewodnik po serialu
Ian Jackman
Muszę przyznać, że do serialu "Dr House" podchodziłam przez długi czas sceptycznie. W czasie emisji telewizyjnej obejrzałam może 2 odcinki, pobieżnie, bez specjalnego zainteresowania. Kolejne podejście wyglądało już inaczej. Serial często wspominał i zachwalał mój kolega, postanowiłam więc spróbować obejrzeć kilka odcinków w skupieniu na tym co dzieje się na ekranie. I stało się! Opowieść o gburowatym lekarzu - detektywie w momencie podbiła moje serce, pochłonęła uwagę i cały czas wolny. Jak dobrze, że były wtedy wakacje! Dziś wspomniany wyżej kolega jest moim ukochanym i to właśnie od niego pożyczyłam tę książkę. Stanowi ona nie tyle przewodnik po serialu, co opowieść o tym jak powstawał "Dr House". Zawarto w niej rozmowy z twórcami, aktorami i innymi osobami, dzięki którym serial mógł zostać nakręcony. Nie pominięto żadnego aspektu - wypowiadają się nawet projektanci kostiumów i odpowiedzialni za wyżywienie pracowników. Mimo, że nie jestem przyzwyczajona do tego typu lektury (na co dzień sięgam raczej po powieści),książkę przeczytałam z przyjemnością. Jest napisana lekko, zabawnie i przede wszystkim ciekawie. Tekst zawiera wiele odniesień do przypadków medycznych występujących w serialu, do pacjentów, lekarzy. Opisuje bohaterów z punktu widzenia różnych osób. Jest też zbiorem wspaniałych cytatów - głównie wypowiedzi House'a, ale też innych postaci. A wisienką na torcie jest przedmowa napisana przez Hugh Laurie'go, wstęp do przygody. Polecam gorąco
Agata Chmielowska - awatar Agata Chmielowska
oceniła na811 lat temu
Mężczyźni, miłość i seks David Zinczenko
Mężczyźni, miłość i seks
David Zinczenko
Czyli poradnik z cyklu: o czym myślą faceci. Nie jest to książka napisana przez kobietę, a pana który kierował m.in. magazynem „ Men’s Health” oraz innymi czasopismami propagującymi ostatnio zdrowy styl życia. Na podstawie setki przeprowadzonych badań i rozmów, stworzono ten zapis. Utrzymana w lekkim stylu i wielkim poczuciu humoru pozycja, stara się nam kobietom, przybliżyć ten jakże piękny dla oka gatunek. Odpowiedzi na pytania takie jak: *co sprawia, że mężczyzna się zakochuje, *dlaczego tak bardzo im zależy, żeby być u steru, *czemu w łóżku raz jest lepiej, a raz gorzej, * czemu komunikują się inaczej niż kobiety, * na czym polega różnica między flirtowaniem, a zdradą? Nie chce być źle zrozumiana, ale co my byśmy bez Was Panowie zrobiły? Jaki byśmy wiodły żywot? Kto by nas pocieszał, wsparł dobrą i konstruktywną krytyką? Był naszym najlepszym przyjacielem, chłopakiem, mężem czy kochankiem? Mówi się, że to my płeć piękna rodzimy komplikacje w wielu rozmowach, przez nasz obszerny zakres znaczeń. Zwykle prostych w interpretacje zachowań. No, ale czy dzięki temu świat nie jest ciekawszy? Poznajemy tutaj największe i najbardziej skrywane tajemnice, myśli, uczucia i pragnienia. Obalamy stereotypy, a wszelkie dziwactwa stają się dla nas bardziej zrozumiałe. Dlaczego coś co dla nas jest oczywiste, dla innych może być zupełnie bez znaczenia. Jak jedno słowo, może oznaczać coś konkretnego, a siła argumentacji jest bardzo prosta. Panowie to wzrokowcy, którzy potrafią docenić piękno kobiece w pełnym opakowaniu. Zamiast podtekstów, oczekują konkretów. Nie boją się nazywać swoich uczuć, albo coś jest, albo tego nie ma. Chemia? Wspaniały seks na dłuższą metę niewiele znaczy, jeśli związek sam w sobie jest nijaki. Pomocna bywa baczna obserwacja traktowania nie tylko w łóżku, ale również poza nim. Tak więc drogie koleżanki, możemy uwięzić mężczyznę w związku za pomocą swojego ciała, ale jeśli nie uda ci się go urzec umysłem, poczuciem humoru, osobowością i całą resztą, to prędzej czy później znajdzie sposób, by się wyrwać. Doceniajmy i pamiętajmy, że nasi partnerzy też mają uczucia i chcą, by wyszły na światło dzienne, ale potrzebują w tym naszej pomocy. No to wiecie , co trzeba robić 
cat_book_read - awatar cat_book_read
Perfekcyjny makijaż Bobbi Brown
Perfekcyjny makijaż
Bobbi Brown
Książka Bobbi Brown "Perfekcyjny makijaż" zawiera porady na temat technik makijażu. Dzięki niej czytelnik dowie się między innymi: - jakie kosmetyki i akcesoria skompletować do swojego kufra bądź kosmetyczki (podręcznej i/lub podróżnej),- jakie są podstawowe narzędzia, które powinien stosować, - jak pielęgnować skórę przed wykonaniem makijażu, co jeść, czego unikać? - jakie są rodzaje skóry, - jakie są sposoby tonizacji oraz demakijażu skóry - jakie są kolejne kroki w makijażu i jak odpowiednio dobrać kosmetyki, których użyjemy: czyli przygotowanie twarzy (podkład, kamuflaż, korektor, puder),konturowanie twarzy (bronzer, róż, rozświetlacz); makijaż ust i oczu, - jak wykonać makijaż u osoby w dojrzałym wieku, nastolatki, makijaż ślubny i na specjalne okazje. Ponadto dowiemy się też jakie są właściwe metody konserwacji i pielęgnacji narzędzi do makijażu, by zachowały długą żywotność i mogły nam służyć jak najlepiej. Ostatnie rozdziały poświęcone tematowi makijażu jako sposobu na życie, czyli jak rozpocząć pracę makijażysty. Autorka podaje tu parę rad, które mają na celu pomóc w karierze makijażysty. Książkę wieńczą kalendarium, gdzie możemy przeczytać ciekawostki z historii makijażu oraz krótkie i interesujące notki biograficzne ważnych postaci w branży (jak na przykład, m.in.: Laura Mercier, Elizabeth Arden, Max Factor, Helena Rubinstein, Charles Revson, Estee Lauder, Francois Nars, Barbara Daly). Poradnik jest ciekawy, bogaty w fotografie z przykładami makijażu. Szkoda tylko, że nie jest tak dokładny, by zawierać dodatkowo szczegółowe ryciny. Mimo to polecam każdemu, kto choć trochę interesuje się tym tematem. Opinia opublikowana na moim blogu: https://literackiepodrozebooki.blogspot.com/2021/11/perfekcyjny-makijaz-dla-wszystkich-od.html
Booka - awatar Booka
oceniła na65 lat temu
Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe Jerzy Knappe
Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe
Jerzy Knappe
Całe szczęście nie trzeba oglądać serialu, żeby w pełni skorzystać z książki 'Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe'. Proponowane tam przepisy są w większości łatwe do przyrządzenia i zdrowe. Nie brak też przepisów na dania wykwintne, czy takie, które wydają się trudne do zrobienia. Jednak z Jerzym Knappe nawet rolada serowa czy ozór wołowy w koperkowym sosie to nic strasznego. Jest sporo przepisów na dania z wykorzystaniem makaronu, więc trudno, żeby książka mi się nie podobała, bo makaron to podstawa mojego wyżywienia. Penne z kuleczkami po bolońsku, tagliatelle z boczkiem i ricottą, spaghetti z okruchami i miętą... żyć, nie umierać! Dla mnie hitem są naleśniki amerykańskie i zupa serowa – nie dość, że przygotowuje się je błyskawicznie, to jeszcze pychota. Tak w ogóle to o ile za samym gotowaniem jakoś szczególnie nie przepadam, o tyle czytać o gotowaniu uwielbiam. Dla miłośników serialu „Przepis na życie” dodatkową atrakcją będzie „obudowa serialowa” – zdjęcia i wtrącenia dotyczące wydarzeń i bohaterów serialu. Generalnie fajne przepisy - mam ochotę wypróbować większość z nich. Nie sądzę, żebym dała się namówić na pooglądanie serialu 'Przepis na życie', ale kremem z białej czekolady z wiśniami chętnie się uraczę. POLECAM: - osobom, które lubią w krótkim czasie przygotować coś pysznego - osobom, które - podobnie do mnie - lubią czytać o gotowaniu - łasuchom i smakoszom - miłośnikom seriali ;-)
jjon - awatar jjon

Cytaty z książki Antyprzewodnik po seksie

Dodaj cytat z książki Antyprzewodnik po seksie