Pomyśl tylko życzenie

Okładka książki Pomyśl tylko życzenie autora Ewa Zienkiewicz, 9788376721866
Okładka książki Pomyśl tylko życzenie
Ewa Zienkiewicz Wydawnictwo: Wydawnictwo Literatura Cykl: Pomyśl tylko życzenie (tom 1) Seria: Plus Minus 16 literatura dziecięca
literatura dziecięca
Pomyśl tylko życzenie (tom 1)
Plus Minus 16
2012-04-12
2012-04-12

Kup Pomyśl tylko życzenie w ulubionej księgarnii

Pomyśl tylko życzenie

Oceny książki Pomyśl tylko życzenie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pomyśl tylko życzenie

Nie podobało mi się zakończenie. Liczyłam na jakąś większą zagadkę, lepsze wyjaśnienie całej sytuacji. Co czuły tamte dziewczyny, gdzie one wtedy były? Dużo pytań. Książka z potencjałem, ale można było to lepiej wykonać. Nie kupowałabym jej, ale można wypożyczyć

Anka Rawicka to typowa nastolatka z problemami typowymi dla tego wieku, której w zasadzie niczego nie brakuje. Dziewczyna nie potrafi jednak docenić tego co ma i szuka czegoś nowego. Młoda mieszkanka Warszawy twierdzi, że jej rodzina jest zbyt nudna i normalna, w jej życiu nie dzieje się nic ciekawego i potrzebuje powiewu świeżości i czegoś nowego.
W momencie w którym Anka wchodzi do wanny we własnym mieszkaniu zaczyna się właściwa akcja. Nastolatka nagle staje się kimś innym i znajduje się w innym miejscu. Z biegiem akcji główna bohaterka wciela się w kolejne osoby z różnych środowisk i rodzin.
Najpierw jest Patrycją – niepełnosprawną dziewczyną utykającą na jedną nogę. Nastolatka mieszka z dużą rodziną w kamienicy do rozbiórki. Patrycja to uboga dziewczyna, ale w życiu jej i jej rodziny ciągle coś się dzieje.
Kolejno Anka staje się bogatą Nikolą. Nastolatka mieszka w ogromnej rezydencji nad prywatnym jeziorem, ale jej życie także nie jest pozbawione problemów.
Ostatnią dziewczyną w której życie wkracza Anka jest Marysia – nastolatka mieszkająca w górskiej osadzie, której rodzice wyjechali, by znaleźć lepszą pracę.
Dziewczyna w każdym z wcieleń musi pokonać inne problemy, poradzić sobie z różnymi kłopotami i nie wpakować się w kolejne. Życia każdej z jej rówieśniczek są inne, ale czy gorsze lub lepsze?
Autorka miała ciekawy pomysł na fabułę książki i wcielanie się głównej bohaterki w kolejne ciała. Nie podobało mi się to, że historie dziewczyn, w które wcielała się Anka zazwyczaj kończyły się w najciekawszym momencie i nie wyjaśniały do końca historii. Nie wystarczające były dla mnie fragmenty z gazet umieszczone na końcu książki z których czytelnik mógł się dowiedzieć czegoś więcej o dalszych losach bohaterek, którymi przez jakiś czas była Ania.
Powieść Ewy Zienkiewicz to książka idealna dla nastolatków. Porusza problemy bliskie tej grupie, a także pokazuje, że nasze kłopoty w porównaniu z tymi innych, choć czasem wydają się straszne wcale takie nie są. Młodzieżówka godna uwagi, chociaż uważam, że rozwiniecie wątków dziewczyn, w które wcielała się bohaterka byłoby na plus dla powieści.

W momencie w którym Anka...

Książka sympatyczna. Ciekawy pomysł z wcielaniem się głównej bohaterki w różne osoby. Odczuwa się jednak pewien niedosyt, bo losy bohaterek pozostają mocno niedokończone. Lakoniczne wyjaśnienia na końcu książki mnie nie usatysfakcjonowały. Mam też wątpliwości czy książka powinna być wydana w serii Plus Minus 16. To raczej dla dzieci w wieku 12-13 lat.

232 użytkowników ma tytuł Pomyśl tylko życzenie na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Pomyśl tylko życzenie na półkach dodatkowych

Ewa Zienkiewicz
Ewa Zienkiewicz
Jest z wykształcenia architektem, a z zamiłowania pisarką. W swoich książkach nawiązuje do własnych doświadczeń w zawodzie nauczycielki, urzędniczki, projektantki, a także do podróży po krajach Afryki, Azji i Ameryki Południowej.

Ania Barbara Ciwoniuk
Ania
Barbara Ciwoniuk
Trzynastoletnia Ania to główna bohaterka powieści Barbary Ciwoniuk. Dziewczyna dorasta w ciepły, pełnym miłości domu ze mamą, starszym bratem Danielem i młodszym Jasiem, a także często nieobecnym tatą. W życiu dziewczynki obecny jest także dziadek, na którego zawsze można liczyć. Jak w życiu bywa także w rodzinie trzynastolatki zdarzają się gorsze i smutne momenty, ale dużo jest tych wesołych i zabawnych. Wszystko się zmieni, a życie rodziny przewróci się do góry nogami w momencie kiedy w drzwiach domu pojawi się była dziewczyna Daniela w widocznej ciąży. Życie Ani także się zmieni, poza szkołą, codziennymi obowiązkami jest także Igor – dobrzy przyjaciel, osoba z którą można dzielić te dobre i złe momenty. Pojawienie się Karoliny zburzy spokój, ale pokaże też jak ważna jest miłość, szczera rozmowa, zaufanie i rodzinne więzi. Co tak naprawdę łączy Anię z Igorem? Jak potoczą się dalsze losy Karoliny? Co w życiu Daniela zmieni informacja o ciąży byłej dziewczyny? „Ania” to typowa powieść dla nastolatków, która wciąga i czyta się bardzo szybko. Autorka w swojej książce porusza trudne tematy, jakim jest na przykład niespodziewana ciąża w młodym wieku, ale także mówi o nastoletniej miłości, wadze przyjaźni i typowym życiu nastolatków. Barbara Ciwoniuk w książce, którą polecam opisuje codzienne życie rodziny – te gorsze momenty, ale też te lepsze.
oceniła na75 lat temu
Wywrotka Kazimierz Szymeczko
Wywrotka
Kazimierz Szymeczko
Główna bohaterka książki autorstwa Kazimierza Szymeczki to Basia. Nastolatka przez znajomych nazywana Wywrotką, jak sama mówi jeździ na rolkach, bo lubi, chce ale też musi. Dziewczyna ma trudną sytuację w domu. Ojciec nastolatki wplątał się w kontakty z przestępcami wymuszającymi haracze i trafił do więzienia. Barbara jest głową rodziny, pomimo że mieszka z matką kobieta prawie się nie odzywa i jest bierna. Na dziewczynę spada jeszcze ciężar opieki nad malutkim bratem. Jak twierdzi sama wywrotka tylko on jest szczęśliwy, ponieważ nie rozumie tego, co się dzieje i nie zdaje sobie sprawy z tego, że są biedni. Wywrotka nie marnuje żadnej okazji, by dorobić. Basia zarabia głównie na wyścigach na rolkach, ale dorabia także pomagając emerytom, czy sprzedając truskawki. Nastolatka przezornie trzyma się z daleka od podejrzanych osób, nikogo nie oszukuje i nie naciąga. Dziewczyna określa swoje życie jako jazdę na rolkach – zalicza upadki, ma nadzieję, że kolejne zakręty wyprowadzą ją na prostą, czasem jednak jedzie pod prąd lub zalicza kolejną życiową wywrotkę. Wywrotka jeździ, bo to kocha i wypatruje mety tego życiowego wyścigu. Książka to przyjemna i krótka młodzieżówka. Powieść czyta się bardzo szybko, nie brakuje w niej zwrotów akcji, czy strasznych momentów takich jak ucieczka przed bandytami. W „Wywrotce” znajdziemy także wątek miłosny, jednak jest on bardziej pobocznym, niewiele wnoszącym do życia głównej bohaterki. Otwarte zakończenie powieści nie rozwiewa wszystkich wątpliwości czytelnika i nie mówi, jak ostatecznie zakończą się losy Wywrotki – w głębi wrażliwej dziewczyny, która pomimo wszystkich przeciwności chce wygrać życiowy wyścig.
oceniła na65 lat temu
Musisz to komuś powiedzieć Barbara Ciwoniuk
Musisz to komuś powiedzieć
Barbara Ciwoniuk Olga Reszelska
Milena to jedna z głównych bohaterek powieści. Dziewczyna jest cicha, nie wychodzi przed szereg i dobrze się uczy. Niektóre zachowania nastolatki są bardzo irytujące : wstydzi się tego, że nigdy nie piła czy nie paliła. Milena często musi doradzać swojej szalonej przyjaciółce, jest głosem rozsądku. Kama jest energiczną i pomysłową szaloną dziewczyną. Brak ojca w życiu nastolatki spowodował, że czuje się gorsza, niekochana. Kamila nie dogaduje się z matką i bardzo często pakuje się w kłopoty. Kama zakochuje się w chłopakach, na których nie powinna nawet zwracać uwagi, nie zauważając tych, którzy zawsze są blisko. Wszystko wskazuje na to, że wakacje Mileny będą nudne, ale już pierwsze dni lata przynoszą wiele niespodzianek. Pomimo tego, że Kama niejednokrotnie zawiedzie nastolatkę, a Paweł – dotychczasowy obiekt westchnień nie okaże się ich wart wolne dni przyniosą wiele nowych doświadczeń. Za sprawą matki dziewczyny w ich domu pojawi się tajemniczy chłopak po przejściach. Łukasz to nastolatek z trudną przeszłością, którego wszyscy posądzają o branie narkotyków. Nowy znajomy Mileny jest bardzo zdystansowany, tajemniczy i nie przepada za Kamą. Czy Milena odnajdzie chłopaka, który jest wart jej uwagi? Czy Kama zmieni niektóre ze swoich zachowań i przestanie pakować się w ciągłe kłopoty? Czy Łukasz jest naprawdę taki, za jakiego wszyscy go uważają? Ciekawym wątkiem, który poruszyła autorka jest przedstawienie sylwetki Marii Konopnickiej. Z książki możemy bardzo dużo dowiedzieć się o polskiej poetce. Książka Barbary Ciwoniuk kierowana jest do nastolatków i porusza bardzo wiele tematów, które są bliskie tej grupie wiekowej. Polecam tą wciągającą powieść, która porusza ważne tematy między innymi siłę miłości i prawdziwej przyjaźni, rolę alkoholu czy narkotyków w życiu młodych ludzi, a także problemy rodzinne.
oceniła na65 lat temu
Moje Bullerbyn Barbara Gawryluk
Moje Bullerbyn
Barbara Gawryluk
Ależ ta książka mnie poruszyła! Historia Natalii przeniosła mnie do samej Szwecji i obudziła we mnie niespodziewaną chęć odwiedzenia tego kraju. Poznajcie Natalię – mieszkankę Krakowa, otoczoną kochającą rodziną: rodzicami, bliźniaczymi braćmi i dziadkami, z którymi łączy ją szczególna więź. Stabilny, bezpieczny świat dziewczynki burzy wiadomość, że rodzina na dwa lata przeprowadza się do Szwecji. Dla Natalii to katastrofa – musi zostawić przyjaciółki, grupę taneczną, szkołę i wszystkie znane kąty, które dotąd tworzyły jej codzienność. Pierwsze tygodnie w nowym kraju okazują się pełne tęsknoty i niepewności. Z czasem jednak Natalia zaczyna dostrzegać, że obcy świat ma do zaoferowania coś więcej niż tylko brak znanego domu. Poznaje polską rodzinę i zaprzyjaźnia się z Kariną, dziewczynką z niepełnosprawnością, która wnosi do jej życia inną perspektywę. W międzynarodowej szkole słyszy na korytarzach języki z całego świata, uczestniczy w kursie szwedzkiego, dołącza do grupy tanecznej i krok po kroku odzyskuje poczucie, że może być "u siebie". Największą rolę w tej przemianie odgrywa Selma – starsza pani, była artystka, która staje się dla Natalii kimś wyjątkowym. "Moje Bullerbyn" to nie tylko opowieść o emigracji, ale także o dojrzewaniu do zmian, które, choć trudne, potrafią otworzyć zupełnie nowe możliwości. To książka o tęsknocie za bliskimi, ale i o sile nowych więzi. Autorka pięknie pokazuje, jak pasja i marzenia pomagają zakorzenić się w nowej rzeczywistości. W tle pojawia się też ważny społeczny wątek eurosieroctwa – losów dzieci pozostawionych w kraju, gdy rodzice wyjeżdżają do pracy za granicę. Dzięki temu opowieść nabiera głębi, nie gubiąc przy tym dziecięcej perspektywy. To historia ciepła, poruszająca i bardzo bliska doświadczeniom wielu rodzin. Ujęła mnie swoją szczerością i autentycznością – bo choć opowiada o jednym wyjeździe, to tak naprawdę mówi o czymś uniwersalnym: o poszukiwaniu swojego miejsca na świecie.
AlkoweCzytanki - awatar AlkoweCzytanki
Dwa serca Laura Summers
Dwa serca
Laura Summers
Książka opowiada o dziewczynie Becki Simons, czternastoletniej rekonwalescentce, która przechodzi przez transplantację serca. Becki już od dwóch lat przykuta jest do łóżka z powodu swojej ciężkiej choroby serca, gdy pewnej pażdziernikowej nocy mama budzi ją i mówi, że do szpitala przywieźli nowe serce do przeszczepu dla niej. Becki ma szansę rozpocząć nowe życie, ale boi się czy da rade przeskoczyć na drugi brzeg rzeki, czy wszystko się uda. Dziewczyna jedzie do szpitala i przechodzi poważną operacje serca. Na początku Becki czuje się w miarę dobrze z nowym sercem, trochę czuje się jakoś nie tak, ale wmawia sobiee że wszystko jest ok. Z czasem jednak dziewczyna dostaje wizji rzeczy, ludzi i miejsc których nigdy nie widziała. Wystraszona, mówi swojej najlepszej przyjaciółce o swoim problemie, prosi ją tez aby nikomu o tym nie mówiła. Jednakże srodze się zawodzi na swojej przyjaciółce Lei, która rozpowiada to innym przyjaciółkom.. Od tej pory wszyscy się od niej odwracają, twierdzac że jest dziwaczką. Becki postanawia wyjaśnić przyczynę pojawiających sie wizji.Pewnej niedzieli jedzie tramwajem do parku który widziała w swojej wizji, tam poznaje piętnastoletniego Sama. Z czasem stają się przyjaciólmi. Dziewczyna na pewnym spotkaniu postanawia zwierzyć się Samowi i dochodzi do kolejnych wniosków, z których również się zwierza. Razem starają sie odkryć tajemnicę jaką niosą tajemnicze wizje Becki. Historia mnie wciągneła, bardzo mi się podobała. Była to kolejna i ostatnia powieść z listy na konkurs. Tym razem nie koszmarna, ale bardzo fajna. Trochę abstrakcji, fantazji , bo przecież serce nie ma pamięci, Jednakże to nie wpłynęło negatywnie na książkę, wręcz przeciwnie. W końcu nie była to lektura z rodzaju poradnik niedoświadczonego psychologa, były tam jedynie tylko uwagi ,wnioski do których sama dochodziła nasza bohaterka. Fajnym wątkiem była przyjaźń Becki z Samem. Szkoda że autorka tak mało czasu poświęcila histori Sama, prawie nic o nim nie wiemy. W książce podobało mi się to, że wszystkie zachowania, reakcje bohaterów były bardzo naturalne. Choćby to że Becki traci poparcie od wszystkich z klasy, jedynie coś tam lea próbuje na początku ale i tak obraża się. Wiem coś o tym... A reakcja Becki na tak poważny problem, przejście jak przeszczep serca też jest normalna, dziewczyna ma prawo czuć się nieswojo. Książka jest o przyjaźni, wewnętrznej walce z samym sobą, trudnościach w życiu. I o tajemnicach. Powieść tę polecam każdemu, tym mlodszym i tym starszym.
Hanna55 - awatar Hanna55
Kawa z kardamonem Joanna Jagiełło
Kawa z kardamonem
Joanna Jagiełło
„– Czy można się tego jakoś do­wie­dzieć?” Linka, piętnastoletnia dziewczyna mieszkająca z mamą, ojczymem i młodszym przyrodnim bratem. Na co dzień uczęszcza do publicznego liceum, ma przyjaciółkę Natalię i jest zakochana, ale nie jest za bardzo gotowa na miłość. Wydawać by się mogło, że w jej spokojnym życiu nic się nie wydarzy. Kiedy znajduje przypadkowo stare zdjęcie, wie, że jej rodzina, coś przed nią ukrywa, lecz nikt w ogóle nie porusza z nią tego tematu. Postanawia rozwikłać tajemnicę z małą pomocą. Czy jej się uda? Główna bohaterka to normalna nastolatka, która ma swoje własne problemy, nie tylko ze swoją najlepszą przyjaciółką, która w momencie, kiedy ta zaprzyjaźnia się z nową dziewczyną w klasie, Kasią zaczyna się dziwnie zachowywać. Na dodatek egzamin gimnazjalny zbliża się wielkimi krokami, więc musi się skupić na nauce. Rozumiem, że jej myśli były skupione przede wszystkim na rodzinnej fotografii i związanej z nią zakurzoną i zakopaną zagadką... „Jeśli w ze­zna­niach nie zga­dza­ją się nawet drob­ne szcze­gó­ły, to ktoś na pewno kła­mie”. Polubiłam Halinę, aczkolwiek mogła być bardziej wykreowana przez autorkę. Jej uczucia nie były do końca pogłębione, a szkoda. Trzymałam kciuki za to, żeby wreszcie odkryła rodzinną tajemnicę, nie tylko po to, żeby poznać odpowiedzi. Albowiem z mojej perspektywy rozwoju wydarzeń w tej historii miałam wrażenie, że rodzina Linki nie trzymała się razem, wręcz bohaterowie nie byli ze sobą blisko... „– Co to zna­czy?” Ponadto według mnie to ona najbardziej zajmowała się swoim młodszym bratem, uczyła się, chodziła do szkoły, wykonywała obowiązki domowe, a sama była tylko kilkunastolatką. Oczywiście rozumiem też matkę Haliny, iż dla niej przeszłość nie była łatwa i bardzo widać to w sobie, w jakim się zachowuje w stosunku do swojej córki, jak i męża i syna. Kawa z kardamonem nie wywarła na mnie świetnych wrażeń i emocji, natomiast nie była nudną lekturą. Jednak mam nadzieję, że w dalszych częściach będzie się więcej działo. #kawazkardamonem#rodzina#mama#ojczym#tajemnica#tajemnicatodzinna#wstydliwa#przeszłość#nastolatka#pierwszamiłość#przyjaźń#trudnarelacjamiędzymatkąacórką http://bookaholicandwriter.blogspot.com/2023/03/kawa-z-kardamonem-joanna-jagieo.html https://www.instagram.com/p/CqDt5YntuMp/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
bookaholic_pl - awatar bookaholic_pl

Cytaty z książki Pomyśl tylko życzenie