Ateny-Sparta 431-404 p.n.e.

- historia
- Historyczne Bitwy
- Ateny-Sparta 431-404 p.n.e.
- 1997-01-01
- 1997-01-01
- 831108727X
Plan wydawał się na pozór szalony. Zamierzano przedrzeć się przez podwójny mur wzniesiony przez nieprzyjaciół, omijając potężne wieże strażnicze i gęsto rozstawione posterunki.
Kup Ateny-Sparta 431-404 p.n.e. w ulubionej księgarni
Oceny książki Ateny-Sparta 431-404 p.n.e.
139 użytkowników ma tytuł Ateny-Sparta 431-404 p.n.e. na półkach głównych- Przeczytane 67
- Historyczne Bitwy 7
- Historia 6
- Starożytność 3
- Antyk 2
- Historyczne bitwy 2
Cytaty z książki Ateny-Sparta 431-404 p.n.e.
Historia się powtarza, Zmieniają się aktorzy, scenografia, ale nie zmieniają się motywy ludzkiego działania. Niezmienność historii zawiera się w tym, że ludzie są niezmienni. Powodując się interesem [...] stale popełniają [...] te same błędy. Z tego z kolei wynika, że historii można się uczyć, podobnie jak ludzie uczą się na swoich błędach. Warunkiem jest zrozumienie najważniej...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ateny-Sparta 431-404 p.n.e.
Książka to przede wszystkim synteza dzieła Tukidydesa i innych antycznych historyków. Można prześledzić przebieg konfliktu, wzloty i upadki, są ciekawe wstawki dotyczące ustroju poszczególnych polis. Autor opisuje co ważniejsze postaci, chociaż rozdział o Peryklesie i o motywach które nim kierowały, był przydługi i dla mnie mało interesujący. Tak jak inne książki z tego okresu, informacje oparte często na spekulacjach, część rzeczy w jest dla mnie w ogóle niewiarygodna, na przykład armie liczące po 100 000 wojowników. Brakuje mi też, tak typowego dla serii HB opisu uzbrojenia, jego ewolucji, a opis organizacji wojskowej był raczej pobieżny. Niemniej jednak książka to duża piguła wiedzy, dowiedziałem się całkiem sporo. Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tę książkę czułem się jak w czasie czytania jakiejś powieści historycznej z dynamicznie postępującą historią. Wojna peloponeska napisana przed Ryszarda Kulesze jest de facto miksem zaledwie kilku dzieł starożytnych autorów, w których możemy znaleźć informację o tejże wojnie (głównie Tukidydes, Plutarch, Ksenofont, Diodor Sycylijski). Autor oczywiście nie szczędzi czasem swoich opinii na dane tematy. Czytając te książkę nasunęły mi się dwa główne "motywy" tej książki; po 1. pokazana jest w zadziwiający sposób postępująca degradacja Aten, od polis która w pierwszym etapie wojny wyszła na prowadzenie, przez najgorszą decyzje Aten w czasie wojny - czyli wyprawę sycylijską; do porażki od symmachii spartańskiej. Drugim motywem jest "stałość wojny" (co zauważył już sam Tukidydes); zmieniają się tylko aktorzy i scenografia, lecz przyczyny i ludzkie motywy pozostają te same. Ponadto na początku w Atenach trwała epidemia (ciekawa rzecz, zważywszy na to, co wydarzyło się w 2020 a następnie w 2022). Podsumowując polecam tę książkę każdemu kto interesuję się nie tylko starożytnością; lecz także polityką (ze względu na uniwersalność motywów które mają odbicie w świecie współczesnym)
Czytając tę książkę czułem się jak w czasie czytania jakiejś powieści historycznej z dynamicznie postępującą historią. Wojna peloponeska napisana przed Ryszarda Kulesze jest de facto miksem zaledwie kilku dzieł starożytnych autorów, w których możemy znaleźć informację o tejże wojnie (głównie Tukidydes, Plutarch, Ksenofont, Diodor Sycylijski). Autor oczywiście nie szczędzi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpracowanie z serii Historycznych Bitew dotyczące tzw. wojny peloponeskiej toczonej między Atenami i Spartą a tak naprawdę miedzy chyba wszystkimi miastami starożytnej Grecji. Zmienne losy wojny toczonej na lądzie, wyspach greckich, na morzu i nawet na Sycylii przyniósł w efekcie dramatyczne osłabienie wszystkich co w niedługim czasie wykorzystali Macedończycy.
Znamy doskonale powiedzenie "gdzie dwóch się bije..." i można w tej książce znaleźć źródło tej sentencji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnamy...
Ciekawy temat, choć trzeba osiągnąć stan alfa, żeby przebrnąć przez masę szczegółów. Dla znawców epoki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWielka bitwa między Atenami a Spartą, świetna pozycja, opisująca jak te zmagania zmieniały się w czasie, myślę że warto po to sięgnąc.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem trochę książek w młodości :) . To książka z mojej półki "różności", wrzucam tu te setki książek które przeczytałem w życiu w latach 2000-2019.
Opracowanie nie wybitne. Pominięte wiele faktów. Chaotycznie napisane.
Opracowanie nie wybitne. Pominięte wiele faktów. Chaotycznie napisane.