Najnowsze artykuły
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać1
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać10
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać18
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać3
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Tajemnice ulicy Pańskiej

- 2010-01-01
- 2010-01-01
“Tajemnice ulicy Pańskiej” to debiut prozatorski Wojciecha Korycińskiego. Autor zręcznie łączy różne konwencje m.in. powieść kryminalną i psychologiczny thriller. Losy głównych bohaterów, mieszczańskiej rodziny Wittichów, stanowią pretekst do podjęcia kilku odrębnych wątków, które przenikają się i tworzą swoisty portret społeczeństwa schyłku XIX wieku. Na portret ten wpływają wewnętrzne konflikty i napięcia w sferze kultury, stanowiąc główną motywację działań bohaterów. Od początku powieści czytelnik zostaje uwikłany w rzeczywistość, w której od jednoznacznych odpowiedzi
ważniejsze są odkrywcze pytania. Z nimi czytelnik pozostaje sam, jak adept sztuk magicznych, który rozpoczyna wędrówkę ku oświeceniu.
Kup Tajemnice ulicy Pańskiej w ulubionej księgarnii
Oceny książki Tajemnice ulicy Pańskiej
27 użytkowników ma tytuł Tajemnice ulicy Pańskiej na półkach głównych- Przeczytane 20
- Kryminał 1
- T_Kryminały RETRO 1
- Muszę mieć 1
- 52 książki (2014) 1
- Z_2019 1
- Polscy autorzy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnice ulicy Pańskiej
„(…) Świdnica jest więzieniem. Tu każdy ma coś na każdego.” - tak autor określa małe miasteczko koło Wrocławia, w którym umieszcza akcję swojej debiutanckiej powieści kryminalnej, o charakterze eseistycznym, z 2010r. Miasteczku, w którym sam mieszka i pracuje.
Na przełomie wieku w mieście pojawia się seryjny morderca, który zabija różne osoby, bez względu na wiek czy płeć, tj. bez konkretnego wzoru. Wśród podejrzanych znajdują się stali mieszkańcy Schweidnitz, jak i goście przybywający do miasta na święta Bożego Narodzenia. Ambitny młody podkomisarz Julius Wittich ze względu na brak klucza w kolejnych zabójstwach, ma trudny orzech do zgryzienia. Próbując rozwikłać zagadkę podejrzewa nawet swojego gościa - kuzyna Maxa, który spędza u niego święta. Kto jest zabójcą?...
Powieść jednowątkowa, rozwiązanie zagadki szybkie i przewidywalne. Kryminał bardzo krótki, o niewymyślnej tematyce i niezłożonej sprawie, na jeden… góra dwa wieczory. Plusem jest wartka akcja, przerywana momentami opisami zabytków świdnickich i legendy o gryfie. Dzięki nim odbywamy podróż w czasie i możemy poczuć tę mroczność XIX - sto wiecznej Świdnicy. Atutem powieści czyniącą ją czymś więcej niż zwykłym „czytadłem” jest piękny język pisarza. Autor opisując prozę małomiasteczkowego życia stosuje wykwintne porównania i obcojęzyczne zapożyczenia, czasami nawet za trudne dla „niedzielnego” czytelnika pragnącego tylko rozrywki. Ponadto stosuje rzadziej używane w potocznym języku określenia rzeczy i osób, jak również trudne do wymówienia nazwy ulic i obiektów znajdujących się w Świdnicy za czasów II Rzeszy. W efekcie powieść wymaga większego skupienia. Jak autor widzi alkoholika? - „Otworzyły się drzwi, a w nich pojawił się mężczyzna o zapadłych policzkach. Nerwowe tiki zwracały uwagę przypadkowych obserwatorów, wprawiając ich z zakłopotanie. Nieprzystawalność mężczyzny drażniła. A że był to stan permanentny, patrzono na niego najpierw z zakłopotaniem i obawami, potem ze wstrętem. …. Niewygodny świadek naszego niskiego pochodzenia, którego trzeba usunąć, by nie obudził dawnych demonów. (…)”
Polecam fanom kryminałów RETRO i wszystkim, którzy mają już dość we współczesnych czytadłach efekciarskiego i sloganowego języka. Jak pokazuje autor, można inaczej.
Powieść przeczytana w ramach: #Wyzwanie LC2019 (marzec 2019). Litera rozpoczynająca imię pisarza W-ojciech, rozpoczyna również moje imię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa przełomie wieku w mieście pojawia się seryjny morderca, który zabija różne osoby, bez względu na wiek czy płeć,...
Sięgnąłem po tę książkę z lekkim ociąganiem, ale nie zawiodłem się. Historia toczy się dynamicznie, a czyta się ją szybko i bez znudzenia.
Historia tyle bliska mi, gdyż dzieje się w moim rodzinnym mieście - w Świdnicy, czyli w Schweidnitz. Dzięi niej mogłem spacerować, jeździć dorożkami po ulicach XIX-wiecznego miasta, z których znaczna cześć przetrwałą do dnia dzisiejszego.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria tyle bliska mi, gdyż dzieje się w moim rodzinnym mieście - w Świdnicy, czyli w Schweidnitz. Dzięi niej mogłem spacerować, jeździć dorożkami po ulicach XIX-wiecznego miasta, z których znaczna cześć przetrwałą do dnia...