Dezintegracja pozytywna

Okładka książki Dezintegracja pozytywna autora Kazimierz Dąbrowski, 8306000226
Okładka książki Dezintegracja pozytywna
Kazimierz Dąbrowski Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Biblioteka Myśli Współczesnej nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Biblioteka Myśli Współczesnej
1979-01-01
1979-01-01

Kup Dezintegracja pozytywna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dezintegracja pozytywna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dezintegracja pozytywna

Bardzo ważna książka. Omawia temat teorii dezintegracji pozytywnej stworzonej przez autora, który był psychiatrą, psychoterapeuta, a dzisiaj powiedziałabym, że specjalista holistycznie podchodzącym do zdrowia.

Nie będę spoilować treści, tym bardziej, że nie jest to obszerne dzieło, ale skupię się na swoich wnioskach.

Teoria bardzo do mnie przemawia, gdyż mogę się do niej odnieść na własnym przykładzie, będąc w stanie wyodrębnic opisane w książce fazy i mając szczęście trafiając na otwartego i holistycznego psychoterapeute, który dał przestrzeń do tej zmiany.

Zastanawiam się jednak ile osób w naszym otoczeniu nie ma szansy przejść przez ten naturalny proces, nie dając sobie czasu na zdrową transformację, zagłuszając symptomy lekami, alkoholem, dragami, a w efekcie nigdy nie doświadczając wgladów, które mogłyby wynieść osobowość na wyższy poziom.

Teoria dość mocno krytykowana, co wcale mnie nie dziwi. Wiele obecnych systemów 'pomocowych' by padło, gdyby została wykorzystana na szeroką skalę w psychiatrii i psychoterapii.

Teoria bardzo do mnie przemawia, gdyż mogę się do niej...

Teoria dezintegracji pozytywnej przyciągała mnie w liceum, od tamtej pory poszedłem bardziej w CBT (i terapie trzeciej fali tego nurtu) a psychologia humanistyczna niezbyt mnie interesuje, ale podoba mi się ukazanie rozwoju jako procesu, w którym nowe miesza się ze starym.

Przeczytałam wszystkie opinie, są bazapelacyjnie wystarczające, by opisać książkę i zachęcić do lektury.
Ja napiszę krótko od innej strony.
To była główna lektura w szkole średniej, bowiem uczyłam się w klasie psychologiczno-pedagogicznej, a mój cudowny nauczyciel Tadeusz Kobierzycki był uczniem właśnie Kazimierza Dąbrowskiego. Jego zajęcia były moimi ulubionymi. Nauczyłam się słuchać, mniej gadać, zwłaszcza o niczym. Zgodnie z nauką Dąbrowskiego dowiedziałam się, że lęki, niepokoje, agresja, złe samopoczucie mogą być pozytywne, rozwijają właśnie osobowość. Uczą, skąd biorą się takie emocje, jak sprawić, by były one korzystne dla organizmu, nie niszczące. Dzisiaj psychiatria na szczęście nie kwalifikuje takich stanów jako choroby, tylko pewien rodzaj zaburzenia, które niestety leczy wyłącznie lekami. Bardziej wskazana jest ogólna dostępność do psychoterapii dla każdego i wiedza specjalistów w kierunku nie tłamszenia tych negatywnych stanów, ale w zrozumieniu i przekształceniu w kierunku dobrego rozwoju.
Szkoda, że dzisiaj niektórzy bez właśnie zrozumienia nauki Dąbrowskiego wolą skrytykować tę biblię, a specjaliści ignorują. Póki sam człowiek nie zgłębi wiedzy w tym kierunku, pozostaną mu tylko leki, które tylko zaleczą objawy, ale nie uzdrowią psychiki.

Ja napiszę krótko od innej strony.

746 użytkowników ma tytuł Dezintegracja pozytywna na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Dezintegracja pozytywna na półkach dodatkowych