48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja

Okładka książki 48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja autora Robert Adler, Tobiasz Piątkowski, 8389698366
Okładka książki 48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja
Tobiasz PiątkowskiRobert Adler Wydawnictwo: Mandragora Cykl: 48 Stron (tom 1-2) komiksy
komiksy
48 Stron (tom 1-2)
2005-01-01
2005-01-01

Kup 48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja w ulubionej księgarnii

Oceny książki 48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja

OPINIE i DYSKUSJE o książce 48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja

Powtórka, i to nie pierwsza. Druga też nie. Nie wiem, która. Nie ma już elementu zaskoczenia, za to jest bardzo przyjemna nostalgia. Komiks praktycznie w całości składa się z odniesień, nawiązań i parodii. Żarty z reguły nie są zbyt wyszukane, chociaż zdarza się, że poziom abstrakcji jest naprawdę wysoki i trudno się domyślić, pod wpływem jakich środków byli twórcy w trakcie pracy. Bez znajomości utworów (książek, komiksów, filmów, sztuk, reklam, seriali) i innych elementów środowiska społeczno-przyrodniczego, do których autorzy nawiązują nie ma sensu zabierać się za czytanie, bo po prostu całość będzie bez sensu. W zasadzie ze znajomością tego wszystkiego też będzie bez sensu (to jest - w pewnym sensie - spojler),ale za to świetnie się czyta.

Zaskoczyłam samą siebie, lubiąc ten komiks! Bardzo doceniam ten niskawy poziom żartu.
Sam komiks nierówny i lepiej by było czytać go w kawałkach, bo w dużych partiach przytłacza. W środku ma totalne załamanie, myślałam, że nie przebrnę. Ale warto było.

Z PUDŁA WYGRZBANE, CZ CXXI

Lato tego roku w Warszawie było gorące i miał przybyć Predator i na pojedynek wyzwać Gołotę, ale że to już było, do akcji wkroczyli Górsky i Butch, policjanci, którzy muszą odnaleźć sens komiksu, mając na to tylko 48 stron, nieograniczone niczym możliwości przemieszczania się wśród parodii i absolutny brak logiki…

Komiks kultowy i znakomity. Najbardziej rozpoznawalne dzieło spółki Piątkowski/Adler. Dzieło w klimatach filmów pokroju nagiej broni, bezlitośnie pastiszowe, śmieszne do łez, lekko zboczone i absolutnie bezsensowne. Do tego znakomicie narysowane i nie pozwalające oderwać się ani na moment. Pamiętam, jak czytałem je swego czasu w odcinkach w Resecie i jak dobrze się bawiłem, więc po prostu nie mogę nie polecić go wszystkim, którzy chcą się po prostu pośmiać bez moralizatorstwa.

A poniżej pozwolę sobie wymienić listę mniej więcej wszystkich nawiązań i parodii filmów, komiksów itp.:

1.Bambi.
18.Flash Gordon.
19.Funky Koval.
20.Klan.
21.Starsky i Huch.
22.Obcy – ósmy pasażer Nastromo.
23.Obcy – decydujące starcie.
24.Obcy – przebudzenie.
35.Tydzień.
36.Siedem.
37.Hustler.
38.Penthouse.
39.Żandarm z Saint Tropez.
40.Lobo.
41.Asterix.
42.Hamlet.
43.Cienka czerwona linia.
44.Piątek 13.
45.Koszmar z ulicy Wiązów.
46.Piotruś Pan.
59.Strefa półmroku.
60.Strażnik teksasu.
61.El Mariachi.
62.Desperado.
63.Od zmierzchu do świtu.
64.Pamięć absolutna.
85.Tango i Cash.
86.Cosmopolitan.
87.Laboratorium Dextera.
88.Dragon Ball.

I postacie medialne, jak np.:

1.Sami autorzy.
19.Wajda.
20.Capone.
21.Bracia Warner.
22.Elvis.
Oczywiście mogłem kogoś pominąć.

Z PUDŁA WYGRZBANE, CZ CXXI

Komiks kultowy i znakomity....

40 użytkowników ma tytuł 48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł 48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja na półkach dodatkowych

Okładka książki Pałac wszystkich przyszłości. Tom 2 Przemysław Kłosin, Marek Oleksicki, Tobiasz Piątkowski, Wiesław Skupniewicz
Okładka książki Bradl. Cykl II. Tom 2 Marek Oleksicki, Tobiasz Piątkowski
Bradl. Cykl II. Tom 2 Marek Oleksicki, Tobiasz Piątkowski
Okładka książki Pałac wszystkich przyszłości. Tom 1 Przemysław Kłosin, Marek Oleksicki, Tobiasz Piątkowski, Wiesław Skupniewicz
Okładka książki Status 7 Robert Adler, Tobiasz Piątkowski
Okładka książki Bazyliszki Tom 2 Tobiasz Piątkowski, Wiesław Skupniewicz
Bazyliszki Tom 2 Tobiasz Piątkowski, Wiesław Skupniewicz

Okładka książki Drastyczne przypadki Neil Gaiman, Dave McKean
Drastyczne przypadki Neil Gaiman, Dave McKean
Okładka książki Lobo / Maska John Arcudi, Alan Grant, Doug Mahnke, Keith Williams
Lobo / Maska John Arcudi, Alan Grant, Doug Mahnke, Keith Williams
Okładka książki Lobo: Nieamerykańscy gladiatorzy Alan Grant, Cam Kennedy, John Wagner
Lobo: Nieamerykańscy gladiatorzy Alan Grant, Cam Kennedy, John Wagner
Okładka książki Lobo: Paramilitarne Święta Specjalne / LOBOtomia w San Diego Simon Bisley, Keith Giffen, Alan Grant
Okładka książki Batman: Black and White I #1 Simon Bisley, Howard Chaykin, Richard Corben, Neil Gaiman, Joe Kubert, Ted McKeever, Bruce Timm
Okładka książki Saga o Potworze z Bagien Stephen Bissette, Alan Moore, John Totleben
Saga o Potworze z Bagien Stephen Bissette, Alan Moore, John Totleben

Cytaty z książki 48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja

Dodaj cytat z książki 48 stron 1&2 - Górsky & Butch: Spokojnie! To tylko reedycja