Rewolucja w wychowaniu

Okładka książki Rewolucja w wychowaniu autora Po Bronson, Ashley Merryman, 9788377994047
Okładka książki Rewolucja w wychowaniu
2011-01-01
2009-01-01
978-83-7799-404-7
Anna Cichowicz

Kup Rewolucja w wychowaniu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rewolucja w wychowaniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rewolucja w wychowaniu

Kilka cennych spostrzeżeń, np. aby dzieci miały stawiane i przestrzegane zasady, co powoduje szacunek do rodziców, objawia się to rzadszym okłamywaniem ich 😉 nuda sprzyja kreatywności, kłótnie dla dzieci są kreatywne a dla rodziców destruktywne w ich opinii.
Sporo odniesień do realiów w USA ale można to pominąć 🤣
Ważne dla mnie, że coś w umyśle pozostawi ta książka, mały ślad do przemyśleń i zastosowania 😊🍀

Sporo odniesień do realiów w USA ale można to pominąć 🤣
Ważne dla mnie, że coś w umyśle pozostawi ta książka, mały...

Wiele przydatnych informacji, nowych spostrzeżeń dotyczących wychowania dzieci.
Zrozumiała staje się kwestia kłamania, skarżenia, sposobu nauki i w efekcie braku snu, który jest istotnym czynnikiem hamującym.
Dowiadujemy się również jaki efekt mają pochwały dorosłych oraz kłótnie ze zbuntowanymi nastolatkami.

Uświadamia i nieraz zaskakuje.

Polecam.

Wiele przydatnych informacji, nowych spostrzeżeń dotyczących wychowania dzieci.

Uświadamia i nieraz zaskakuje.

Polecam.

Okładka i opis zdecydowanie nie zapowiadają tak wartościowej lektury, ciekawe wnioski i przemyślenia, do zastosowania w swoim życiu. Warto!

139 użytkowników ma tytuł Rewolucja w wychowaniu na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Rewolucja w wychowaniu na półkach dodatkowych

Okładka książki Top Dog The Science of Winning and Losing Po Bronson, Ashley Merryman
Top Dog The Science of Winning and Losing Po Bronson, Ashley Merryman

Wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci Adele Faber
Wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci
Adele Faber Elaine Mazlish
Z dedykacji: Wszystkim rodzicom na całym świecie, którzy zafrasowani mruczeli pod nosem „Musi być jakiś lepszy sposób”. Jestem młodą mamą dwóch dziewczynek – niespełna rocznej i trzyletniej i nie zliczę ile to już razy załamywałam ręce myśląc, żę się nie nadaję na rodzica lub że jestem najgorszą matką na Ziemi. Każdy chciałby jak najlepiej wychować swoje dzieci, najlepiej tak żeby dać im pełnię możliwości rozwoju jednocześnie nie ograniczając, a tym bardziej nie odciskając swojego śladu na psychice dziecka (nie mam na myśli znęcania się, a ograniczenie poprzez nadanie łatek do których nieświadomie będzie próbowało sie dostosować). Patrząc na własnych rodziców, wiemy co nam się nie podobało i próbujemy nie popełniać ich błędów. Wszystko byłoby super, gdyby tylko jeszcze dzieci chciały współpracować, słuchały za pierwszym razem, a my nie odczuwalibyśmy żadnych negatywnych emocji. Nie jesteśmy maszynami programującymi mniejsze maszyny – i my i dzieci jesteśmy tylko ludźmi, ze wszystkimi tego wadami i zaletami. Na Wyzwolonych rodziców.. wpadłam szukając innych ksiażek z tej serii po przeczytaniu Jak mówić żeby maluchy nas słuchały (o której na pewno będzie osobny post, bo czuję, że muszę do niej wrócić). Autorki w fenomenalny sposób, na przykładach – głównie własnych – pokazują swoją drogę od zajęć z pychologiem doktorem Haimem Ginottem do stania się lepszym rodzicem, który daje dziecku szansę na zrozumienie siebie i ludzi na około oraz na stanie się najlepszą wersją siebie, a jednocześnie zyskują przy tym własną wolność – życie przestaje byc podyktowane zachciankami dzieci. Przedstawiony model wychowania polega na zrozumieniu uczuć dziecka i używaniu języka, który opisuje a nie rani. Osobiście polecam ją każdemu rodzicowi – przedstawione zasady są trudne do zastosowania, bo są tak odmienne od tego jak my byliśmy wychowywani i ich wdrożenie wymaga pracy nad sobą, a i to może zawieść, gdy człowiek straci cierpliwość. Gniew rodzica również jest tu poruszany wraz ze wskazówkami jak go ukierunkować, żeby dzieci rozumiały, że przekroczyły granicę a jednocześnie bez robienia im krzywdy. Mnie w tej książce uderzył fakt, jak otwarcie opisywane sa porażki rodziców i ich starania, by z każdej z tych porażek wyciągnąć lekcję. I choć same autorki wychowywyały dzieci w innych realiach (pierwsze wydanie z 1974 roku!) to przesłanie pozostaje aktualne. Jeśli jesteś lub planujesz być rodzicem – to jest to książka dla Ciebie, ta oraz inne z serii. Po więcej recenzji zapraszam na mojego bloga: napolcerenaty.pl
saphira04321 - awatar saphira04321
Luśka na planecie dziecko. Nieporadnik świadomego rodzica Paulina Holtz
Luśka na planecie dziecko. Nieporadnik świadomego rodzica
Paulina Holtz
W poradniku tym przeplatana jest historia Luśki, która ma zostać mamą, z rozmowami z przeróżnymi osobami m.in lekarzami, a także gwiazdami takimi jak Beata Tyszkiewicz, Beata Tadla czy Reni Jusis, na temat macierzyństwa. Książka porusza naprawdę mnóstwo zagadnień na zaledwie 164 stronach, z czego ostatnie 30 stron to polecenia firm i linki do stron przydatnych dla mam, a także miejsce na notatki, więc samej treści jest zdecydowanie mniej, ale udało się przeprowadzić wywiady m.in o diecie w ciąży, badaniach, szkołach rodzenia, ubraniach ciążowych, wyprawce do szpitala i karmieniu piersią. Możemy się także dowiedzieć jak wyglądał okres ciąży i poród kiedyś, a jak wygląda on dzisiaj. Myślę, że przeplatane rozdziały były całkiem fajnym pomysłem. Historia Luśki była takim miłym przerywnikiem w rozmowach o poważnych sprawach. W lekki i dość żartobliwy sposób opisane są jej perypetie, problemy i rozterki związane z byciem w ciąży. Wydaje się ona w tym bardzo ludzka, mająca takie obawy jak każda z nas. Co do części poradniczej, to myślę, że może być bardzo przydatna. Nie jestem w ciąży, nie mam jeszcze dzieci, jednak dowiedziałam się wielu nowych informacji, na przykład kim jest Doula, a nigdy wcześniej nie spotkałam się z tą nazwą. Książka powinna rozwiać sporo wątpliwości przyszłych mam, a także pokazać jak przetrwać okres ciąży, żeby nie dać się zwariować. Najważniejszą mądrością, jaką wyciągnęłam z tej lektury, jest to, żeby mimo miliona przeróżnych porad, które dobiegają nas zewsząd, nie zapomnieć o swojej intuicji, bo nikt tak jak mama nie wie, czego trzeba jej dziecku. Podsumowując, myślę, że książka ta może się okazać naprawdę pomocna dla przyszłych mam i jest to dość miła odskocznia od dużych, szczegółowych poradników. Okres ciąży jest na tyle stresujący, że warto przeczytać coś, co pomoże nam zdobyć trochę luzu. Całość recenzji znajduje się na moim blogu: http://niezwykle-slowa.blogspot.com/2019/06/133-luska-na-planecie-dziecko.html
Otulonaksiazkami - awatar Otulonaksiazkami

Cytaty z książki Rewolucja w wychowaniu

Dodaj cytat z książki Rewolucja w wychowaniu

Ciekawostki historyczne